Hamilelikte 13. Hafta (Gebelik)

13 haftalık gebelik konulu makalemizde, 13 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

13 Haftalık Gebelik Döneminde Anne Ve Bebek Gelişimi

Hamilelik üç dönemden oluşur, 13 haftalık gebelik sürecinin bitmesiyle birlikte ilk dönem sona erer. Bu hafta hamileliğin başından beri yaşanan şikayetler yavaş yavaş kaybolacaktır. Hamilelik hormonlarının yükselmesiyle birlikte anneler daha az yorucu bir döneme girecektir. 

Bebek vücudunda ilk göze çarpan yer kafalarının büyüklüğüdür ancak bu hafta ile birlikte vücut büyümeye başlar ve doğuma kadar orantılı bir görünüm kazanır. Bebeğin kafası tüm vücudunun üçte birini oluşturacak kadar büyüktür.

Hamilelikte 13. Hafta

13 Haftalık Gebelik Ve Bebek

13 haftalık bebek gelişimi incelendiğinde kol ve bacaklarının kıkırdak dokusundan farklılaşarak kemikleşme sürecine girdiği görülebilir. Aynı zamanda bu hafta parmak izleri oluşmaya başlar bu oluşum süreci gebeiğin 20. Haftasına kadar devam edebilir.

Bebeğin büyümesine paralel olarak plasenta da aynı derecede büyür ve bebeğin oksijen, besin, kan ihtiyacını karşılar. Ayrıca plasenta gebelikte kullanılan zararlı ilaçların etkilerini de azaltır ve bebeğe ulaşmasını engelleyebilir. 

Bu haftaya kadar gebek boşluğunda bulunan bağırsakları olması gereken yere ulaşmaya başlar. Pankreas insülin salgılamaya başlar ve böbrekleri idrar üretebilir. Bebekler, amniyon sıvısını yutar ve idrar olarak boşaltır bu döngü doğum anına kadar devam eder; idrarı yutup boşaltması bebeğe zarar vermez. Amniyotik sıvı her gün büyük ölçüde yenilenir.

13 haftalık bebek kilosu 15 – 20 gramken boyu ise 7 cm civarındadır. Bu hafta bebekler mandalina büyüklüğüne ulaşabilir. Bebeğin kilo alma hızı gebeliğin üçüncü döneminde hızlanır ve yağ depolaması başlar.

13 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

Bebeğin organları oluşum sürecini tamamlar ve gelişim evresine girer. Başın yan taraflarında bulunan gözler bu hafta birbirine yakınlaşarak olması gereken yere gelebilir. Yüzü artık bir bebek görünümünü alabilir.

13 haftalık bebek gelişim süreci şöyledir:

  • Yolk kesesi bu hafta kaybolur,
  • Diş tomurcukları diş etinin altında gelişebilir ancak diş çıkarma süreci doğumdan sonraki aylarda gerçekleşir,
  • İdrar ile boşaltılan atık gıdalar plasenta ve kordon aracılığıyla annenin kanına karışır,
  • Cildi henüz saydamdır,
  • Ses telleri gelişir,
  • Vücudunda yağ bulunmadığı için derisi kırışıktır ve çukurlar bulunur,
  • Bu haftadan itibaren kilosu hızla artarken boyu daha yavaş uzayabilir,
  • Beyin gelişimi devam eder ve bazı hareketleri isteyerek yapabilir,
  • 13 haftalık bebek hareketleri henüz anneler tarafından hissedilmeyecek kadar küçük ve güçsüzdür,
  • Esneme, dönme ve tekme atma gibi hareketleri gerçekleştirebilir,
  • Kız bebeklerin yumurtalıklarında yaklaşık iki milyon yumurta bulunur ve doğum anına kadar bu sayı on milyonu bulabilir,
  • Küçük ve ince lanugo tüyler bu hafta oluşabilir,
  • Solunum kasları çalışabilir,
  • Dış organları gelişmeye devam eder.

Anneler 13 haftalık bebek nerde durur sorusunu sıklıkla sorabilir ancak bebeğin bulunduğu yer sürekli değişir ve sabit kalmaz. Hamileliğin son haftalarında anneler dokunarak bebeğin buluduğu yeri anlayabilir ancak bu haftalarda sadece ultrasonda gözükür.

13 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belli Olur Mu?

13 haftalık bebek ultrason görüntüsü bebeğin el ve yüz hareketlerini gösterebilir. Bu hafta dört boyutlu ultrason yaptıran anneler bebeğin baş parmağını emdiği anı ya da gülümsemesini görebilir.Kemiklerin sertleşmesiyle birlikte bu hafta bebekler küçük bir insan görünümünde gözükebilir ancak kafası henüz vücuduna oranla çok büyüktür. 

Halk arasında bilinen kemik yapısına göre veya gebelik kesesine göre cinsiyet tahmini oldukça yanlıştır ve bilimsel bir dayanağı bulunmaz. Cinsiyeti öğrenebilmek için bebeğin dış genital organlarının gelişmesi gerekir ve tatlı, ekşi ya da tuzlu gıdalar tüketmek bebeğin cinsiyeti hakkında doğru sonuçlar vermez. 13 haftalık gebelik cinsiyet öğrenmek için uygun haftalardan biridir ancak bebeğin durduğu pozisyon cinsiyet öğrenmeyi geciktirebilir. 

