17 haftalık gebelik konulu makalemizde, 17 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Gebeliğin 17. Haftasında Anne Ve Bebek Hakkında Her Şey
Annelerin karnı bu haftalarda büyümeye başlarken bebekler de hızlı bir kilo alma sürecine girebilir. Her gebeliğin ve bebeğin gelişim süreci farklıdır dolayısıyla 17 haftalık gebelik döneminde gebeler farklı süreçler yaşayabilir. Üçlü test yaptırmayan anneler bu haftayı değerlendirebilir ve bebeğin gelişimi hakkında fikir sahibi olabilir.
Bebekler, hamileliğin 17 haftası dönemiyle hızlı bir büyüme evresine girebilir ve plasenta – bebek ağırlığı eşitlenir. Plasenta bu hafta kalınlaşır bebeğe besin ve oksijen taşımaya devam eder. Bebeğin artan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için anneler sağlıklı beslenmeye devam etmelidir.
17 Haftalık Bebek Gelişimi
Cilt altındaki yağ depolarının oluşmasıyla birlikte bebekler hızlı bir kilo alma sürecine girer. Yağ depoları bebeğin cildinde bulunan çukurları kapatır, enerji verir, yenidoğan bir bebek görünümü kazandırır ve doğum sonrasında ısı kaybını engeller. 17 haftalık bebekler emme ve yutma hareketlerini yapmaya başlayabilir.
Bebeklerin bu haftaki en büyük gelişimsel özelliklerinden biri kalplerinin daha fazla güçlenmesi ve günde 30 litreye kadar kan pompalayacak seviyeye gelmesidir. Bebeğin damar ve organlarının gelişmesi ile birlikte her geçen hafta daha fazla kan ihtiyacı oluşabilir. 17 haftalık bebeğin kalbi dakikada yaklaşık 140 – 150 kez atabilir.
Gebeliğin 17. Haftası süresinde bebeklerin kıkırdakları sert bir hal alır ve kemikleşir. Kemik ve iskelet yapısının güçlenmesiyle birlikte yakın zamanda anneler bebek hareketlerini daha fazla hissedebilir.
17 Haftalık Bebeklerin Anne Karnındaki Gelişimi
Gebeliğin bazı haftalarında bebekler daha hızlı bir gelişim kaydedebilir. Hamileliğin 17. Haftasında bebekler büyük bir gelişme gösterir ve vücut fonksiyonları daha fazla işlev kazanır. Kafatası sertleşerek kemik halini alır ancak doğumun kolaylaşabilmesi ve kanaldan rahat geçebilmesi için hala yumuşaktır. Bebeklerin kafatası yaşamlarının ilk 2 – 3 yılında sertleşecektir.
17 haftalık bebeklerin anne karnındaki gelişimi şöyledir:
- Kalp ve beyin bağlantısı oluşmaya başladı,
- Çiğneme, emme ve yutma refleksleri gelişmeye başlar böylece anne sütünü daha rahat emebilir,
- Ağzını açıp katabilir,
- Göğüs uçları gelişir,
- Göz kapakları henüz kapalı ancak gözlerini hareket ettirebilir,
- Solunum sistemleri gelişir,
- Kafasını hareket ettirebilir,
- Erkek bebeklerde penis şeklini alan prostat oluşur,
- Kız bebeklerde rahim ve rahim dokuları gelişir,
- Parmak, bilek ve topuklarında yumuşak kıvrımlar oluşmaya başlar,
- Bacakları bedenine göre orantısızdır kolları ise vücudundan daha uzundur,
- Eklem yerlerini hareket ettirebilir,
- Ter bezleri gelişir,
- 17 haftalık bebek kilosu 100 – 140 gram ağırlığında değişebilir,
- 17 haftalık bebek boyu 11 – 13 cm aralığındadır.
Bebekler bu hafta kalsiyum depolayabilir dolayısıyla annelerin daha fazla kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerekmektedir. Bebekler, kalsiyum ihtiyacını anneden karşılar ve yeterli olmadığı takdirde annelerde kalsiyum eksikliği yaşanabilir.
17 haftalık bebek ultrason görüntüsü izlendiğinde yüz, el, bacak ve ayakları net bir şekilde görülebilir. Bebeklerin cinsiyeti duruş pozisyonlarına bağlı olarak bu hafta görülebilir ancak kesin sonuçlar için 20. Haftadan sonrası beklenebilir.
17 Haftalık Bebek Hareketleri Nasıldır?
Gebeler, bebek hareketlerini ilk kez hissedebilmek için sabırsızlanabilir. Bebek hareketleri, bebeğin fiziksel varlığını gösteren ve anne – bebek bağını güçlendiren en önemli olgularından biridir. 17 haftalık bebek hareketleri hissetmek ya da hissetmemek doğal sürecin bir parçasıdır.
Bebekler bu hafta ve önümüzdeki birkaç hafta boyunca hareketlerini istemsiz yapabilir ancak beyin ve sinir dokusunun gelişmesiyle birlikte annelerin tepkilerine göre davranabilir. Bebek hareketleri bu hafta düzensizdir ve panik yapılmamalıdır.
Kas ve kemik dokusunun zayıf olması nedeniyle gebeliğin 17. Haftası boyunca bebek hareketlerinin çoğu hissedilmeyebilir, birkaç gün boyunca hareket hissedilmeyebilir ya da gün içinde sık sık hareketlenmeler olabilir. İlk bebek hareketleri genelde bir kıpırtı şeklinde hissedilir.
