21 haftalık gebelik konulu makalemizde, 21 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Hamileliğin 21. Haftası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bebek hareketlerinin artmaya başladığı ve anne karnının belirginleştiği gebelikte 21. Hafta itibariyle bebek varlığı daha çok hissedilebilir. Her geçen hafta bebek hareketlerinde bir artış yaşanabilir, bu hafta ayrıca anneler bazı ağrılarla baş etmek zorunda kalabilir.
Gebelik döneminde annelerin en rahat ve en mutlu olduğu haftalardan biridir. Bebek artık anne karnına tutunmuştur, annelerin ise büyük bir karın ve tekrarlayan ağrılarla uğraşma ihtimali daha düşüktür. Hamilelikte 21. Hafta bebek ismi seçmek ve bebek odası tasarımı yapmak için ideal haftalardan biri olabilir.
21 Haftalık Bebek Gelişimi
Bu hafta bebekler amniyotik sıvıyı yutabilir ve tadını alabilir. Amniyotik sıvı her gün düzenli olarak değişir ve annenin yediği besinlerle doğrudan bağlantılıdır. Anne tatlı yediğinde tatlı, acı gıdalar tükettiğinde ise acıdır dolayısıyla 21 haftalık bebek bir damak tadına sahip olabilir. Aynı zamanda amniyotik sıvıyı yutan bebekler sıvı ihtiyacını karşılayabilir, yutma ve hazmetme gibi gelişimsel süreçleri öğrenebilir.
Anne karnındaki bebekler, dış dünyaya göre daha az oksijene sahiptirler bu nedenle kalpleri bir yetişkine göre iki kat daha fazla çalışır. Gebeliğin 21. Haftasında bebeklerin kalp kası güçlenir ve daha fazla kan pompalayabilir.
21 Haftalık bebek kilosu 300 – 350 gram aralığında değişim gösterebilir. Bu haftada bebek kilosundan ziyade bebeğin vücut bütünlüğü ve oranları incelenir. İlerleyen haftalarda bebek gelişimi için kilo önemli bir faktör olarak öne çıkabilir.
21 Haftalık bebek boyu 28 cm civarındadır. İskelet ve kemik gelişimi devam ederken bu hafta bebekler orantılı kol ve bacak boyuna sahip olabilir. Bebeğin vücudunda bulunan kıkırdaklar sertleşir ve kemikleşir.
21 Haftalık Bebeklerin Gelişim Süreci
Beyin hücreleri ve kas dokusu arasındaki bağlantı kurulmaya başlar ve bebekler bazı hareketleri bilinçli olarak yapabilir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında anne sesini duyunca hareketlenmek, yüksek seslerden irkilmek gibi tepkiler oluşacaktır.
21 haftalık bebeklerin gelişimi aşağıda sıralanmıştır:
- Bebekler bu hafta bir havuç büyüklüğüne ulaşabilir,
- Kan dolaşımları hızlanır,
- Kordonları büyümeye ve uzamaya devam edebilir,
- Kaş ve göz kapakları oluşumunu tamamlayabilir,
- El ve ayak parmakları büyüyebilir,
- Her gün aralıklarla 18 – 20 saat uyuyabilir,
- Cildi şeffaf ve saydamdır, kan damarları ve iç organları görünebilir,
- Yakın sesleri duyabilir, özellikle anne sesleri bebekler için ilgi çekici olabilir,
- Amniyotik sıvıyı yutarak dışkı oluşturabilir, bu dışkı doğum sonrasında ilk 48 sat içinde vücuttan atılacaktır,
- Kız bebeklerin yumurtalıkları ve rahmi oluşabilir.
21 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri
İlk gebeliklerde bebek hareketlerinin hissedilmesi 24. Haftaya kadar uzayabilir özellikle ikinci ve üçüncü gebeliklerde ise ilk hareketler 18. Haftada hissedilebilir.
Birçok gebe bu dönemde bebek hareketlerini hissetse de hissetmeyen gebeler de bulunur. Doktor kontrollerinde bebek gelişimi takip edildiği sürece anneler endişelenmemeli ve sabırla beklemelidir.
21 haftalık bebek hareketleri oldukça düzensizdir, birgün hareketler çok sık hissedilirken ertesi gün bir iki hareketle sınırlı kalabilir. Kas ve kemik dokusunun yeterince gelişmemesi, amniyotik sıvının fazlalığı bebek hareketlerinin daha az hissedilmesine sebep olabilir.
21 Haftalık Gebelikte Annelerin Değişimi
21 haftalık gebelik döneminde anneler hamilelik öncesine göre daha yorgun ve ağırlaşmış hissedebilir. Yeni bir canlının oluşması, karnın büyümesi ve hormonal değişimler anneleri zaman zaman yorabilir ancak tüm bunların geçici zorluklar olduğu unutulmamalıdır. Hamilelik döneminde stres yaşanması anne ve bebeği olumsuz etkileyeceği için negatif etkiler düşünülmemelidir.
