10 haftalık gebelik konulu makalemizde, 10 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Hamileliğin 10. Haftasında Anne Ve Bebek Gelişimi
Gebelikte 10. Hafta ile birlikte kritik organ gelişimi süreci tamamlanır. Embriyonik dönemi tamamlayan bebekler artık fetal dönemdedir ve doğuma kadar fetüs adıyla anılır. Bu hafta bebeklerin vücudu şekillenmeye başlar ve yavaş yavaş bebek görünümünü kazanır.
Hamileliğin ilk haftalarında düşük riski yüksektir ancak 10. Hafta ile birlikte düşük riski azalmaya başlar, bebek rahme daha sıkı tutunabilir. Bebeğin baş ve vücudu büyük oranda şekillenir ve organları yeni işlevler kazanmaya devam eder.
10 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi
Bebekler hamilelikte 10. Hafta sonunda artık amniyotik sıvıyı yutabilecek becerile sahip olacaktır. Böbreklerde biriken idrar amniyotik sıvıya boşaltılır ve bebek tekrar yutar. Anne karnında idrar zararlı atık ve mikropları içermediği için sterildir ve bebeğe zararı yoktur.
El, diz ve ayakları büyük ölçüde bu hafta şekillenir, tırnak oluşumu başlar. Beyin, karaciğer, bağırsak ve böbrekleri vücut fonksiyonlarını yerine getirebilir ancak doğum anına kadar gelişimleri devam eder. Dudak ve damakların büyük kısmı bu hafta oluşur ayrıca ilk süt dişlerinin tomurcukları da diş etlerinin altında saklıdır.
10 haftalık bebek gelişimi incelendiğinde boyu 3 cm ağırlığının ise 5 gram olduğu görülür. Bu hafta bebekler mürdüm eriği büyüklüğündedir. İskelet ve kıkırdak oluşumu da bu hafta devam eder gebeliğin ilerleyen haftalarında birçok kıkırdak sertleşir ve son haliyle kemik olur.
10 Haftalık Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?
Hamileliğin onuncu haftasına kadar bebeklerde doğuştan engellilik oluşabilir, bu haftanın tamamlanması ile birlikte bu ihtimal aşağı seviyelere iner. Annenin hamilelik döneminde stresli olmaması; alkol, uyuşturucu, sigara kullanmaması, radyasyondan uzak durması doğuştan engelli olma ihtimalini oldukça düşürür.
Fetal dönemin başlangıcında bebeklerin gelişimi aşağıda sıralanmıştır:
- Bebekler bu haftayla birlikte cenin pozisyonuna geçebilir,
- Kolları ve dirsekleri şekillenir, kas dokusu gelişir ve kollarını bükebilir,
- Erkek bebekler testosteron üretimine başlayabilir,
- Kulak kanalları gelişebilir,
- Ayak parmaklarının birbirinden ayrılır ve parmaklarını oynatabilir,
- Gebeliğin 10. Haftası ile dakikada iki yüz binden fazla sinir hücresi oluşur ve beyin gelişimi devam eder,
- Karaciğer kan üretimine başlar ve bebeğin kanı temizlenebilir,
- Göz kapakları oluşma sürecine girer ve iris oluşur,
- Kulakları başın alt kısmında bulunur ancak şekillenmeye devam eder,
- Beyin gelişiminin hızlanması neeniyle kafasının belirli bölgelerinde şişkinlikler bulunur,
- Boşaltım sistemi büyük ölçüde gelişimini tamamlayabilir,
- Plasenta bebek ve anne arasında kan, besin, oksijen akışını bu hafta üstlenir.
Hamileliğin 10. Haftası Ve Bebek
Anneler, hamileliği öğrendiği gün bebek hareketlerini hissetmekte büyük bir merak duyabilir. 10 haftalık bebek hareketleri hissedilmez. Ultrason görüntüsünde bebek hareketleri görülebilir ancak annelerin hareketleri hissetmesi yaklaşık yedi sekiz hafta sonra gerçekleşecektir.
10 haftalık bebek cinsiyeti ultrason görüntüsünde belirlenemez. Bebeğin dış genital organları gelişim aşamasındadır ancak kız bebeklerde klitorisin, erkek bebeklerde ise penisin oluşması birkaç hafta sonra gerçekleşir. Cinsiyet öğrenmek için sabırsızlanan anneler en az altı hafta bekleyebilir.
Gebelikte 10. Hafta Ve Annelerin Değişimi
Gebelikte anne karnının büyümesi genetik faktörler ve annenin kilosuyla ilgilidir ancak bu hafta anneler hamileliğin fiziksel değişimleri ile karşılaşabilir. Bu hafta göğüslerde büyüme, hassasiyet ve acı hissi oluşabilir. Süt kanallarının ve bezlerinin büyümesi nedeniyle gebeliğin sonuna kadar en az bir iki beden büyüyebilir.
Hamilelik boyunca annelerin kilo alım hızı artabilir, normal kiloda bir kadın gebelik sonuna kadar 12 – 16 kg alabilir. Kilolu hamile kalan kadınlar daha az kilo alabilir ve daha çok dikkat etmesi gerekebilir. Gebelerde kilo alımı bu hafta başlayabilir aynı zamanda anneler 10 haftalık gebelikte anne karnı ne kadar büyür konusunu merak edebilir. Genellikle gebeliğin onuncu haftasında anne karnı belli olacak kadar büyümez. Vücudun yapısal etkenlerine bağlı olarak her kadının hamilelikte karın büyümesi farklıdır.
