19 haftalık gebelik konulu makalemizde, 19 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Hamileliğin 19. Haftası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Anneler, bu hafta hamileliğin fiziksel değişimlerini hissedebilir. Gebeliğn 19. Haftası annelerde cilt değişimlerine sebep olabilir. Cilt ve yüzde koyulaşmalar, çatlaklar ve cilt kurulukları bu hafta sıklıkla görülür. Doğumdan kısa bir süre sonra geçecektir ancak bazı önlemlerin alınması gerekir.
Gebelikte 19. Hafta döneminde bebeklerin görme, koku alma, dokunma, işitme ve tat alma duyuları gelişmeye devam eder. İlerleyen haftalarda bebekler bilinçli bir şekilde kordonunu tutabilir veya parmaklarını emebilir.
19 Haftalık Bebek Gelişimi
Bebeklerin bu hafta duyabildiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Anne ve babaların bebekle konuşması, şarkı söylemesi ya da sakinleştirici müzikler dinletmesi bebeği mutlu edebilir ve doğum sonrasında tanıdık sesleri duyarak rahatlayabilir. Bebekler için sakinleştirici müzikler özel melodiler içermeyebilir, annenin sevdiği ve dinginleştirici müzikler bebek için idealdir.
19 haftalık bebek ultrason görüntüsü izlendiğinde ellerini ve ayaklarını oynattığı görülebilir. Kas ve kemik dokusu yeterince gelişmediği için pek çok anne bu hareketleri hissetmeyebilir. Bebek doğru ve net bir pozisyonda yakalanırsa bebeğin cinsiyeti de net olarak söylenebilir.
Yağlı ve kremsi yapıda bulunan verniks tabakası bebeğin tüm vücudunu kaplamaya başlar bu sayede bebekler olası enfeksiyonlardan korunabilir. Hamileliğin son haftalarında beyaz renkli bu madde yavaşça kaybolur. Verniks tabakası doğumdan sonra da bebeğin cildinde bulunabilir, erken doğan bebeklerde verniks tabakası daha yoğundur.
19 Haftalık Bebeklerin Gelişim Süreci Nasıldır?
Bu hafta bebeklerin böbrek gelişim seviyeleri gelişir ve idrar yapabilir. İçinde bulundukları sıvıyı yutarak idrarlarını yaparlar ve bu döngü doğuma kadar devam eder. Bebekler, anne karnında idrarını içse de steril bir ortamda bulunmaları nedeniyle bir zarar görmezler.
Annenin yediği besinlere bağlı olarak bebeğin içinde bulunduğu sıvı değişir ve yuttuğu zaman besinlerin tadını alabilir.
19 haftalık bebeklerin gelişim süreci şu şekildedir:
- Anne karnındaki bebeklerin işitme duyusu oldukça hassastır ve kısık sesli konuşmaları dahi duyabilir,
- Damarları cilt üzerinden görülebilir, hamileliğin 19. Haftası döneminde bebeklerin ten rengi pigmentleri oluşur ancak ilerleyen haftalarda gerçek ten rengi görünümüne kavuşacaktır,
- Myelin dokusu gelişmeye başlar, bu doku sinirlerin etrafını yağ ile sarar ve beyin ile nöron arasındaki bağlantıyı kurar,
- Saç kökleri gelişir,
- Diş tomurcukları diş etinin altında gelişmeye başlar,
- Kız bebeklerin rahmi erkek bebeklerin ise testisi ultrason görüntüsünde daha nettir,
- İşittiği seslere tepki verebilir ancak anneler tüm tepkileri hissetmeyebilir,
- Kıkırdakların sertleşmesi ile birlikte kol ve bacaklarını hareket ettirebilir,
- Göz, burun ve kulak yüzde olması gereken yerde sabittir,
- Vücutlarını tanıyabilmek için kendi bedenine dokunabilir,
- Kalbi dakikada 140 – 150 kez atabilir.
19 haftalık bebek kilosu 200 – 250 gram ağırlığındadır. Bu hafta bebekler orta boy bir kırmızı lahana büyüklüğünde gözükebilir.
19 haftalık bebek boyu 15 cm civarındadır. Bebekler doğuma kadar en az 30 – 35 cm daha uzayabilir.
Bebek Hareketleri Hissedilir mi?
Bebekler gebeliğin ilk haftalarından beri hareket edebilir ancak bu hareketlerin çoğu düzensizdir ve anneler tarafından hissedilmez. İlk gebeliğini yaşayan anneler bebek hareketlerini geç hissedebilir.
19 haftalık bebek hareketleri genellikle bilinçsiz ve istem dışı hareketlerdir. Anneler bu hafta bebek hareketlerini hissedebilir ancak 24. Haftaya kadar hareket hissetmemek de normal karşılanır.
Bebek hareketleri bu hafta sürekli değişebilir, anneler bazı günler birkaç hareket hissederken bazı günler hissetmeyebilir. Düzenli bebek hareketleri gebeliğin 28. Haftasından sonra yaşanır.
