22 haftalık gebelik konulu makalemizde, 22 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Gebeliğin 22. Haftasında Anne Ve Bebek Gelişimi
Bebeklerin kaş, burun ve gözkapakları bu hafta belirginleşebilir ancak kaşların kalınlaşması ve uzaması doğumdan sonraki aylarda gerçekleşecektir. Anne karnı ise gebelikte 22. Hafta ile beraber dışardan fark edilebilir derecede büyüyebilir. Hamileliğin en güzel dönemlerinden biridir ve anneler henüz büyüyen karın nedeniyle hareket zorluğu yaşamayabilir.
Gebelikte demir ilacı kullanmayan anneler, bu hafta itibariyle doktor kontrolünde demir hapı ya da şurubu kullanabilir. Bebeğin ve annenin artan kan ihtiyacını karşılayabilmek için önemlidir ve kansızlık sonucunda annenin demir depoları tükenebilir. Kansızlık, annelerde; bayılma, nefes darlığı ve baş dönmesine bebeklerde ise gelişim geriliğine sebep olabilir.
22 Haftalık Bebek Gelişimi
Bebekler, rahim içinde karanlık bir ortamda bulunur, anne karnına ışık tutulduğunda ya da ilerleyen haftalarda rahmin incelmesi ile birlikte az miktarda bir ışığa sahip olabilir. 22 haftalık bebekler anne karnına ışık tutulduğunda gözleri kapalı olsa bile fark edebilir ancak tepki vermesi için birkaç hafta daha gerekebilir.
Bu hafta bebeğin cildi kırışık ve küçük çukurlarla doludur, yağ depolarının çoğalması ile birlikte düzleşir ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur. 22 haftalık bebek gelişimi sırasında bebeklerin tüm vücudu küçük ve ince tüylerle kaplıdır. Bu tüyler hamileliğin son haftalarına kadar bebekleri amniyotik sıvının asidinden korumaya devam eder.
Anne karnındaki bebekler tutma ve kavrama reflekslerini bu hafta öğrenmeye başlayabilir, parmaklarını ya da göbek kordonunu kavrayabilir. Ayrıca anneden gelen kalp atış sesi ve bağırsak sesi de bebek tarafından duyulabilir.
22 haftalık bebek kilosu 300 – 450 gram ağırlığındadır. Yağ depolarının oluşması ile birlikte kilo alım hızı artacaktır aynı zamanda annenin sağlıklı beslenmesi de bebeğe kilo aldıran en iyi yöntemdir. Bebeğe kilo aldıran yiyecekler için anneler yumurta, ceviz, peynir ve et ürünlerini sıklıkla tüketmelidir.
22 Haftalık bebek boyu baştan ayağa kadar 25 – 28 cm aralığındadır baş – popo ölçümü ise 17 – 19 cm olarak değişim gösterebilir. Bebek boyu, doktorlar tarafından sıklıkla takip edilir ancak gelişimi göseren tek ölçüt olarak kabul edilmez.
22 Haftalık Bebeklerin Anne Karnında Gelişim Süreci
22 haftalık bebekler şu an yenidoğan bir bebeğin minyatürü olarak gözükebilir ancak ten rengi henüz kırmızı değildir ve çok daha narindir. Bebekler, dokunmayı algılayabilir ve dışardan gelen sesleri net olmasa da duyabilir. Bu hafta anne karnındaki bebekler pankreasın gelişimi ile ilgili çalışmalarına devam eder.
22 haftalık bebeklerin gelişim süreci:
- Üreme organları gelişmeye devam edebilir, erkek bebeklerin testisi karından aşağı doğru hareket etmeye başlar, kız bebeklerin ise rahmi ve yumurtalıkları gelişmeye devam eder,
- Nefes alıp verme egzersizleri yapabilir ancak şu an için sadece bir refleks çalışmalarıdır, henüz burun delikleri kapalı ve ciğerleri yeterli olgunlukta değil,
- Tırnakları gelişmeye başlayabilir,
- Tat almayı sağlayan tomurcuklar gelişebilir böylece birkaç hafta sonra bebekler amniyon sıvısının tadını alabilir,
- Düzenli uyku ve uyanma saatleri oluşabilir,
- Beyni ve sinir uçları gelişmeye devam eder bu sayede dokunma ve konuşma gibi olguları anlamlandırabilir.
22 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri
Bebekler, günün büyük bir kısmını uyuyabilir ve gelişimleri devam eder. Anneler, 22 haftalık bebek hareketleri hissedemediğinde büyük bir panik ve endişe duyabilir. Bu hafta bebek hareketleri genellikle kas ve kemik dokusunun yeterince gelişmemesi nedeniyle düzensizdir ve her gün aynı şekilde hareket etmeyebilir. 22 haftalık bebek ultrason görüntüsü izlediğinde bebeğin hareketleri net bir şekilde izlenebilecektir.
22 Haftalık bebek hareketleri hıçkırma, tekme atma ve pozisyon şeklinde olabilir. Anne karnında hissedilen ve birkaç dakika süren ritmik hareketler bebek hıçkırığıdır ve sağlıklı bir gelişimin parçasıdır.