Anneler gebelikte daha sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olabilir. Bu hafta progesteron ve HCG hormonunun daha çok salgılanması ile birlikte cilt dokusu değişebilir. Bazı annelerde bu değişim cildin daha fazla yağlanmasına sebep olabilir.
10 Haftalık Gebelikte Anne Vücudu Nasıl Değişir?
Hamilelik öncesi uterus küçük bir elma büyüklüğünde iken bu hafta bir portakal kadar büyüyebilir. Uterusun büyümesi ile birkaç hafta içinde anne karnı dışardan belli olabilir. Aynı zamanda rahmin büyümesiyle birlikte organlar sıkışır ve sürekli idrara çıkma, nefes darlığı, mide yanması gibi şikayetler oluşabilir.
10 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler henüz hamileliği bilmeyen kişiler tarafından fark edilmeyebilir. Bu hafta meydana gelen değişimler şu şekildedir:
- Mide bulantısı ve kusma bu hafta da devam edebilir,
- Kan hacminin artması ve vücudun su tutmasıyla birlikte el, yüz ve ayaklarda ödem oluşabilir,
- Karın bölgesinde şişkinlik ve belde kalınlaşma olabilir,
- Ruhsal dalgalanmalar yaşanabilir,
- Kornea kalınlaşabilir ve anneler bulanık görebilir,
- Doğum ve bebek bakımı hakkında korku, endişe ve stres oluşabilir,
- Göğüs uçları koyulaşabilir ve etrafında yağ bezeleri meydana gelebilir,
- Yorgun ve bitkin ruh hali gün boyu sürebilir,
- Mide bulantısı hafifleyen annelerde iştah artması olabilir.
Yukarıda belirtilen 10 haftalık gebelik belirtileri her gebede aynı şekilde olmayabilir. Bazı gebeler tüm belirtileri yaşarken bazı gebeler hamilelik öncesi gibi hissedebilir. Doktor kontrollerinde bir sorun olmadığı takdirde her iki durum da normal kabul edilir.
Gebeliğin 10. Haftasında Annelere Tavsiyeler
Dokuz ay süren mucizevi yolculuk sırasında annelerin 10 haftalık gebelikte yapılması gerekenler ile sağlıklı bir dönem yaşanabilir. Hamilelik boyunca annelerin mutlaka yapması ve yapmaması gerekenler vardır. Bu dönem bir hastalık gibi görülmemelidir ancak anne – bebek sağlığı mümkün olduğu kadar korunmalıdır.
- Karın, kalça ve göğüslerin büyümesi ile birlikte anneler daha rahat kıyafetler tercih etmelidir,
- Vücudun denge merkezi bozulacağı için düşme riskine karşı topuklu ayakkabılar giyilmemelidir,
- Pamuklu ve ter emici kumaşlar anne – bebek rahatını sağlayabilir,
- Günde otuz dakika yürüyüş yapılmalıdır,
- Uzun süre ayakta kalmak varis oluşumunu arttıracağı için kısa molalar verilmelidir,
- Kabızlığı engelleyebilmek için lifli ve posalı gıdalar tüketilmelidir,
- Kafein ve asit içeren içecekler sınırlandrılmalı mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir,
- Çiğ ya da az pişmiş et, yumurta, sosis, salam, sucuk tüketilmemelidir.
Anneler gebelik boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Hızlı ve sağlıksız kilo almak gebelik şekeri, bebeğin iri olması gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. 10 haftalık gebelikte beslenme programına uyulmalıdır, anneler bu konuda uzman bir hekimden destek alabilir. Sağlıklı ve yararlı gıdalar ile anneler daha az kilo alırken bebekler hızlı bir kilo alma sürecinde olabilir.
Düşük riski bulunmayan ve doktor tarafından istirahat verilmeyen gebeler hamilelik döneminde yürüyüş yapmayı ihmal etmemelidir. Bu dönemde sandalyeye çıkarak uzanmak, cam silmek, ağır kaldırmak gibi davranışlar anne – bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir.
10 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anne karnında gelişen bebek için güvenli radyasyon miktarı bilinmemektedir dolayısıyla annelerin
- Bilgisayarlı tomografi taraması,
- Röntgen,
- MR
Gibi tetkik araçlarından uzak durması gerekir. Özellikle 10 haftalık gebelikte doktor muayenesi sırasında hastanede bu bölümlerden uzak durulmalı ve herhangi bir tedavi sırasında gebelik bildirilmelidir.
Sonucunuz ne çıktı
Merhaba… Ben 12 senelik evli bir bayanım ve şu an 8 hafta 4 günlük de hamileyim… Çok şükür ki sorunum olmadi.. 7 haftalık iken ogrendim hamile olduğumu… Ama şu siralar sağ kalçam veya belimden gelen sağ kalcama vuran ağrım var.. Bundan 6-7 gibi olmuştu.. Doktora gitmistim.. Yürürken zorlamaya başladı haftaya nasipse doktora gideceğim… Apart otelde çalışıyor ve iznim yok.. Dinlenme şansım yok.. Patron şu an bilmiyor ki biraz saklayacagiz.. Şimdilik bu kadar!..
Bende 11 haftalık gebeyim hafif kahverengi leke geldi şuan korkudan hastaneye gidiyorum sancım da var düşük tehlikesi olabilir diyorlar o yüzden iğne vurulacam leke gelmediği sürece sıkıntı yok sen rahat olabilirsin sancılar çok normal ta ki leke gelene kadar 🙁