2 haftalık gebelik konulu makalemizde, 2 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Hamileliğin 2. Haftasında Gelişim Süreci
Anneler bu dönemde hamilelik belirtilerini hissetmeyebilir ve pek çok anne bu ay regl dönemi beklentisi içinde olabilir. Hamilelikte 2. Hafta kadınların yumurtlama dönemidir ve gebeliğe hazırlık süreci başlar. Bu hafta anne karnında gelişen bir bebek yoktur ancak bebeğin oluşması için tüm çalışmalar büyük bir hızla devam eder.
Bedenin bebeğe yer açması ve bebeğin yerleşmesi annelerde belirgin bir fark yaratmayabilir. Bu süreçte anneler gebe olduğunu dahi fark etmeyebilir ancak büyük bir mucize bu hafta annenin bedeninde yer bulabilir.
Hamilelik Nasıl Oluşur?
Kadınlar genellikle her 28 günde bir adet dönemine girer. Adet döneminin bitmesi ile birlikte ortalama 14 – 15. Günlerde yumurtalıklardan bir yumurta hücresi bırakılır ve fallop tüplerine yerleşir. Olgunlaşan bu yumurta sperm ile birleşmezse gelecek ay tekrar regl dönemi ile vücuttan atılır. Bu döngü gebelik gerçekleşene kadar devam eder.
Gebeliğin gerçekleşmesi için olgunlaşan yumurta hücresi ve spermin birleşmesi gerekir ancak bu süreç oldukça uzundur. 2 haftalık gebelik oluşması için yaşanan süreçler şu şekildedir:
- Menstrüasyon ( adet kanaması) gerçekleşir,
- Kadınlar yumurtlama dönemine girer,
- Döllenmenin gerçekleşme ihtimaline karşı kadınlarda östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanması hızlanır,
- Yumurtalar folikül adı verilen sıvı içinde olgunlaşma sürecine girer,
- Yumurtlama dönemi her kadında farklıdır ve düzenli adet olan kadınlar yumurtlama tarihini daha doğru tespit edebilir,
- Erkeklerden gelen yaklaşık 200 milyondan fazla spermden çok az bir kısmı yumurtayı görebilir,
- Yumurta hücresine ulaşabilen spermlerin içeri girebilmesi 24 saati bulabilir,
- Fallop tüpüne ulaşabilen spermlerden güçsüz, anormal şekilli olanlar ve hareket etmeyenler yumurta hücresinden içeri girmeyi başaramaz,
- Yumurta ve spermin buluşması ile birlikte döllenme süreci başlar,
- Erkekten gelen sperm X kromozomu taşıyorsa erkek, Y kromozomu taşıyorsa bebeğin cinsiyeti kız olur 2 haftalık hamilelikte cinsiyet öğrenmenin imkanı yoktur ve gebeliğin 16 – 20. Haftasına kadar beklenebilir.
Yumurta ve sperm birleştikten sonra genetik aktarmalar 28 – 30 saat sürebilir. Döllenen yumurta anne rahmine yerleştiği an gebelik süreci başlar ve bebek oluşum sürecine girer. Fallop tüpüne ulaşan yumurta ‘zigot’ olarak adlandırılır. Zigot hücrelere ayrılır ve bebeği oluşturan hücreye ‘blastoist’ adı verilir. Blastoist aslında küçük bir hücre topluluğudur ve embriyonun kendisini oluşturur.
2 haftalık gebelik görüntüsü ise ultrasonda belirgin değildir, çünkü bebek henüz rahme yeni ulaşmıştır ve yukarı doğru çıkması zaman alabilir. Gebeliğin 5. Haftasında kese oluşumu görülebilir, 8. Haftasında ise kalp atışı duyulabilir.
Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Bebeğin henüz oluşum aşamasında olması nedeniyle anneler gebelik haftası hesaplamakta kafa karışklığı yaşayabilir. Bebek oluşmadan gebelik haftası hesaplanmaya başlar. Sperm ve yumurtanın birleştiği tarihi öğrenmek çok zor olduğu için kadınların son adet tarihinin ilk günü esas alınır.
Son adet tarihi (SAT) ilk doktor muayenesinde ve dokuz ay boyunca doktorlar tarafından en sık sorulan sorular arasındadır. Son adet tarihini bilmeyen ya da düzensiz bir regl dönemine sahip olan kadınların gebelik hesaplamaları ise ultrason muayenelerine göre yapılır.
2 haftalık hamilelik aslında annenin yumurtlama sürecidir ve spermin bu haftadanın içinde bir gün yumurtaya ulaştığı tahmin edilir. Dolayısıyla hamilelik evrensel olarak 40 hafta olarak kabul edilir.
Biyolojik olarak gebe kalmak için döllenmenin gerçekleşmesi gerekir ancak tıbbi olarak kadının adet başlangıcının ilk günü esas alınır.
