Hamilelikte 1. Hafta (Gebelik)

1 haftalık gebelik konulu makalemizde, 1 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak gelişimleri sizler için derledik.

1 Haftalık Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadınlar için en özel anıların biriktiği ve en güzel duyguların yaşandığı dönemlerden birisi hamileliktir. 9 ay süren bu yolculukta anneler farklı değişim süreçlerinden geçerken bebekler küçük bir hücreden büyük bir bebeğe dönüşür. 1 haftalık gebelik ile birlikte anneler yeni hayatının ilk günlerini yaşayabilir.

Hamilelikte 1. Hafta

Gebeliğin 1. Haftası

Geçmiş yıllarda gebelikler ay hesaplamalarına göre yapılmaktaydı ve bebek gelişimi göre değerlendirilebilirdi. Son yıllarda ise gebeliklerde hafta hesaplamaları daha çok öne çıktı ve bu sayede anne – bebek hakkında daha doğru bilgiler elde edilebildi.

Gebelik ortalama 40. Hafta süren uzun bir yolculuktur ve bu hafta anne karnında gelişen bir bebek yoktur. Ancak anne babalar cinsel ilişkinin ve döllenmenin yaşandığı tarihi bilemediği için kadınların son adet tarihi ile gebelik hesaplanır. 1 haftalık gebelik aslında annenin adet bitiminden sonraki haftadır ve bu süreçte beden bebeğin oluşabilmesi için değişmeye başlayabilir.

İlk gebeliğini yaşayan kadınlar, hamile olduğunu öğrendiği an bir haftalık hamile olduğunu düşünebilir. Fakat gebelik çok önce başlayabilir ve anneler hamileliğini öğrendiğinde 4 – 5. Haftalarda olabilir. Gebelikte birinci hafta adet döneminin başlangıcı ve bitişi arasındaki yedi günlük süreyi kapsamaktadır.

1 Haftalık Gebelikte Annelerde Yaşanan Değişim

Gebeliğin 1. Haftası tıbbi olarak adet döneminin ilk günü olarak kabul edilir. Bu hafta kullanılmayan yumurta hücreleri atılır ve gelecek hafta yumurtalıklardan yeni bir yumurta dışarı atılır. Son adet tarihinin ilk günü gebelik başlangıcı olarak sayılır dolayısıyla anneler bu hafta gebelik belirtilerini hissetmez.

Hamileliğin oluşabilmesi için anne bedeni büyük bir çalışma içinde olabilir. Rahim duvarı kalınlaşır, hormon seviyeleri yükselir ve spermin rahme daha kolay ulaşabilmesi için vajinal akıntıda artış yaşanabilir. 

Kadınlarda yumurtlama dönemi regl dönemi ile hesaplanabilir. Reglin bitişinden sonra 10 – 17. Günler arasında ya da gelecek ay yaşanacak olan reglin 14 – 15. Günlerinde yumurtlama dönemi olabilir. Ancak düzensiz bir periyotta yumurtlama tarihini hesaplamak zor olabilir. Adet döngüsü 28 günde bir kabul edilir dolayısıyla gebelik isteyen kadınlar birkaç ay boyunca adet başlangıçlarını not edebilir.

Anneler gebelik dönemi için büyük bir istek duyabilir ve 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır sorusunu araştırabilir. Gebeliğin ilk haftalarında pek çok kadın hamile olduğunu fark etmez ve belirgin bir değişim gözlenmez. Anneler gebelik belirtilerini yaşamak ve gebe olduğunu öğrenmek için birkaç hafta daha sabretmelidir.

Kadın doğum doktoruna düzenli giden bir kişi ultrason muayenesinde yumurtalıklar, foliküller ve rahim duvarı hakkında bilgi sahibi olabilir. Hamileliğe engel olabilecek bir durum söz konusu ise tedavi başlatılabilir.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Gebelik planlayan kadınlar yumurtlama döneminin tarihini ve belirtilerini merak edebilir. Bu dönemler gebe kalma şansının en fazla olduğu süreçtir. Son yıllarda eczaneden satılan yumurtlama testleri yüksek oranda doğru sonuç verebilir. Ancak kadının bedeni yumurtlama belirtileri hakkında en doğru sonucu göstermektedir. 

  • İdrar testlerinde LH hormonunun yüksek çıkması,
  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Cinsel istekte artış,
  • Vücut sıcaklığında yükselme,
  • Vajinal akıntının artması.

Yukarıda belirtilen durumlardan birkaç tanesinin yaşanması yumurtlama dönemini işaret edebilir. Yumurtlama döneminde gebe kalma ihtimalinin yüksek olması için ilk 24 saat oldukça önemlidir. Yumurtalıklardan bırakılan yumurta döllenmediğinde vücuttan atılma çalışmaları hızlanır ve bir sonraki aya kadar beklenilebilir.

Gebelik Döneminde İlk Doktor Muayenesi

Gebelikte ilk doktor muayenesi sağlıklı bir gebelik ve bebeğin teşhisi için önemlidir. İlk muayenede kan ve idrar testi yapılır ve anne – baba arasındaki kan uyuşmazlığı değerlendirilir. Bu muayenede doktorun sorabileceği muhtemel sorular şunlardır:

  • Daha önce yaşanan hamilelikler ve doğum yöntemleri,
  • Kürtaj, düşük ya da erken doğum yaşanması,
  • Yaş ve kilo,
  • Son adet tarihi,
  • Genetik hastalıklar ve anne babanın var olan hastalıkları.