17 Haftalık Gebelikte Annelerdeki Değişim
Hamilelik döneminde tüm organ ve hücreler değişir, bunlardan biri de gözlerdir. Hamilelikte göz kuruluğu ve göz yanması sıklıkla yaşanır. Hamilelikte lens kullanımı bebeğe zarar vermez ancak annelerde yaşanan göz kurulukları nedeniyle rahatsızlık verebilir. 17 haftalık hamileler bu dönemden sonra gözlük takarak daha rahat edebilir.
Birinci trimester’da yaşanan erken gebelik belirtilerinden sonra gebeler farklı bir süreç yaşayabilir. Ağrı, bulantı, baş dönmesi, iştahsızlık gibi belirtiler kaybolur ve gebeler daha iştehlı bir sürece girebilir. Sürekli açlık hissi hormonların getirdiği bir sonuçtur ve gebeler bu dönemde sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat etmelidir.
Halk arasında yaygın olan ‘ hamileler iki kişilik yemeli’ inanışı oldukça yanlıştır. Hamilelikte enerji ihtiyacı artsa da günlük 300 – 400 kalori fazlası bebeğin sağlıklı gelişimini sağlayacaktır. 17 haftalık gebelikte anne kilosu fazla olduğu takdirde doktorlar tarafından diyet önerilebilir.
17 Haftalık Gebelik Belirtileri
Rahim, göbek deliğinin yaklaşık 3 – 4 cm altında bulunur ve ilerleyen haftalarda rahmin 10 – 15 cm üstüne kadar çıkabilir. Rahmin ilerlemesiyle birlikte 17 haftalık gebelikte anne karnı daha belirgin olur. Hamileliğini saklayan kadınlar bu dönemden sonra karınlarını gizlemekte sorun yaşayabilir.
17 haftalık gebelik belirtileri aşağıda sıralanmıştır:
- Karın ve göğüs bölgelerinin büyümesiyle birlikte cilt esner ve kaşıntılar yaşanabilir,
- Yüz ve yüz çevresinde kahverengi koyulaşmalar yaşanabilir, bu lekeler doğum sonrasına kadar devam edebilir,
- Duygusal ve hassas bir dönem yaşanabilir,
- Damarların gelişmesi ile birlikte bacaklarda varis oluşabilir,
- Omurilikten bacakların arkasına doğru ağrılar yaşanabilir, bu bölgede siyatik sinirler bulunur ve rahmin ağırlığı sonucunda kısa ağrılar oluşabilir,
- Doğum sonrasında süt salgılamak için hazırlanan göğüsler bu haftadan sonra büyüyebilir,
- Terleme sorunları yaşanabilir özellikle yaz mevsiminde gebe olan kadınlarda aşırı terleme sorunu rahatsızlık verebilir,
- 17 haftalık hamilelikte karın çatlakları oluşabilir, bu çatlaklar genelde genetik faktörler kaynaklıdır,
- Vücuttaki kan dolaşımı arttığı için diş eti ve burun kamaları yaşanabilir.
17 haftalık hamilelikte vajinal akıntı sıklıkla görülebilir. Kokusuz, beyaz ve açık renkli akıntılar hamilelik döneminde normaldir ancak sarı ve yeşil akıntılar enfeksiyon belirtisidir. Enfeksiyon anne – bebek sağlığını olumsuz etkiler, erken doğum ya da düşüğe sebep olabilir. İdrar sırasında yanma ve acı hisseden anneler de enfeksiyon için test yaptırmalıdır. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için mutlaka doktora gidilmeli ve doktor onayı olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Gebeliğin 17. Haftasında Annelere Tavsiyeler
Hamilelik döneminde yaşanan ağrı, çatlak ya da sancılar tamamen kaybolmayabilir ancak ufak dokunuşlarla sağlıklı ve mutlu bir gebelik yaşanabilir. 17 haftalık gebelikte yapılması gerekenler şunlardır:
- Çatlak oluşumunu azaltmak için özellikle karın bölgesi her gün nemlendirilmeli, zeytinyağı, badem yağı ve doğal kremler kullanılmalıdır,
- Sırt ve bel ağrılarını azaltabilmek için dik bir pozisyonda oturulmalıdır,
- Denge problemleri ve düşme gibi olumsuz olaylara karşı topuklu ayakkabılar hamilelik sonrasına saklanmalıdır,
- 17 haftalık gebelikte bel ağrısı yaşamamak için ılık su ile duş almak, masaj yaptırmak gerekebilir,
- Arabada emniyet kemeri bağlarken kemer anne karnının alt kısmından geçmelidir bu sayede bebek sıkışmayacaktır,
- Hamilelik döneminde sık sık kabuslar görülebilir, kabusları yakın çevre ile paylaşmak anneleri rahatlatabilir,
- Yoga, pilates ya da yürüyüş anne ve bebekleri mutlu edebilir,
- Uyumakta zorlanan gebeler uyku öncesinde ılık süt içebilir ve sakinleştirici müzikler dinleyebilir.
17 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
17 haftalık gebelik kaç aylık olur hakkında birçok gebe kafa karışıklığı yaşayabilir. Hamilelik döneminde her 4 hafta bir ay sayılmaz dolayısıyla yanlış hesaplamalar ortaya çıkabilir.
17 haftalık gebelik 4 aylık bir hamilelik sürecine denktir.
17 haftalık gebelikte bel ağrısı normal mi ?
17 haftalik hamileym Migdem çok şişiyor
Benimde midem çok sisiyordu doktor gaz sıkışması sonucu olduğunu söyledi. Doktora danışmakta fayda var
17 haftalık gebeyim yemek yıyemıorum ve asırı kasık agrılarım var