Bebek hareketleri bu dönemde yoğun olarak hissedilmeyebilir, hamileliğin 30. Haftalarına yaklaşırken hareketler daha düzenli ve güçlü olacaktır.
22 Haftalık Gebelikte Annelerin Değişimi
Hamileliğin 22. Haftası anneler için daha rahat ve neşeli geçebilir. Birinci trimester’de yaşanan ağrı ve bulantılar genellikle son bulur. Anne karnının henüz yeterince büyümemesi nedeniyle yürümek, oturmak ve kalkmak daha rahat olabilir. Bu dönemde tüm hamilelerin karnı aynı derecede büyümeyebilir, yapısal faktörler ve boy – kilo dengesi gebe karnının büyüklüğünü etkileyebilir.
Gebeliğin 22. Haftasında anne karnı cinsiyet, bebeğin büyüklüğü ve doğum hakkında bilgi vermez. Karnın geniş ya da yuvarlak olması veya küçük olması genetik sebeplere bağlıdır ve her hamile farklı özelliklere sahip olabilir. Doktor kontrollerinde bebek gelişimi yakından takip edilmeli ve çevreden duyulan hurafelere kulak asılmamalıdır.
Bu hafta cilt üzerinde çatlak, sivilce, siyah nokta ve kuruluk oluşumu artabilir. Karnın büyümesi ile birlikte çatlaklar doğum tarihine kadar ilerleyebilir ancak doğum sonrasında rengi değişir ve küçük izler olarak kalabilir. Hamilelikte sivilce ve diğer problemler için doktor onayıyla bitkisel kökenli kremler kullanılabilir.
Annelerin Beden Değişimleri
Demir ilacı kullanımı ve hormonların etkisiyle hamilelikte kabızlık problemi sık sık görülür. 22. Haftalık gebelikte kabızlık için bol su içilmeli ve gereksiz ilaç kullanılmamalıdır. Bazı gebelerde hemoroid sorunu da yaşanabilir ve doğuma kadar bu rahatsızlıklar devam edebilir.
Vajinal akıntılar da artış yaşanabilir, farklı bir renge ve kokuya sahip akıntılar vajinal enfeksiyon sinyali olabilir. Enfeksiyon anne – bebek sağlığını olumsuz etkilerken erken doğumu da tetikleyebilir. İdrar sırasında yanma hisseden gebelerin doktor muayenesine gitmesi gerekebilir.
Gebeliğin 22. Haftasında annelerin değişiklikleri şu şekildedir:
- Rahmin göbek deliğinin üstüne çıkması ve rahim bağlarının gerilmesi sebebiyle kısa süreli karın ve kasık ağrıları yaşanabilir,
- Hormonal etkiler sebebiyle saç dökülmeleri duraksayabilir, bazı gebelerde ise saç yağlanmaları ya da saç kuruluğu meydana gelebilir,
- Androjen hormonu, gebelerde tüylenme sorununa yol açabilir özellikle yüz, karın ve kollarda tüy artışı görülür,
- Göğüsler büyüyebilir ve uçları koyulaşabilir,
- Bacak ağrıları ve krampları yaşanabilir.
22 Haftalık Gebelikte Yapılması Gerekenler
Gebelikte ayrıntılı ultrason muayenesi yaptırmayan anneler bu hafta içinde randevu alabilir. Ayrıntılı ultrasonda bebeğin tüm organları incelenir, ölçüm yapılır, gelişim bozuklukları kontrol edilir ve beyin gelişimi takip edilir.
22 haftalık gebelikte yapılması gerekenler anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir ve dikkate alınmalıdır.
- Bebeğin kas ve kemik gelişimi, kolajen oluşumu ve dişleri için her gün düzenli olarak C vitamini içeren besinler tüketilmelidir,
- Mide problemlerini engelleyebilmek için baharatlı ve tuzlu gıdalardan uzak durulmalı, şekerli ve hamurlu besinler tüketilmemelidir,
- 22 haftalık gebelik anne kilosu ölçüldüğünde 4 – 6 kilogramdan fazla bir kilo artışı söz konusu ise diyet yapılması gerekebilir,
- Karnın büyümesi ile birlikte rahat ve pamuklu hamile kıyafetleri giyilmelidir,
- Çatlakların büyümesini önleyebilmek ve ilerleyen haftalarda gebelikte karın kaşıntısı yaşamamak için gün aşırı zeytinyağı, bebeyağı ya da doğal nemlendiriciler uygulanmalıdır,
- Relaksin hormonunun salgılanması ile birlikte ayakkabı numarası büyüyebilir, bu haftadan sonra en az yarım numara daha büyük bir ayakkabı gerekebilir,
- Bacaklardaki damarların genişlemesi ile birlikte varis oluşabilir, bu dönemde uzun süreli hareketsiz kalmamak ve ayakları yukarda tutarak dinlenmek varislerin önüne geçebilir.
22 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Bu hafta 22 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusu annelerde kafa karışıklığına sebep olabilir. İkinci trimester’in ikinci ayı ile birlikte gebeler bu hafta 5 aylık hamilelik süreci içindedir.