İlk muayenede vajinal ya da karından ultrason muayenesi yapılabilir. Karından yapılan ultrason muayenesinde gebeliğin teşhis edilememesi ya da net sonuçlar alınmaması nedeniyle vajinal ultrason yapılır. Vajinal ultrason bebeğe ve anneye zarar vermez ve daha doğru sonuçlar elde edilir.

İlk gebelik muayenesi adet gecikmesinin ardından gidilebilir. 

Gebelik kesesinin ölçümü ve yeri incelenir bu sayede dış gebelik ihtimalleri ortadan kaldırılabilir. Çoğul ve riskli gebelikler araştırılır. Son adet tarihi ve ultrason muayenesinden elde edilen sonuçlar eşliğinde gebelik haftası hesaplanır. Annenin hamilelik döneminde dikkat etmesi gerekenler, besinler ve doğum tarihi konuşulabilir.

Ultrason muayenesinde gebelik kesesi ölçümü 4. Haftada, bebeğin görülmesi ise 5. Haftada gerçekleşebilir. Ancak geç döllenme gibi durumlarda bu gelişmeler birkaç hafta sarkabilir.

Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Kadınlar, adet döneminin gecikmesi ile birlikte gebelikten şüphelenebilir. Ancak stres, ilaç kullanımı, hava değişimi ve hastalık gibi etkenler regl döneminin gecikmesine neden olabilir. Bu nedenle ilk gebelik belirtileri anne adayları tarafından bilinmelidir. Hamilelik döneminde en sık yaşanan belirtiler şunlardır:

  • Kokulara karşı hassaslık,
  • Bitkinlik ve sürekli yorgunluk,
  • İştah azalması,
  • Mide bulantısı ve mide ekşimesi,
  • Vajinal akıntıda artış,
  • Göğüs hassasiyeti ve dolgunluk,
  • Vücut ısısında yükselme.

Hamilelik Döneminde Beslenme Düzeni

Bebeğin sağlıklı gelişimi ve annenin fazla kilo almaması için gebelikte beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Normal kiloda olan kadınlar gebelik sonuna kadar 13 – 15 kg alabilir, zayıf kişilerde 15 – 20 kg ve kilolularda 10 – 12 kg alınması normal kabul edilir. 

Gebelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi için ekstra 400 – 500 kalori alınması gerekebilir ancak ilk aylarda bebek için fazladan kalori ihtiyacı bulunmaz. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmek bebeğin tüm hayatını etkileyebilir dolayısıyla anneler sağlıksız beslenme alışkanlıklarını bırakmalıdır.

Hamilelikte az ve sık beslenmek annenin sindirim problemlerini azaltır ve fazla kilo almasını önleyebilir. Karbonhidat, protein, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller çeşiti olarak tüketilmelidir. Tek tip beslenme tarzı bebeklerde gelişim geriliğine sebep olabilir. Hamilelikte kilo alımı anneler için stres ve üzütüye sebep olabilir bu nedenle bol su içmek ve gün içinde hareketsiz kalmamak gerekebilir. Yüksek kalorili ve şekerli gıdalar sağlıksız bir kilo alımına sebep olur. 

Hamilelikte 1. Hafta

Hamilelik döneminde tüketilmesi gereken besinler şunlardır:

  • Kırmızı ve beyaz et,
  • Süt ve süt ürünleri,
  • Mevsiminde taze meyve ve sebze,
  • Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller,
  • Tam tahıllı, çavdarlı ve yulaflı ekmek,
  • Balık özellikle somon,
  • Yumurta.

Gebelikte bitki çayları tüketilmemelidir, birçok bitki çayı erken doğum ve düşük tehlikesini arttırabilir. Aynı zamanda çiğ et ve çiğ et ürünlerindan uzak durulmalı, tam pişmiş gıdalar tercih edilmelidir.

Hamilelik Döneminde Saç Boyatmak Zararlı Mıdır?

Hamilelikte saç boyatma konusunda çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bazı araştırmalarda hamilelikte saç boyatmanın bebek gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olacağını göstermiştir ancak doktorlar bu konuda farklı görüşleri benimsemektedir.

Hamilelikte saç boyatmak kafa derisinden emilebilecek kimyasalların bebeğe ulaşması nedeniyle zararlı olarak kabul edilir. Bu nedenle saç boyatmak zorunda kalan ya da isteyen anneler gebeliğin ilk üç ayında saç boyatmamaya özen göstermelidir. Sonraki aylarda ise mutlaka doktor onayı gerekmektedir. 

Hamilelik döneminde doktorlar tarafından saç uçlarını boyatmak kabul edilebilir. Ancak boya yapılacak ortamın havalandırılması ve kimyasal içermeyen boyalar kullanılmalıdır. Anneler hamilelik döneminde saç boyatma işlemini mutlaka bir başkasına yaptırmalı ve asla çıplak elle boyaya dokunmalıdır. 

    Yorum yapın