Hamilelik Döneminde En Çok Merak Edilenler
Hamilelik döneminin başlaması ile birlikte anneler, bebek sağlığı ve kendi sağlıkları için birçok problemle baş etmek zorunda kalabilir. Hamilelik döneminde yakın çevrenin söyledikleri ve annenin bildiği doğrular çelişebilir. Birçok hamile kafa karışıklığı yaşayabilir ancak hamilelik döneminde en çok merak edilenler ile bilgi sahibi olacaktır.
Gebelik Kesesi Kaçıncı Haftada Görülür?
Adet döneminin gecikmesi ile birçok kadın hamilelik şüphesini göz önünde bulundurur. Evde yapılan hamilelik testleri sonrası mutlaka hastanede kan verilmeli ve gebelik kesesi kontrol edilmelidir.
Gebelik kesesi kaçıncı haftada görülür sorusu anneler tarafından merak edilir, vajinal ya da karından yapılan ultrason muayenesi ile gebelik kesesi 5 ya da 6. Haftalarda görülür. Ancak bazı durumlarda gebelik kesesinin görülmesi 8. Haftaya kadar gecikebilir.
Gebelik kesesi görüldükten sonra anneler bebek kalp atışları ne zaman duyulur sorusuyla karşı karşıya gelecektir. Kalp atışları en erken 6. Haftada ultrason muayenesi ile duyulur ancak 20 – 21 haftalar aralığında steteskopla dahi duyulabilir.
Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Öğrenilir?
12 ve 13. Haftalarda bebeklerde cinsiyet oluşumu başlar fakat bebeğin duruş pozisyonu ve ultrason cihazının kalitesi nedeniyle cinsiyet gözükmeyebilir.
Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur sorusunun cevabı en erken 16. Hafta olarak verilebilir. 16. Hafta itibariyle anneler, yakın çevrelerine cinsiyet hakkında haber verebilir.
Hamilelikte Neden Folik Asit Kullanılmalıdır?
Hamilelik oluşmadan 3 ay önce ve hamilelik döneminin ilk üç ayında kullanılması gereken folik asit bebeğin merkezi sinir sistemine ve beyin gelişimini doğrudan etkilemektedir. Hamilelikte folik asit kullanımı ile bebeğin omurilik gelişimi, beyin gelişimi ve sinir sistemi olumlu yönde etkilenir.
Hamilelikte folik asit kullanılmaması durumunda bebeklerde başta spinabifida olmak üzere ensefalosel, yarık damak sendromu ve anensefali oluşabilir.
Folik asit doktor önerisi ile kullanılmaya başlanmalıdır ancak folik asit içeren besinler de günlük beslenme programına dahil olmalıdır. Ispanak, ceviz, yumurta, muz, kivi ve baklagiller en fazla folik asit içeren gıdalardandır.
Ultrason Bebeğe Zarar Verir Mi?
Ultrason bebeğe zarar verir mi endişesi yaşayan anne adayları ultrason takiplerinden kaçınabilir ve bebek gelişiminin incelenmesi zorlaşabilir. Ultrason, ses dalgaları içerir ve araştırmalarda bebeğe zarar verdiği konusunda bir çalışma bulunmamaktadır.
Düzenli yapılan ultrason takipleri ile anne karnındaki bebeğin hastalıkları, gelişim bozuklukları, amniyotik sıvının durumu ve vücut gelişimi yakından takip edilir, gerekli durumlarda tedaviler başlatılabilir.
İkili Test Nasıl Yapılır?
Kromozomal bozukluklar, down sendorumu ve kalp rahatsızlıklarının belirlenmesi amacıyla hamilelikte ikili test uygulanmalıdır. İkili test, teşhis amacıyla yapılmaz ancak hastalık yüzdelerini belirtir.
İkili test nasıl yapılır sorusunu merak eden anneler zaman zaman yersiz kaygılara kapılabilir. İkili test esnasında ultrason görüntüsü kullanılır, bebeğin baş ve popo boyu, burun kemiği ve ense kalınlığı ölçülür. Anneden alınan kan ve ultrason sonuçları birlikte değerlendirilir ve bebekte oluşabilecek hastalıklara karşı bir yüzde belirlenir.
Hangi Gıdalardan Uzak Durulmalıdır?
Hamilelik döneminde anneler tüketecekleri tüm besinin hijyenine dikkat etmeli ancak bazı gıdalardan kesinlikle uzak durmalıdır. Hamilelik döneminde yenmemesi gereken yiyecekler şunlardır:
- Çiğ süt,
- Çiğ ya da az pişmiş yumurta,
- Sosis, sucuk, pastırma ve salam,
- Midye ve dip balıkları,
- Sakatat ürünleri,
- Etli çiğ köfte.
Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?
İlk gebeliğini yaşayan anneler bebek hareketleri ne zaman hissedilir sorusunu sıklıkla sorar. Bebek hareketleri en erken 18. Haftada hissedilir ancak bazı durumlarda 24. Haftaya kadar gecikme yaşanabilir.
