Hamilelikte 14. Hafta (Gebelik)

14 haftalık gebelik konulu makalemizde, 14 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Hamileliğin 14. Haftası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gebelikte ilk üç ayın sona ermesiyle birlikte annelerde büyük bir rahatlama ve gevşeme meydana gelebilir. İkinci trimester’de hamileliğin en güzel anıları birikmeye başlar. Gebeliğin 14. Haftası ikinci trimester’in ilk haftasıdır ve erken gebelik belirtilerinin pek çoğu bu haftayla birlikte sonlanabilir.

Anneler hamileliğin başından itibaren mide bulantısından şikayetlenebilir, bu dönemde ise mide bulantısı, baş dönmesi, kokulardan rahatsız olma ve kasık ağrıları gibi pek çok rahatsızlık kaybolur. Bebeğin birey olma yolunda hızla ilerlediği ve ilk hareketlerinin hissedildiği ikinci trimester gebeler için keyifli bir süreç olabilir.

Hamilelikte 14. Hafta
Hamilelikte 14. Hafta

14 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bu hafta da bebeklerin organ gelişimi büyük bir hızla devam eder. Kafaları henüz vücutlarına oranla çok büyük gözükebilir ancak hamileliğin 14. Haftası ile birlikte vücut gelişimi de hızlanacaktır. Yüz kaslarının gelişmesiyle birlikte bu süreçte kaşlarını oynatma, surat buruşturma ve şaşkınlık ifadelerini bilinçsiz olarak yapabilirler. 

İç organları gelişmeye devam ederken artık daha işlevsel olacaktır. Yağların sindirilmesini sağlayan safra bu hafta karaciğer tarafından üretilmeye başlanır, insülin hormonu sağlayan pankreas bu hafta gelişim gösterir ve ince bağırsakları hareket etmeye başlar. Aynı zamanda bebekler 14 haftalık gebelik döneminde anne karnında idrarını yapabilir.

Kız bebeklerde yumurtalıklar pelvise doğru iner, erkek bebeklerde ise prostat oluşumu bu hafta başlar. Dış genital organlar oluşum aşamasındadır. 

14 haftalık bebek kilosu 30 – 40 gram civarında boyu ise 8 – 9 cm aralığında değişim gösterir. Bu hafta bebekler bir limon büyüklüğündedir fakat bedeni yenidoğan bir bebek görünümünü kazanmaya başlar. 

Bebek kolları bu hafta vücuduna oranla kısa bacakları ise daha uzundur. Bu haftanın sonunda kolları uzamaya başlar ve orantılı bir vücuda sahip olabilir. 

14 Haftalık Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?

Saç ve kaşları uzamaya başlarken parmak izleri de oluşum sürecine girebilir. 14 haftalık bebek görüntüsü dışardan izlenebilseydi tüm iç organları ve damarları gözükebilirdi. Şeffaf cildi gebeliğin ilerleyen haftalarında renklenir ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur.

İnce, yumuşak ve küçük tüyler oluşmaya başlar, lanugo adıyla anılan bu tüyler uzun bir süre bebeğin cildini koruyacaktır. Doğuma birkaç hafta kaldığında dökülmeye başlar ancak doğum sonrasında omuz, sırt ve kulak gibi bölgelerde bu tüyler görülebilir. Yaşamının ilk haftalarında kendiliğinden dökülür ve anne – babaların özel bir işlem yapması gerekmez

14 haftalık bebek gelişimi aşağıda sıralanmıştır:

  • Baş parmağını emebilir,
  • Dalak kırmızı kan hücresi üretimine başlayabilir,
  • Başının arka kısmında bulunan kulakları öne doğru gelebilir,
  • Boynu gelişir ve başı daha dik durabilir,
  • Damak oluşumu büyük ölçüde tamamlanabilir,
  • Hormon üretilebilir,
  • Göz ve göz kapağı oluşumu devam eder ancak gözleri hala kapalıdır,
  • Kalbi bir yetişkine göre iki kat daha fazla çalışır ve kan pompalar,
  • Nefes alıp vermek için denemeler yapabilir,
  • İç kulak kemiği gelişimi devam eder gelişim tamamlandığında dışardan gelen sesleri duyabilir,
  • Kıkırdaklar sertleşmeye başlar ve ilerleyen haftalarda kemikleşir,
  • Beyin ve kas arasındaki mesajlar iletilebilir,
  • Soluk borusu ve ses telleri gelişimini tamamlayabilir,
  • Kemik iliği kan hücresi üretimine başlayabilir,
  • Tüm vücudunu gerebilir ve esnetebilir.

14 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

Bebekler gebeliğin 7 – 8. Haftalarında hareket etmeye başlar ancak anneler bunu hissedemez. Bebeğin kas ve kemik dokusunun güçlenmesiyle birlikte tüm hareketleri hissedilebilir.

14 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi sorusu gebeleri heyecanlandırabilir. İlk gebeliklerde genellikle bu hafta bebek hareketleri hissedilmez. İkinci gebeliğini yaşayan anneler bebek hareketlerini kolaylıkla tanıyabilir ve hissedebilir.