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelik testleri kan ve idrar testi olarak ikiye ayrılır. İdrar testi evde kolayca uygulanan ve %99 oranında doğru sonuç verebilen özel bir testtir. Testte tek çizgi olması hamileliğin olmadığını, iki çizgi ise hamileliğin gerçekleştiğini bildirir. Yanılma ihtimaline karşı test tekrarlanabilir özellikle sabah ilk idrarla yapılan idrar testleri daha doğru sonuç verebilir.
Kan testleri ise hastanede yapılabilir ve doğru sonuç verme olasılığı çok yüksektir. Evde yapılan hamilelik testi negatif çıkan ve gebeliğinden emin olan kadınlar en doğru ve kesin sonucu kan testiyle öğrenebilir. Kan testinde kadınların beta (HCG) hormonuna bakılır ve ilk testte değerler 5-50 mıu/ml arasında değişebilir. Sonucun 5 ya da 50 çıkmasının gebelik ya da bebek üzerinde etkisi yoktur.
Hamilelik testi ne zaman yapılır sorusu idrar ve kan testine göre değişim gösterir. İdrar testleri genellikle regl gecikmesinden sonra 5 – 6. Günlerde doğru sonuç verebilir. Ancak geç döllenme söz konusu ise test negatif çıkabilir. Kan testleri ise yumurtalama döneminden bir hafta sonra doğru sonuç verecektir. Gebeliğin sağlıklı olduğunun araştırılması için kan testi tekrarlanabilir. Sağlıklı gebeliklerde hamilelik hormonu düzenli olarak artar fakat boş ya da kimyasal gebeliklerde orantısız bir artış ya da azalma gerçekleşir.
2 Haftalık Gebelikte Annenin Değişimi
Hamilelik dönemi boyunca bedensel ve ruhsal değişimler yaşanır ve anneler zaman zaman şaşkınlık yaşayabilir. Bedenin yeni bir canlıyı kabul etmesi ve hayatta tutmaya çalışması bir takım zorluk ve şikayetlere sebep olabilir. Ancak dokuz ay sonunda tüm şikayetler sonlanacak ve yeni bir hayat penceresi açılacaktır.
Hamilelik belirtileri her kişide farklı şekilde seyredebilir, 2 haftalık gebelik belirtileri en çok vajinal akıntıda artış ve göğüs hassasiyetidir. Diğer gebelik belirtileri bu hafta yaşanmaz, anneler günlük aktivitelerine devam eder. Gebeliğin 5. 6. Haftası ile birlikte gebelik şikayetleri başlayabilir ve 2. Trimester’a kadar devam edebilir.
Hamileliğin 2. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelikte annelerin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürmesi gerekir. Bebek, annenin yediği gıdalardan, bulunduğu ortamlardan, sesten, zararlı alışkanlıklardan, ilaçlardan ve stresten fazlasıyla etkilenebilir. 2 haftalık gebelik dönemi zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı bir hayata adım atmak için önemlidir. Gebeliğin yeni oluştuğu bu haftalarda bedenin sağlıklı ve güçlü olması bebeğin rahme daha rahat ve kolay tutunmasını sağlar.
Anneler bu dönemde kendini kısıtlanmış ya da rahatsız hissetmemelidir ancak doğacak olan yeni canlının sağlığı ve gelişimi için çaba göstermelidir. 2 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler aşağıda sıralanmıştır:
- Uyuşturucu, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar bırakılmalı ve sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır,
- İlaç kullanımı bebeğin gelişimini doğrudan etkileyeceği için gebeliği öğrenir öğrenmez doktor kontrolüne gidilmelidir,
- Yorucu aktiviteler ve ağır spor yapılmamalıdır,
- Gün içinde az ve sık yemek yenmeli ve bol bol su içilmelidir,
- Gebeliğin yeni oluşması düşük riskini arttırır dolasıyla düşük belirtileri ve ağrılarına dikkat edilmelidir,
- Kahve, asitli içecekler ve çay tüketimi mümkün olduğu kadar sınırlandırılmalıdır,
- Seyahatlerde mutlaka doktor onayı alınmalıdır,
- Sağlıklı ve temiz gıdalar tüketilmeli, hazır ve paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
Gebeliğin 2. Haftasında Cinsel İlişki
2 haftalık hamilelikte cinsel ilişki yaşanabilir ancak planlı gebeliklerde ve tüp gebelik tedavisinde doktor onayı gerekmektedir. Hamilelikte düşük riski, erken doğum, ağrılı ve şiddetli kanamalar olmadığı sürece doktorlar tarafından cinsel ilişki yasaklanmayabilir.
Gebelik döneminde hayatın her alanında dikkatli olunmalıdır dolayısıyla bu dönemde cinsel ilişki sonrasında ağrı, sancı ve kanamalarda mutlaka hastaneye gidilmelidir. Tehlikeli ve riskli gebeliklerde cinsel ilişki erken doğumu tetikleyebilir bu nedenle doktor onayı oldukça önemlidir. Ancak dokuz ay boyunca cinsel ilişki yaşayan ve sağlıklı bir gebelik geçiren milyonlarca kadın olduğunu da unutmamak gerekir.
2haftalık gebelikte doktora gidilirmi
Evet gidiliyo