Hamilelikte 18. Hafta (Gebelik)

18 haftalık gebelik konulu makalemizde, 18 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Gebeliğin 18. Haftasında Anne Ve Bebek Gelişimi

Hamileliğin ikinci trimester dönemi boyunca anneler daha rahat ve enerji dolu olsa da hamilelik öncesi hareket ve yaşam özgürlüğüne sahip olamayabilirler. Hamilelik boyunca vücutta tüm hücreler değişir ve bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için çalışır. 18 haftalık hamilelik sürecinde anneler zaman zaman tansiyon düşmesi, baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar yaşayabilir.

Bebeklerin kas, iskelet, kemik ve bilinçlerinin gelişmesiyle birlikte anneler ilk bebek hareketleri ne zaman hissedilir sorusunun cevabını bu hafta yaşayabilir. İlk gebeliklerde bu süreç daha sonraki haftalara sarkabilir. Sağlıklı bir gebelikte bebeğin ilk hareketleri 22 – 24. Haftalara kadar sarkabilir ancak bu bebeğin küçük ya da güçsüz olduğu ifade etmez.

Hamilelikte 18. Hafta
Hamilelikte 18. Hafta

18 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebelikte 18 hafta döneminde bebeklerin el ve ayak kıvrımları gelişmeye başlayabilir, kollarını ve bacaklarını bükebilir. Bebekler bu hafta anne karnında tekme atma, dönme, takla atma gibi hareketleri yapabilecek kadar küçüktür. 18 haftalık bebekler yaklaşık bir dolma biber büyüklüğüne ulaşabilir.

Kız bebeklerin rahmi ve yumurtalık tüpleri bu hafta oluşur, erkek bebeklerin ise cinsel organı ultrasonda net bir şekilde görülebilir. 18 haftalık bebek cinsiyeti genellikle ultrasonda net olarak belli olur ancak bebeğin duruş pozisyonu cinsiyet öğrenmeyi geciktirebilir.

Kan damarları gelişmeye ve büyümeye devam eder, bu hafta bebeklerin şeffaf cildinde kan damarları gözükebilir. Bebeklerin cildi henüz renk pigmentlerine ve yağa sahip olmadığı için saydam bir şekilde görülür ancak ilerleyen haftalarda yenidoğan bebek görünümünü alacaktır.

18 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişim Süreci Nasıldır?

Her insanda farklı olan ve ömür boyu değişmeyen parmak izleri, bebeklerde bu hafta oluşmaya başlar. Parmak izlerinin oluşum süreci birkaç hafta sürebilir. El ve ayak gelişimi devam ederken kıkırdaklar da sertleşir ve kemik halini alır. 18 haftalık bebek gelişimi aşağıda sıralanmıştır:

  • Hıçkırmaya, esnemeye ve yutkunmaya başlayabilir,
  • Kulakları kafasına yerleşir ve son halini alabilir,
  • Sinir sisteminde miyelin dokusu gelişmeye başlar, bu doku sayesinde beyin ve kas arasındaki bağlantılar kurulur,
  • Sinir sistemi gelişmeye devam eder böylece ilerleyen haftalarda duyuları da gelişebilir,
  • Akciğerlerindeki hava kesecikleri oluşabilir,
  • 18 haftalık bebek ultrason görüntüsü sırasında bebeklerin el açma ve kapatma hareketi yakalanbilir,
  • Bebeğin ilk dışkısı ( mekonyum ) oluşmaya başlar ve doğum sonrasında vücuttan atılır, bazı bebekler gebeliğin son haftalarında dışkılarını anne karnında yapabilir ve erken doğum tehlikesine sebep olabilir,
  • Gözleri, kafasına oranla daha büyüktür,
  • İç kulak kemiği sertleşmeye başlar, yeterince sertleştiğinde bebekler duymaya başlayabilir,
  • Bebekler ilk olarak annenin kalp, mide ve bağırsak seslerini işitir.

18 haftalık bebek kilosu 150 – 200 gram ağırlığında, boyu da 13 – 14 cm aralığında olabilir. Bu hafta bebek kilosu doktor kontrolünde takip edilir ancak bebek gelişimi hakkında önemli bir ölçüt sayılmayabilir. 

18 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

İkinci ve üçüncü gebeliğini yaşayan anneler 18 haftalık hamilelikte bebek hareketleri konusunda daha tecrübeli sayılabilir. İlk gebeliğini yaşayan anneler bebek hareketlerini daha geç hissedebilir. Bu hafta bebekler anne karnında büyük ve özgür bir alana sahiptir ancak bütün hareketleri hissedilmez. 

Bebek hareketini henüz hissetmeyen anneler bebek sağlığı hakkında endişelenmemelidir, pek çok gebelikte ilk hareketler 20. Haftadan sonra hissedilir. Bebeğin ilk hareketleri ile birlikte anne – bebek bağı daha fazla güçlenmeye başlar. 