Bebek hareketleri 24 ve 32. Haftalar aralığında sıklıkla hissedilir ancak hamileliğin son haftalarında bebeklerin hareketlerinde azalmalar yaşanır.
Anneler yorulduğu zaman bebek hareketlerini daha az hissedebilir uzun süre hareket hissetmeyen anneler tatlı bir besin tüketilmeli ve sol tarafa doğru uzanılmalıdır.
Çatlak Kremleri Ne Zaman Kullanılmalı?
Hamilelik ile beraber karın iyice büyür, gerilir ve çatlaklar oluşmaya başlar. Özellikle hamileliğin son üç ayında çatlaklar kendini belli eder ve kırmızı ince çizgiler halinde belirir. Doğum sonrasında çatlaklar ten rengini alır ancak izler kaybolmayabilir.
Hamilelikte çatlak kremleri 15 – 16. Haftalarda kullanılabilir içeriğinde fitolastil bulunan kremler daha etkili olabilir. Çatlak kremleri doğumdan sonra da yaklaşık 3 ay boyunca kullanılmalıdır bu sayede izler daha belirsiz olacaktır.
Grip Bebeğe Geçer mi?
Hamileliğini kış aylarında geçiren anneler grip konusunda endişeli olabilir. Hamilelikte grip bebeğe geçer mi konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır. Grip ve nezle bebeğe direkt zarar vermeyebilir ancak annelerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilir.
Ateş, öksürük, yorgunluk hali uzun süre devam ettiği takdirde mutlaka doktora başvurulmalıdır ve parasetamol içeren ilaçlar kullanılmalıdır. Hamilelikte grip tedavisi için bol su tüketilmeli, C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Aynı zamanda hamilelikte bitki çayı kullanımında özen gösterilmelidir, adaçayı, kekik ve maydanoz çayları erken doğuma ve düşüğe sebep olabilir.
Diş Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Hamilelik döneminde özellikle son üç ayda diş ağrısı ve diş çürükleri sıklıkla yaşanır. Hamilelik döneminde özellikle dişler kalsiyum kaybına uğrar ve ağrılara sebep olur. Kalsiyum yönünden zengin beslenmek diş kayıplarını büyük oranda engelleyebilir.
Hamilelik döneminde diş tedavisi ise kadın doğum doktoru ve diş hekiminin iznine bağlıdır. Diş tedavilerinde uygulanan anestezi bebeği etkileyebileceği için dolgu, kanal tedavisi ve diş çekimi hamilelik sonrasına ertelenebilir.
Gebelikte Cinsel İlişki Olur mu?
Hamilelik döneminde hormon seviyelerinde dalgalanmalar meydana gelir, bazı gebelerde libido artışı olurken bazı gebelerde cinsel isteksizlik oluşabilir. Her iki durum da normal olarak kabul edilir ve doğal bir süreçtir.
Özellikle hamileliğin ilk üç ayında cinsel isteksizlik artabilir. Anne olmaya hazırlanan ve var olan gebeliği sürdürmeye programlanan vücut libido kaybı yaşayabilir. Ancak gebelikte cinsel ilişki bebeğe ve anneye zarar vermez.
Gebelikte cinsel ilişki olağan bir durumdur ancak erken doğum ve düşük tehlikesi olan gebelere cinsel ilişki yasaklanabilir ve bu durum dokuz ay boyunca sürebilir.
Sıcak Su İle Banyo Yapmak Zararlı mıdır?
Hamilelikte banyo yapmak anne ve bebeği sakinleştirir, rahatlatır ve huzur verir. Hamilelikte sıcak su ile banyo yapmak ise kan damarlarının gevşemesine neden olur, tansiyon düşüklüğü yaşanır ve baygınlık hissi verebilir.
Gebelik dönemi boyunca sıcak su ile banyo yapılmamalı ve ılık su tercih edilmelidir. Hamilelikte hamam ya da sauna gibi ortamlarda bulunmak ise anne ve bebekte ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Gebelikte Yolculuğa Çıkılır mı?
Dokuz aylık bir süreçte gebeler pek çok problem ile karşılaşabilir. Hamilelikte yolculuğa çıkmak ve araba kullanmak da dikkat edilmesi gereken başlıca problemlerden biridir.
Hamileliğin son dört haftasında araba kullanılması tavsiye edilmez, diğer aylarda ise mutlaka emniyet kemeri takılı olmalıdır. Gebelikte yolculuğa çıkmak için en doğru dönem ikinci trimester olarak kabul edilir.
32. haftaya kadar havayolu seyahatlerine izin verilir ancak 32 ve 36. Hafta aralığında doktor raporu gereklidir, 36. Haftadan sonra ise hamilelikte uçak yolculuğu yapmak yasaktır. Karayolu seyahatlerinde iki saatte bir mola verilmeli ve gebeler en az 10 dakika yürüyüş yapmalıdır. Deniz yolu seyahatleri ise hamileliğin ilk üç ayında baş dönmesi, kusma ve bulantı sorunlarını arttıracağı için tavsiye edilmez.
Kiz bebekler normalde kaçıncı haftada doğarlar
Kız erkek doğumu farklı olabiliyor mu?