23 haftalık gebelik konulu makalemizde, 23 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Gebeliğin 23. Haftasında Bilinmesi Gerekenler
Anneler hızlı bir kilo alım sürecine girerken bebek hareketleri de yoğun bir şekilde hissedilir. Gebelikte 23 hafta bebeğin geniş bir ortamda bulunduğu annenin ise ilerleyen haftalalra göre daha az ağrı yaşadığı bir dönemdir. Hamilelikte her hafta anne – bebek gelişimini önemli ölçüde değiştirebilir.
Hamileliğin bu döneminde anneler inişli çıkışlı bir ruh haline sahip olabilir. Bebeğin hayatı ve sorumluluğu, ağrılar, gelecek kaygısı gebelerde stresi arttırabilir. Ancak hamileliğin 23. Haftası kısaca ikinci trimester dönemi pek çok gebe için mutlu ve coşkulu anıları biriktirmesini sağlar.
23 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi
Anne karnındaki bebeklerle iletişim kurabilmek için bol bol konuşulmalı ve sakinleştirici müzikler dinletilmelidir. Bebekler anne karnında ve çocukluk dönemine kadar ince sesleri daha net duyar ve daha çok sever. Bu nedenle babalar, anne karnındaki bebeklerle konuştuğunda seslerini inceltebilir bu sayede bebek daha net duyacaktır.
23 haftalık bebekler anne karnında sakin bir ses tonuyla konuşulduğunda tepki verebilecek kas dokusuna sahip olabilir. Dolayısıyla anne – bebek ve baba – bebek bağını güçlendirebilmek için sık sık konuşmak, şarkı ve nini söylemek, masal okumak gerekebilir.
Nefes almayı sağlayan ve akciğerlerdeki hava keseciklerinin şişmesini sağlayan surfaktan maddesinin üretimi başlayabilir ancak bu gelişim birkaç ay daha sürecektir. 23 haftalık doğan bebek birçok zorlukla karşılaşabilir ve yaşama ihtimali oldukça düşüktür.
23 Haftalık bebek kilosu 400 – 500 gram ağırlığında değişim gösterir. Bu haftalarda bebek kilosu önemli bir ölçüt sayılmayabilir. El, ayak ve kafa gelişimi her ultrasonda ölçülür ve değerlendirilir. Birkaç hafta içinde bebek kilosu 3 – 4 kat artış gösterebilir.
23 haftalık bebek boyu baş – popo ölçümünde 22 – 23 cm iken baş – ayak ölçüldüğünde 28 – 29 cm aralığındadır. Bebekler bu hafta orta boy bir mango büyüklüğündedir.
23 Haftalık Bebeklerin Gelişim Süreci
Bebekler, 23. Haftaya kadar sesleri belirsiz ve boğuk duyarken bu hafta kulak içindeki kemiğin gelişimi ile daha net duyabilir. İşitme duyusu neredeyse tamamlanmak üzeredir ancak diğer gelişimler devam eder. 23 haftalık gebelikte bebek gelişimi şu şekildedir:
- Bebek kalp atışları steteskop ile duyulabilir,
- Cildi henüz şeffaf ve saydam olduğu için kemikleri ve damarları gözükebilir,
- Annenin yürümesi, oturması ve dans etmesi gibi hareketleri hissedebilir,
- Amniyotik sıvının asitli yapısından korunabilmek için cildi verniks tabakası ve lanugo tüyler ile kaplıdır,
- Kafası vücuduna göre daha büyüktür,
- Kas ve kemik dokusu her geçen hafta gelişmeye devam etmektedir,
- Tırnak ve tırnak yerleri gelişebilir,
- 23 haftalık bebek hareketleri bazı gebelerde hissedilmeyebilir aynı zamanda hareketler düzensiz ve belirsiz olabilir,
- Bebek hareketleri dışardan görülebilir aynı zamanda annenin karnına elini koyan kişiler de bu hareketleri hissedebilir,
- Yüzü, doğum anındaki yüzüne oldukça yakındır,
- Plasenta sayesinde oksijen alımı devam etse de nefes alıp verme egzersizleri yapabilir,
- Diş tomurcukları diş etlerinin altında belirebilir.
23 Haftalık Gebelikte Annelerin Değişimi
Kan dolaşımının yavaşlaması ve vücudun ağırlaşması ile birlikte gebeliğin 23. Haftası sürecinde ödem ve şişmeler oluşabilir. Özellikle yaz aylarında gebe olan annelerde daha fazla ödem oluşabilir, bu ödemler doğum sonrası azalacaktır.
Bebeğin gelişmesi ve rahmin büyümesi ile birlikte anneler daha sık idrara çıkabilir. İdrar yaparken yanma ve acı hissedildiğinde aynı zamanda farklı koku ve renkte akıntı olduğunda idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilir. Bu belirtiler yaşandığı takdirde doktora gidilmelidir.