Bebekler bu hafta anne karnında büyük bir hareket alanına sahiptir ve istemsiz de olsa el ve ayaklarını hareket ettirebilir. Bebek hareketleri en çok gebeliğin 18 – 22. Haftalarında hissedilebilir. 

14 Haftalık Bebek Cinsiyeti Belirlenebilir Mi?

Bebek cinsiyeti rahme düştüğü ilk an belirlidir ancak dışardan gözükebilmesi için bebeğin organ gelişiminin tamamlanması gerekir. 14 haftalık gebelikte bebek cinsiyeti belirlenebilir ancak bebeğin duruş pozisyonu, doktor deneyimi, kordonun duruş şekli ve ultrason cihazının kalitesi önemlidir. 

Uygun zaman ve uygun pozisyonda bu hafta bebek cinsiyeti öğrenilir ancak kesin ve net sonuç almak isteyen anne babalar gebeliğin 20. Haftasına kadar bekleyebilir. 

Erken dönemde öğrenilen cinsiyette gebeliğin ilerleyen haftalarında değişiklik olabilir.

14 haftalık bebek ultrason görüntüsü izlendiğinde el, ayak, yüz ve baş hareketleri fark edilebilir.

14 Haftalık Gebelikte Annelerin Değişimi

Hamileliğin ilk üç ayında düşük riski her zaman daha fazladır. 14 haftalık hamilelik süreciyle birlikte düşük riski %80 oranında azalır. Aynı zamanda anneler şikayetlerin azalmasıyla birlikte keyifli ve güzel bir hamilelik dönemi geçirebilir.

14 haftalık gebelikte anne karnı dikkatle bakan gözler tarafından fark edilecek kadar büyüyebilir. Rahmin göbek deliğine doğru ilerlemesiyle birlikte karın dışarı doğru çıkar ve yapısal faktörlere bağlı olarak her gebede farklı karın büyüklüğü olabilir. Anneler bu dönemde kendi haftalarına yakın olan diğer gebelere bakarak bebeğin küçük ya da büyük olduğunu düşünmemeli ve kıyas yapmamalıdır.

Anne karnının büyümesiyle birlikte gebeler eski kıyafetlerine sığmayabilir, rahat ve pamuklu hamile kıyafetleri bu dönemden itibaren giyilmelidir. Gebelikte dar ve naylon içerikli kıyafetler giymek anne – bebek gelişimi için doğru değildir.

14 haftalik gebelik
14 haftalik gebelik

14 Haftalık Gebelik Belirtileri

Gebeliğin ilk üç ayında yaşanan rahatsızlıklar büyük çoğunlukla azalır ancak 14 haftalık gebelik belirtileri başlayabilir. İdrara çıkma sıklığı ve mide bulantıları azalırken burun kanaması ve diş eti iltihapları anneleri rahatsız edebilir. 

Birinci trimester’da yaşanan ani ruh dalgalanmaları yerini daha mutlu ve enerjili bir döneme bırakır. Hormonların değişmesi ve vücudun hamileliğe alışmasıyla birlikte anneler gebeliğin en güzel taraflarını yaşayacaktır. 

14 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler incelendiğinde pek çok kadının bu dönemde daha coşkulu olduğu görülmüştür. Bu hafta yaşanan değişimler şunlardır:

  • Göğüs hassasiyeti azalabilir,
  • Hazımsızlık ve kabızlık gibi şikayetler nedeniyle karın daha şişkin olabilir,
  • Sinirlerin sıkışmasıyla birlikte el ve bileklerde uyuşma yaşanabilir,
  • Gebelik hormonları bu hafta en üst seviyeye ulaşır ve daha fazla artış olmaz bu nedenle anneler yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerinden kurtulabilir,
  • İştah artışı yaşanabilir,
  • Varis oluşabilir,
  • Meme uçlarında büyüme ve koyulaşma olabilir,
  • 14 haftalık gebelikte kasık ağrısı devam edebilir şiddetli ağrılar olmadığı sürece normal kabul edilir,
  • Kan hacminin artmasıyla terleme ve sürekli sıcaklık hissi yaşanabilir,
  • Gece horlamaları başlayabilir.

14 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamileliğin 14. Haftasında iştah artmasına bağlı olarak anneler sağlıksız ve hazır gıdaları tüketmek isteyebilir ancak bebeğe hiçbir yararı bulunmayan bu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Şekerli, hamurlu gıdalar ve fast food yemekler annelerde kilo alımını hızlandırırken bebeklerde gelişim geriliğine sebep olabilir. 

14. haftalık gebelikte beslenme ve sağlıklı yaşamaya dikkat edilmelidir. Diyet yapmak, öğün atlamak ya da kilo alımını azaltmak için az yemek yemek anne – bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

Bu hafta anneler yüksek oranda K vitamini içeren yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, yağsız et ve brokoli gibi besinleri mutlaka tüketmelidir. Bu gıdalar kemik gelişimini sağlarken kan pıhtılaşmasını önler. Gebelik döneminde günde en az 2 litre su içmek annenin yaşadığı pek çok şikayeti azaltacaktır.

    Yorum yapın