Hamileliğin 13. Haftasında birçok doktor cinsiyeti söylemeyebilir, bu hafta öğrenilen cinsiyet yanıltıcı bir sonuca sebep olabilir.

Hamilelikte 13. Hafta

13 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Bebeğin, vücuda tutunması ve bedenin hamileliği kabullenmesiyle birlikte düşük riski bu hafta azalır. 13 haftalık gebelik düşük riski hala bulunur ancak hamileliğin ilerleyen haftalarıyla bu risk ortadan kaybolacaktır. Düşük tehlikesi bulunan gebeler bu haftada istirahate devam etmeli, sağlıklı gıdalar tüketmeli ve yorucu egzersizlerden uzak durmalıdır. 

Gelecek hafta gebeliğin ikinci döneminin başlamasıyla birlikte kusma, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtiler büyük ökçüde kaybolur ve gebeliğin en güzel anıları yaşanabilir. 

Rahim bu hafta leğen kemiğini dolduracak kadar büyüyebilir ve 13 haftalık gebelikte anne karnı belirginleşebilir. Anne kilosuna ve genetik faktörlere bağlı olarak anne karnının büyüklüğü değişebilir ancak genel olarak bu hafta küçük bir futbol topu büyüklüğüne ulaşır.

Anne karnının büyümesiyle birlikte gebeler yürümekte ve denge kurmakta zorlanabilir aynı zamanda bu hafta hamilelik öncesi kıyafetleri giymemek doğru bir tercih olacaktır.

Hamileliğin 13. Haftasında Annelerde Yaşanan Değişim

Hamileliğin ilk aylarında annelerin kilo almaması tavsiye edilir, ilk trimester’da gebeler bebek için fazladan kalori ihtiyacı duymaz. İkinci trimester’da günlük 300 – 400 kalori fazlası son dönemde ise 450 – 500 kalori alınmalıdır. İlk dönemde kilo almaya başlayan gebeler daha sağlıklı bir beslenme programı oluşturmalıdır. 

13 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler hamileliği bilmeyen kişiler tarafından da fark edilebilir dolayısıyla hamileliğini gizleyen anneler bu hafta açıklayabilir. Annede yaşanan değişimler şunlardır:

  • Kasık ve karın ağrıları yaşanabilir,
  • Kusma, baş dönmesi ve mide bulantıları azalabilir,
  • Progesteron hormonunun vücut kaslarını gevşetmesine bağlı olarak kabızlık ve hemeroid sorunları yaşanabilir,
  • Yüzde ve bedende lekelenme oluşabilir,
  • Rahmin büyümesiyle birlikte karın bölgesinde gerginlik hissi oluşabilir,
  • Göğüs hassasiyeti olabilir,
  • Vajinal akıntı artabilir,
  • Gaz ve hazımsızlık problemleri devam edebilir,
  • Çatlak oluşumu başlayabilir.

13 Haftalık Hamilelikte Cinsel İlişki

Hormonların değişmesiyle birlikte annelerde bu hafta cinsel istekte artış görülebilir. Erken gebelik belirtilerinin azalması ve enerji yükselmeleri cinsel istekte artışa neden olabilir. Hamilelik döneminde çiftler anne – bebek sağlığını koruyabilmek için cinsel ilişkiden uzak durabilir.

Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik kese ve rahmi kapatan mukuslu yapı bebeğin cinsel ilişki sırasında zarar görmesini engeller. 13 haftalık gebelikte cinsel ilişki düşük tehlikesi bulunmayan gebeler haricinde yaşanabilir ancak şüphe yaşayan anneler en doğru cevabı doktor muayenesinde öğrenebilir.

Gebeliğin 13. Haftasında Beslenme Programı Nasıl Olmalı?

Sindirim sisteminin yavaşlaması nedeniyle anneler kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik sorunu yaşayabilir. Bu dönemde bol su içmek ve her gün lifli gıdalar tüketmek şikayetleri büyük oranda azaltacaktır. Hamilelik döneminde beyaz ekmek yerine yüksek oranda lif içeren çavdarlı, tam buğdaylı ve kepekli ekmek tüketimi daha sağlıklı bir beslenme programı için gereklidir.

13 haftalık gebelikte beslenme programı taze meyve ve sebzeleri, taze sıkılmış meyve suları, balık, kırmızı et, süt, yoğurt, peynir ve şekersiz gıdaları içermelidir. Mide bulantılarını azaltmak için tuzlu kraker ve galeta gibi ürünler sınırlı olarak tüketilebilir. Gebelikte tuz tüketimini azaltmak olası tansiyon problemlerini büyük oranda engeller. 

Gebeliğin her döneminde asitli ve kafein içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafein içeren içecekler bebek tarafından sindirilemez ve vücudunda birikir, bebeğin sağlıklı gelişimi için çay, kahve ve asitli içecekler sınırlı olarak tüketilmelidir.

13 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

13 haftalık gebelik kaç aylık olur hakkında anneler şüphe yaşayabilir. Gebeliğin 13. Haftası üç aylık hamileliği ifade eder. Gelecek hafta ilk üç aylık süre sonlanır ve ikinci trimester başlar. 

    Yorum yapın