Gebelikte oluşan karın çatlakları 23 haftalık hamilelik döneminde oluşmaya başlayabilir. Ayrıca bu dönemde bazı gebelerde göbek deliğinden aşağı doğru dikey bir çizgi inebilir. Linea nigra adı verilen bu çizgi herhangi bir zarar vermez ve herkeste görülmeyebilir.
Gebeliğin 23. Haftasında Annelerde Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?
Hamilelik dönemi sadece bir bebeğin geliştiği bir süreç değildir, bu dönemde anneler fiziksel ve ruhsal değişimlerin yanısıra hormonal değişimlerin de etkisinde kalabilir. Sebepsiz ağlama ve gülmeler, uzun süreli moral bozuklukları bu dönemde sıklıkla yaşanır.
23 haftalık gebelik annedeki değişiklikler tüm gebelerde aynı olmayabilir ancak genel belirtiler şu şekildedir:
- Duygusal ve ani tepkiler çoğalabilir,
- Rahmin yukarı ilerlemesi ile birlikte rahim yukarı çıkar ve hamile karnı belirginleşebilir,
- Beyaz ve açık renkli, kokusuz vajinal akıntılar artabilir,
- El, bilek, bacak ve ayaklarda şişkinlikler meydana gelebilir,
- Gece uykusu sırasında ve nadiren gün içinde bacak krampları olabilir,
- Kan hacminin artması ve damarların gelişmesiyle burun kamaları yaşanabilir,
- Kan basıncının artmasıyla birlikte tansiyon problemleri oluşabilir,
- Mide yanması ve reflü gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir,
- Cilt kuruluğu ve döküntüler oluşabilir,
- Özellikle esmer kadınların göz, burun, elmacık kemiği ve burun çevresinde kararmalar meydana gelebilir, bu duruma hamilelik maskesi adı verilir; zararsızdır ve doğumdan kısa bir süre sonra geçer,
- Bebeğin artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için iştah artışı yaşanabilir.
23 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Hamilelik döneminde hafta ve ay hesaplamaları birçok kişiye göre değişebilir. Hamilelikte her ay dört hafta olarak hesaplanmaz dolayısıyla her dört haftada bir ay geçtiği düşünülmez. 23 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusu da bu yüzden kafa karışıklığına sebep olabilir.
23 haftalık gebelik 5 ay 11 günlük bir dönemi ifade eder ve beş buçuk aylık hamilelik dönemi söz konusudur.
23 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğin her haftasında anneler dikkatli ve özenli davranmalıdır. 23 haftalık hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler de anne – bebek sağlığını koruyabilir. Bu hafta yaşanan özel gelişmelere karşı alınabilecek bazı önlemler:
- Gece oluşan bacak krampları için magnezyum desteği gerekebilir, bacak kramplarının belirli bir nedeni yoktur ancak doktor onayı ile alınan magnezyum takviyesi krampları hafifletebilir,
- Hormonal değişimler gebelikte 23 hafta döneminden itibaren burun kanamalarına sebep olabilir, bulunan ortamın nemli olması kanamaları azaltabilir,
- Erken doğum riskine karşı bu hafta erken doğum belirtileri öğrenilmeli ve vücuttaki değişimler takip edilmelidir,
- Bu haftaki doktor kontrolünde Hepatit B testi gerekebilir, rutin bir kontroldür.
Gebelik Döneminde Preeklampsi Nedir?
Gebeliğin 20. Haftasından itibaren görülebilen preeklampsi ciddi sağlık problemlerine yol açan önemli bir hastalıktır. El ve yüzde aşırı şişme, görme bozuklukları, tekrarlayan ve şiddetli baş ağrıları, hızlı kilo artışı gebelikte preeklampsi belirtileri olarak değerlendirilir.
Preeklampsi, halk arasında bilinen gebelik zehirlenmesi rahatsızlığında bebeğe giden besin ve oksijen yavaşlar ve bebek oksijensiz kalabilir. İdrarda protein kaçağı meydana gelir anne ve bebek yeterli seviyede beslenemez.
Gebelik zehirlenmesi en çok bu kişilerde görülür:
- Genetik yüksek tansiyon rahatsızlığı,
- Çoğul gebelik,
- Obezite,
- Daha önce preeklampsi geçiren gebeler,
- İlk kez gebelik yaşayanlar,
- 40 yaşını geçenler,
- Diyabet,
- Amniyon sıvısının fazlalığı.
Yüksek tansiyon kaynaklı preeklampsi erken ya da sezaryen doğumu tetikleyebilir. Preeklampsi şiddetlendiğinde bebeğin haftası gözetilmeksizin doğum gerçekleştirilebilir. Erken doğum sonucunda bebeklerin hayati tehlikesi oluşabilir. Tansiyonu sık sık ölçmek, tuzlu gıdalardan uzak durmak ve yürüyüş yapmak gebelik zehirlenmesini engelleyebilir.
Gerekli olan durumlarda doktor onayı ile gebelikte tansiyon yüksekliği için ilaç kullanılması gerekebilir. Preeklampsi genellikle doğum sonrasında hafifleyebilir ya da tamamen ortadan kalkabilir.