20 haftalık gebelik konulu makalemizde, 20 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Gebeliğin 20. Haftasında Bilinmesi Gerekenler
Gebelikte 20. Hafta ile birlikte, hamileliğin yarısı tamamlanır. Doğumlar ortalama 38 – 40. Haftalarda gerçekleşir, bu hafta ile birlikte gebeler doğum için gün saymaya başlayabilir. Anne karnının yavaş yavaş belirginleştiği bebeğin ise hiç durmadan geliştiği bu hafta birçok yeni değişim ve gelişim sağlayabilir.
Dünyada pek çok ülkede hamilelik döneminde en fazla 3 – 4 kez ultrason muayenesi yapılmaktadır. Ultrason muayenesi yapılmayan ülkelerde hamileliğin 20. haftasından itibaren gebelik haftası hesaplamak için rahmin en üst noktası ve pelvis kemiğinin arasındaki mesafe ölçülür. Ortaya çıkan sonuç gebelik haftasına denktir.
20 Haftalık Bebek Gelişimi
Bebeğin tüm vücudu hamilelikte 20. Hafta ile birlikte verniks tabakası ile kaplıdır. Verniks tabakası sayesinde oluşabilecek enfeksiyonlardan ve amniyotik sıvının asidinden korunur. Aynı zamanda verniks tabakası yaklaşık elli çeşit protein içerebilir. Bu tabaka hamileliğin son haftalarında kaybolmaya başlar ancak doğum sonrasında az miktarda bebek vücudunda bulunabilir.
Sindirim sisteminin güçlenmesi amacıyla bebekler bu hafta emme ve yutma hareketlerini yapabilir. Doğum sonrasında hayata tutunabilmek ve anne sütüyle beslenebilmek için bu refleskler son derece önemlidir. Bebeğin sindirim sistemi harekete geçtiği için mekonyum ( ilk dışkı ) üretilmeye başlar.
20 Haftalık bebek kilosu 250 – 300 gram ağırlığındadır. Boyu ise 23 – 25 cm civarındadır. Bebeklerin boy ölçümü gebeliğin 20. Haftasına kadar baş – popo olarak ölçülür, bacakları kıvrık olduğu için ayaktan ölçümler doğru sonucu vermez.
Bebekler bu hafta büyük bir muz büyüklüğündedir.
Bu haftaya kadar cinsiyetini göstermeyen bebekler için 20 haftalık bebek ultrason görüntüsü net sonuçlar verebilir. Ultrason görüntüsünden önce annelerin tok olması bebeğin hareketlenmesini de sağlayabilir.
Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?
Beyin gelişimi bu hafta büyük bir hızla devam edebilir, 20 haftalık bebekler görme, dokunma, işitme gibi temel duyuları anne karnında öğrenebilir. Anne karnında oksijen olmadığı için koku alma duyusu doğum sonrasında işlevli olacaktır. Bebeklerin ilk işittikleri ses annenin vücut sesleridir ve ilerleyen haftalarda sesler daha net ve berrak olacaktır.
Bebeklerin anne karnındaki gelişimi şu şekildedir:
- Kız bebeklerin yumurtalıkları oluşmaya başlar, on milyona yaklaşık yumurta bulunur ancak doğum sonrasında iki – üç milyona inebilir; oluşan yumurtalar kız bebeklerin ömrü boyunca kullanılacaktır,
- Erkek bebeklerin testisleri ise karın bölgesinden olması gereken yere doğru harekete geçer, bu hareket gebeliğin 30 – 32. Haftasına kadar devam edebilir,
- Sinir hücrelerinin üretimi yavaşlayabilir ancak daha yoğun bağlantı kurabilecek seviyede gelişebilir,
- Sinir hücresi sayısı bir yetişkin kadar olabilir,
- Yarım saat ve 2 saat aralığında kısa uykuları olabilir,
- Dil çıkarabilir,
- 20 haftalık bebek hareketleri düzenli hissedilmeyebilir ancak anne karnı bu hafta bebeklere büyük bir hareket ortamı sunar,
- Bebekler anne karnında esneme, takla ve yumruk atma, kol ve bacaklarını kıpırdatma gibi hareketleri yapabilir,
- Göz kapakları ve burun delikleri bu haftada kapalıdır ancak gözlerini hareket ettirebilir,
- Saç ve tırnakları gelişmeye başlayabilir,
- Beyindeki sini merkezi gelişebilir.
20 Haftalık Gebelikte Annede Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?
Birçok gebe, hamileliğin ikinci trimester’inde daha rahat ve özgür hareket edebilir. Birinci dönemdeki ağrı, bulantı, baş dönmesi gibi semptomlar kaybolur; üçüncü dönemdeki gibi ağırlaşan ve yorgun bir beden bulunmaz. Hormonların etkisi ve vücudun hamileliğe alışması ile birlikte hamileliğin 20. Haftasında anneler birçok işi yapabilecek enerjiye sahiptir.
