Annelerin hamilelik döneminde akıllarında pek çok soru bulunur. Çok fazla araştırılan ve merak edilen konulardan birisi de gebelik döneminde oluşan kanamalardır. Gebelik döneminin ilk zamanlarında yerleşme kanamaları olması normaldir. Peki yerleşme kanaması nedir?
Yerleşme Kanamaları
Yerleşme kanamaları bazı anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorulardan birisidir. Yerleşme kanaması halk dilinde üstüne görme olarak ifade edilmektedir. Genellikle gebelerin regl dönemlerinden yaklaşık veya gün önce başlayan kahverengi leke tarzında kanamalardır.
Bazı durumlarda yerleşme kanamaları annelerin hamilelik dönemlerinde yaşanmaktadır. Bu durum anne adaylarının gebeliğin ilk dönemlerinde görüldüğü bir durumdur. Tüp bebek tedavilerinde anneler gebelik testi yapmadan önce kanamalar olur ve anne adayları gebeliğin olmadığını zannedebilirler. Aslında bu durum implantasyon yanı yerleşme kanaması olmaktadır.
Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?
Embriyo, yumurta ve sperm tüplerde birleşir ve döllenme sonrasında rahime doğru ilerler. Bu durumda rahim duvarı kalınlaştığı zaman embriyo rahime tutunur. Embriyonun bu tutunması sırasında rahim iç tabakası kalınlaşır. Embriyonun tutunur iken bazen bu tabakalarda hafif pembe renk veya kahverengi kan gelebilir. Bu kan salgı ile beraber dışarıya atılır. Tıp dilinde buna implantasyon yani yerleşme kanaması denmektedir.
Bu kanamalar beklenmedik zamanlarda oluşur. Genellikle regl döneminden birkaç gün önce olmaktadır. Reglden farkı bu kanamalar daha az ve kısa süreli olur. Rengi ise açık kırmızı olmaz. 1 veya 3 gün sürer ve sonunda sona ermektedir.