Hamileliğin 19. Haftasında Annelerin Değişim Süreci
Hamileliğin 19. Haftasında anneler karnın alt bölgesinde kasılma ve sancı hissedebilir. Bağların gerilmesi nedeniyle oluşan bu sancılar aniden gelebilir, şiddetlenen ve geçmeyen ağrılarda ise doktora gitmek gerekebilir.
Anneler, yoğun bir gün geçirdiğinde ya da uzun süreler boyunca ayakta kaldığında bel, karın ve sırt ağrıları hissedebilir. Bu ağrılar, bebeğin sağlığını etkilemez ancak annenin fırsat buldukça dinlenmesi bebek için sağlıklı ve konforlu bir hamilelik süreci sağlar.
Hamilelik döneminde kadınlar, hamilelik öncesine göre en az iki kat daha fazla yorulabilir. Hormonların değişmesi, kas ve kemiklerin gevşemesi, vücudun ağırlaşması ile birlikte anneler gün içinde sık sık yorgunluk ve bitkinlik hissedebilir. Gece uyku sırasında gelen bacak krampları ise kaliteli bir uykuyu engelleyebilir. Anneler hamilelikte 19. Hafta ve sonrasında gün içinde kısa uykular ile dinlenebilir. Doktor onayıyla magnezyum takviyesi kullanmak da krampları engelleyebilir.
19. Gebelik Haftasında Annelerin Şikayetleri
Kansızlık, kan basınıncının ve şekerinin düşmesi annelerde oturup kalkarken baş dönmesine sebep olabilir. Gebelik döneminde tansiyon genellikle düşer, sık sık baş dönmesi ve baş ağrısı yaşayan anneler tansiyon takibi yapmalıdır.
19 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şu şekildedir:
- Östrojen fazlalığı özellikle avuç içlerinde kırmızılıklara sebep olabilir, bu kırmızılıklar genellikle doğum sonrasında geçer,
- Hazımsızlık ve kabızlık yaşanabilir,
- Areola adı verilen göğüs uçlarında koyulaşmalar başlayabilir, doğanın getirdiği normal bir süreçtir ve bebeğin anne memesini bulmayı kolaylaştırır,
- Saçlar daha dolgun ve parlak bir görünüm kazanabilir,
- Uyku problemleri bu hafta başlayabilir ve doğum sonrasına kadar devam edebilir,
- 19 haftalık gebelikte anne karnı rahmin göbek deliğine yaklaşması ile birlikte yuvarlak ve dışarı çıkık bir görüntüde olabilir,
- Karnın büyümesi ile birlikte yürürken denge problemleri oluşabilir,
- Karın, kalça ve göğüslerde çatlak oluşumu başlayabilir, doğum sonrasında renkleri ten halini alır ancak tamamen geçmeyebilir.
Hamileliğin bu haftasında annelerde göz çevresinde, dudak üstünde ve elmacık kemiğinde koyulaşmalar meydana gelebilir. Hamilelik maskesi adı verilen bu olay hormonların etkisiyle gerçekleşir ancak doğumdan sonra geçecektir. Koyulaşmalar koltuk altı, genital bölge ve uyluklarda da görülebilir.
19 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
19 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusu doktor kontrollerinde önemli olabilir. Bu hafta ile birlikte gebeler 4 ay 13 günlük bir hamilelik dönemi geçirir.
Hamileliğin yarı zamanını geçiren anneler bu hafta rahat ve bol hamile kıyafetleri tercih etmelidir. Dar ve naylon içerikli kıyafetler anneyi rahatsız ederken bebeğin gelişimini engelleyebilir.
19 Haftalık Gebelikte Beslenme
Bebeğin sağlıklı gelişimi ve beslenme arasında doğrudan bir bağlantı bulunabilir. Az ve yetersiz beslenen gebelerin bebeklerinde gelişim anomalileri görülebilir. Hamilelikte uzun aralıklarla çok yemek yemek yerine az ama sık sık yemek yenmelidir.
19 haftalık gebelikte beslenme programına mutlaka kalsiyum ve magnezyum içeren besinler eklenmelidir. Bu hafta sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekenler:
- Uzun süre aç kalmak gebelerde kan şekerinin düşmesi ve baş dönmesine sebep olacağı için günde 6 kez küçük öğünler tüketilmelidir,
- Az ve sık öğünler annenin hazımsızlık, mide yanması ve şişkinlik şikayetlerini engelleyebilir,
- Hazır meyve suları, çikolata, cips ve paketli gıdalar anne ve bebeğin sağlıksız kilo almasına yol açar,
- Ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, badem ve kırmızı et mutlaka haftalık beslenme programlarına eklenmelidir,
- Sarımsak, yumurta, mantar ve kabak çekirdeği yüksek miktarda çinko içerir, çinko içeren besinler gebelerin gıdaları daha sağlıklı sindirmesini sağlar,
- Hamilelikte tüketilmesi gereken besinler arasında süt grupları önemli bir yer tutar, kalsiyum içeriği ile bebeğin kemik gelişimini desteklerken annenin diş kayıpları ve kemik hastalıkları yaşamasını engeller.