Gebeliğin 20. Haftasında uterusun büyümesi ve iç organları sıkıştırmasıyla nefes darlığı yaşanabilir. 20 haftalık ikiz gebelik yaşayan kadınlarda nefes darlığı ve nefes almada zorlanma problemleri daha çok yaşanabilir. Ağır ve yavaş hareket etmek, kısa molalar vermek nefes darlığını engelleyebilir.
Bu hafta rahim göbek deliği seviyesine kadar ilerleyebilir. Rahmin ilerlemesi özellikle ilerleyen haftalarda mide yanması ve reflü gibi şikayetleri arttırabilir.
Hamileliğin 20. Haftasında Annelerin Değişimi
20 haftalık gebelik annedeki değişiklikler zaman zaman yorucu bir hal alabilir. Bu hafta yaşanan değişimler şu şekildedir:
- Göbek deliğinin aşağısına doğru dikey bir kahverengi çizgi oluşabilir, ‘Linea Nigra’ adı verilen bu çizgi özellikle esmer tenli gebelerde oluşabilir, bebeğe ya da anneye zarar vermez,
- Kan hacminin artması ile birlikte damarlar gelişir ve varis oluşumu başlayabilir,
- Bu haftadan itibaren rahim her hafta ortalama 1 cm büyüyebilir,
- Ani hareketlerde gebelikte baş dönmesi yaşanabilir,
- Bacak krampları gece uykularını bölebilir,
- Vajinal akıntılar oluşabilir, akıntılar son derece normaldir ancak yeşil, sarı ve kırmızı renkteki akıntılar mutlaka dikkate alınmalıdır,
- Hormonların etkisiyle saç ve tırnaklar hızlı uzayabilir,
- Saç dökülmeleri azalabilir hatta durabilir,
- Bel çukuru kapanmaya başlayabilir,
- Hormonal değişimler ve rahmin organları sıkıştırması nedeniyle 20. Haftalık gebelikte horlama şikayetleri oluşabilir,
- Aşırı terleme, bunalma ve sürekli sıcaklık hissi yaşanabilir.
- Rahmin kasları germesi nedeniyle 20 haftalık gebelikte kasık ağrısı sıklıkla yaşanır.
20 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişki
Gebelikte 2. Trimester anneler için rahat ve eğlenceli geçebilir. Yorgun olmayan bir vücut, hormonların iyi etkisi ve hamilelik ile birlikte anneler değişim sürecine girebilir.
20 haftalık hamileler genellikle cinsel ilişki isteğinde bir artış hissedebilir. Doğanın normal bir sürecidir ve genellikle hormonların etkisi nedeniyle gerçekleşir. Bu dönemde gebeler kendilerini çok daha güzel, çekici ve mutlu hissedebilir.
Düşük tehdidi bulunmayan gebeler 20 haftalık gebellikte cinsel ilişki yaşayabilir. Pek çok anne – baba cinsel ilişki sırasında bebeğe zarar vermekten korkabilir ancak bebek anne karnında sağlam ve güvenilir bir yere sahiptir. Virüs ve mikrop gibi dış etkenlere karşı rahim bir tıkaç ile kapalıdır.
Her hamilelik farklı özellikler sunabilir dolayısıyla bazı gebelerde cinsel istekte azalma meydana gelebilir. Her iki durum da normal olarak kabul edilir ve anne – bebek sağlığını etkilemez.
Gebelikte cinsel ilişki sırasında annenin sırt üstü ya da yüz üstü yatmaması gerekir aynı zamanda annenin yorulacağı pozisyonlardan kaçınılmalıdır.
20 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı bir gebelik için 20 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Gebelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Ağır kaldırmak, uzanmak ve gerinmek gibi hareketler yapılmamalıdır,
- 20 haftalık gebelikte sık sık görülen kabızlık ve hazımsızlık şikayetlerine karşı bol bol su içmeli ve lifli gıdalar tüketilmelidir,
- Çalışan anneler hamilelik haklarından yararlanabilmek için işyerlerine hamileliklerini bildirmelidir,
- 20 hafta gebelik karnı belirginleşmeye başladığı için rahat ve bol kıyafetler tercih edilmelidir,
- El ve bilekte yaşanan uyuşmalar ‘karpal tünel sendromu’ belirtisi olabilir, doktor muayenesi gerekmektedir,
- Bebekler, kafeini sindiremediği için vücudunda birikir ve uyku rutinini doğrudan etkiler, bu dönemde kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır,
- Gebelikte ayrıntılı ultrason muayenesi için 20 – 24. Haftalar değerlendirilmelidir, bebeğin organ gelişimi net olarak incelenebilir,
- Mide ve bağırsak problemlerini en aza indirgeyebilmek için az ve küçük porsiyonlar şekilde 6 öğün beslenilmelidir,
- Hamilelikte demir ilacı kullanımı ihmal edilmemelidir, besinlerden alınan demir takviyesi yeterli olmayabilir.
20 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
20 haftalık gebelik kaç aylık olur hakkında pek çok görüş annelerde kafa karışıklığına yol açabilir. 20 haftalık gebelik 4 ay 20 günlük gebeliği ifade eder. Bu haftanın sonu ile birlikte 5 aylık gebelik süreci başlayacaktır.