Rahim yukarı doğru çıkmaya devam eder bu nedenle vücut dengesi değişebilir, sakarlık ve denge problemleri artabilir. Bel ve sırt ağrıları da bu dönemde sık sık yaşanır, uzun süreli ayakta kalmak bu ağrıları arttırabilir.
21 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler yakından takip edilmeli ve kanama, su gelmesi, şiddetli ağrılarda hastaneye başvurulmalıdır. Bu durumlarda evde beklemek anne – bebek için hayati bir risk oluşturabilir.
Kan hacminin artması nedeniyle vücudun ince ve açık derilerinde kılcal damalarlar belirgin bir hal alabilir. Bebeğin ve annenin kan hacminin karşılanması için gereklidir, doğumdan kısa bir süre sonra geçer ve her gebede görülmeyebilir.
21 haftalık gebelikte cinsel ilişki doktor yasaklamadığı sürece yaşanabilir. Cinsel ilişki sırasında bebek zarar görmez ve dış etkenlere karşı rahmin ağzı nişan adı verilen mukuslu bir tıkaç ile kapalıdır. Erken doğum tehlikesi bulunan ve yatak istiharati verilen gebelerde cinsel ilişki önerilmemektedir. İlişki sonrasında kanama, farklı renkte akıntı ve şiddetli kasık ağrıları yaşandığında mutlaka doktora gidilmelidir.
21 Haftalık Gebelikte Annelerin Şikayetleri
Hamilelik dönemi kişiye özgü olsa da 21. Hafta gebelik belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Kas ve kas dokularının gerilmesi nedeniyle karnın alt kısmında ağrı hissedilebilir,
- Bebeğe oksijen sağlayabilmek için akciğerler daha fazla çalışır ve kapasitesi büyüyebilir bu nedenle gebeler nefes darlığı yaşayabilir,
- Rahmin genişlemesiyle birlikte mide sıkışır ve mide yanması rahatsızlıkları başlayabilir,
- Vücudun su tutması ve ani kilo alımı ile birlikte özellikle ayakta ödem ve şişmeler oluşabilir,
- Beyaz ve kokusuz vajinal akıntılar artabilir,
- Karın, göğüs, bacak ve kalçada çatlaklar meydana gelebilir,
- İştah artışı ve doymama hissi oluşabilir,
- Diş ve diş eti kanamaları artabilir, diş ağrıları başlayabilir.
Gebelik dönemi dokuz ay boyunca anneleri yorabilir, bu süreçte anne ve babalar ortak endişelere sahiptir. Bebeğin bakımı ve geleceği gibi konularda sürekli endişelenmek ve kaygılanmak psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Gebelikte anksiyete yaşamamak ve mutlu bir dönem geçirebilmek için bir uzmandan yardım alınması gerekebilir.
21 haftalık gebelikte vajina ağrısı her üç gebeden birinde görülebilir. Kasların gerilmesi ve bebeğin baskı yapması sonucunda oluşur ve olağan bir durumdur. Ancak sürekli ve şiddetli ağrılar yaşandığı takdirde doktor muayenesi gerekebilir.
21 Haftalık Gebelikte Beslenme
Gebelikte beslenme, bebeğin doğum kilosu, sağlığı ve beyin – organ gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Yetersiz ve sağlıksız beslenme annelerde kansızlık ve kemik rahatsızlıklarına yol açabilir.
Gebelik döneminde yetersiz beslenmek düşük doğum kilosuna sebep olabileceği için 21 haftalık gebelikte neler yemeliyim sorusunu soran pek çok gebe olabilir. Hamilelik dönemi boyunca tüketilmesi gereken besinler şunlardır:
- Peynir, yoğurt, kefir ve ayran gibi süt ürünleri,
- Günde bir adet yumurta,
- Haftada iki kere balık,
- Kırmızı ve beyaz et,
- Fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller,
- Mevsiminde taze meyve ve sebze.
Bebeğe kilo aldıran yiyecekler tüm gebeler tarafından merak edilebilir, vitamin ve mineral desteğinin yanısıra yumurta, yeşil sebzeler, balık ve ceviz bebeğin gelişimini önemli ölçüde etkileyebilir.
Gebelikte tüketilmemesi gereken besinler ise şöyledir:
- Çiğ süt ve ürünleri,
- Etli çiğköfte,
- Paketlenmiş ve dondurulmuş gıdalar,
- Açıkta satılan yiyecekler,
- Dip balıkları,
- Sosis, salam ve sucuk gibi şarküteri ürünleri.
21 Haftalık gebelikte anne kilosu haftalık takip edilmelidir, bu döneme kadar 3 – 5 kg almak normal kabul edilir. Şekerli ve hamurlu gıdalardan alınan kilo ise bebeğe yarar sağlamayacağı gibi annenin gereksiz kalori almasına sebep olur.
21 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Hamilelik dönemi boyunca muayeneleri kaçırmamak ve bebek gelişimini takip edebilmek için gebelik haftası ya da ayını bilmek gerekir. 21 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusunun cevabı, 5 aylıktır.
5 aylık gebelik döneminde anneler sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, stresten ve riskli bir yaşam tarzından uzak durmalıdır.