Hamileliğin 18. Haftasında Anne Gelişimi

Rahim bu hafta göbek deliğinin altındadır, anneler karınlarına dokunduğunda rahmi hissedebilir. Rahim, hamileliğin ilerleyen haftalarında iç organları sıkıştırarak yukarı doğru ilerlemeye devam edecektir. 18 Haftalık gebelikte anne karnı yapısal faktörlere bağlı olarak dışardan fark edilebilir seviyede büyümüş olabilir. Hamilelik döneminde karın büyüklüğü her gebelikte farklıdır ve anneler bu konuda kıyas yapmamalıdır.

Hamilelik döneminde kadınların tansiyonu düşük seviyelerde olabilir, bu tansiyon düşüklüğü zaman zaman baş dönmesi ve bayılmaya sebep olabilir. Sık sık tekrarlamayan ve bilinç kaybına sebep olmayan bu şikayetler anne – bebek sağlığına zarar vermez. Annelerin bu dönemde yavaşça hareket etmesi ve uzun süreli açlık yaşamaması tavsiye edilir. 

Kan ve besin akışının bebeğe daha rahat gidebilmesi, damarların sıkışmaması için gebeler 18 haftadan sonra sol yana yatmaya özen göstermelidir. Sırt üstü yatıldığında rahme yapılan baskı artabilir ve kan akışı yavaşlar.

18 Haftalık Hamilelikte Annelerin Şikayetleri Nelerdir?

Hormon değişimleri her gebede farklı sonuçlara sebep olabilir. 18 haftalık hamilelik döneminde bazı gebeler enerji dolu, coşkulu ve mutlu hissederken bazı gebeler yorgun ve stresli olabilir. Bu haftalarda annenin yakın çevreden alacağı destek, diğer hamilelerle konuşmak ve aktivitelere katılmak gebeleri mutlu edecektir. 

Hamilelikte 18. Hafta
Hamilelikte 18. Hafta

Gebelerin genel olarak yaşadığı 18 haftalık gebelik belirtileri ve şikayetleri şunlardır:

  • Kalbin daha fazla kan pompalaması, tansiyon düşmesi ve hormonal değişimler baş dönmesi sıklığını arttırabilir,
  • Sürekli aç olma ve doymama hissi yaşanabilir, 
  • Rahmin bir kavun büyüklüğüne ulaşması ile birlikte vücudun denge merkezi değişir ve bel – sırt ağrıları artabilir,
  • Göğüsler 1 – 2 beden büyüyebilir,
  • Vajinal akıntıda artış olabilir,
  • Cilt tonu koyulaşabilir, vücudun bazı bölgelerinde bu koyulaşma gözle görülür derecede fark edilebilir,
  • Uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik ve uykuya dalamama sorunları yaşanabilir,
  • Rahim ve karın kaslarının gerilmesiyle birlikte 18 haftalık hamilelikte kasık ağrısı şikayeti artabilir,
  • Yürürken ya da merdiven çıkarken baş dönmesi, denge problemi ve sakarlıklar yaşanabilir.

18 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

18 haftalık gebelik kaç aylık sorusu gebeler tarafından sorulabilir. 18 haftalık gebelik 4 ay 6 günlük hamilelik dönemine denktir. Hamilelikte ikinci trimester döneminin içinde bulunan gebeler yakın zamanda hamileliğin yarısını tamamlayacaklardır.

18 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik zor bir süreç ancak küçük ipuçları sayesinde bu dönem kolaylaşabilir. 18 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler ile daha konforlu ve sağlıklı bir süreç geçirebilir. Detaylar kimi zaman hayatın gidişatını büyük ölçüde değiştirebilir.

  • Hamilelik döneminde bol su içmek ve lifli gıdalar yemek sindirim sistemi kaynaklı sorunları engelleyebilir,
  • Bu hafta gebeler büyüyen karnı nedeniyle eski kıyafetlerine sığmayabilir, rahat ve pamuklu kıyafetler gün boyu konfor sağlayabilir,
  • 18 haftalık gebelikte beslenme bebek ve anne gelişimi için büyük bir rol oynar, mevsiminde yenen taze sebze ve meyveleri tüketmek, dondurulmuş ve hazır gıdalardan uzak durmak anne ve bebeğin sağlıklı kilo almasını sağlar,
  • Uyku esnasında bel ve sırt ağrılarını hafifletebilmek için bacak arasına ve bel arkasına yastık desteği konulabilir,
  • Gün içinde tansiyon düşüklüğü yaşayan gebeler, düz bir zemine uzanıp ayaklarını kaldırarak tansiyonlarını dengeleyebilir,
  • Balık tüketemeyen gebeler omega – 3 takviyesi ile bebeğin beyin gelişimini destekleyebilir,
  • Hareketsiz bir yaşam tarzından uzak durulmalıdır,
  • 18 haftalık gebelikte anne karnı büyüdüğü için denge bozukluklarını önlemek amacıyla rahat ayakkabılar tercih edilmelidir,
  • Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulmalıdır aksi takdirde bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilir,
  • 18 haftalık gebelikte sancı ve ağrılar kısa süreli olmalıdır, uzayan ve şiddetlenerek artan ağrılar düşük belirtisi olabilir,
  • Hamilelik kurslarına katılmak bebek bakımı hakkında bilgi verirken anneler için rahatlatıcı ve mutlu bir aktivite olanağı da sunar, gebeler mümkün olduğu kadar bu kurslara katılmalıdır.

    Yorum yapın