Hamilelikte 24. Hafta (Gebelik)

24 haftalık gebelik konulu makalemizde, 24 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

24 Haftalık Gebelik İle İlgili Bilinmesi Gereken Her Şey

Hormon dengesizlikleri, fiziksel değişimler ve bir bebeğin varlığı annelerde farklı ruh hallerine sebep olabilir. Doğum yaklaştıkça pek çok anne bebeğin bakımı hakkında kuşkuya düşebilir. Gebeliğin 24. Haftası ile doğum ve bebek bakımı hakkında planlar yapmak anneyi büyük ölçüde rahatlatabilir. 

Bebeğini kucağına almak için sabırsızlanan anneler büyük bir gelişim ve değişim dönemi geçirebilir. Bu dönemde yakın çevreden destek almak ve doktor kontrollerini ihmal etmemek sağlıklı bir gebeliğin önemli rutinleridir.

Hamilelikte 24. Hafta
Hamilelikte 24. Hafta

24 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğin beyin ve sinir dokuları gelişmeye devam ederken bu hafta ile cilt dokusu da renklenmeye başlayabilir. 24 haftalık bebek görüntüsü henüz saydam ve şeffaf bir dokuda olabilir, cilt önce kırmızı daha sonra pembe ve en son ten rengine dönecektir. Ayrıca bu hafta bebeklerin cildi oldukça kırışık bir görüntüye sahiptir yağ dokusunun artması ile birlikte cildi pürüzsüz ve yumuşak olacaktır.

Bebekler birkaç hafta önce duymaya başladı ancak duyduğu sesleri anlamlandırma yeteneği beyin faaliyetlerinin gelişmesi ile oluşabilir. Görme, dokunma ve duyma gibi işlevleri anlamlandıracak olan beyin kısmı hamileliğin 24. Haftası ile birlikte gelişebilir. Yakın zamanda anne ve baba sesleri bu gelişme sayesinde ayırt edilebilir. 

Dış dünyadaki mikroplardan korunabilmek için bağışıklık sisteminin temelini oluşturan beyaz hücreler bu hafta meydana gelebilir. Plasentadan gelen antikorlar ve bağışıklık sisteminin gelişmesi ile birlikte hastalıklardan korunma ihtimali artabilir. 

24 haftalık bebek kilosu 530 – 650 gram arasında değişim gösterebilir. Bebekler, geçen haftaya göre daha çok kilo alsa da hızlı bir kilo alımı için birkaç ay daha geçmelidir. İlerleyen gebelik haftalarında ayda 1 – 2 kg almaları mümkün olabilir.

24 haftalık bebek boyu baştan ayağa kadar 28 – 30 cm aralığındadır, baş – popo ölçümü ise 20 – 22 cm olabilir. Bebeklerin boy gelişimi, kiloya göre daha yavaş ilerleyebilir. Doğum sonrasında ayda 2 cm uzayabilir ve gelişimleri devam eder.

24 Haftalık Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?

Her geçen hafta ile birlikte bebekler daha fazla yeteneğe sahip olabilir ve organları yeni işlevler kazanabilir. Anne karnında geçirilen her gün bebeğe daha fazla yaşama şansı sağlar ve sağlıklı bir doğum gerçekleşme olasılığı yükselir. 24. Haftada erken doğum gerçekleştiği takdirde bebeklerin yaşayabilmesi için büyük bir tıbbi yardım gerekebilir. 

24 haftalık gebelikte bebeğin pozisyonu sürekli değişir, aşağı ya da yukarı dönebilir, yan durabilir veya baş aşağı durabilir. Anne karnında fazlaca yer bulunması bebeğe büyük bir hareket ortamı sunar. 

Bebekler ayrıca bu hafta aşağıdaki gelişim süreçlerini gerçekleştirebilir:

  • Lanugo tüylerin yanısıra saç, kaş ve kirpikleri oluşabilir,
  • 24 haftalık bebekte renk pigmentleri henüz oluşmamıştır ve tüm tüyleri beyazdır,
  • Ciğerlerinde bulunan baloncuklar ve hava kesecikleri gelişmeye başlayabilir,
  • Vücudun denge mekanizması gelişir ve bebek hangi pozisyonda durduğunu bilebilir,
  • Amniyotik sıvının tadını alabilir,
  • Esneme ve hıçkırmalar çoğalabilir,
  • Annenin nefes alıp verme sesleri, bağırsak ve kalp atış seslerini duyabilir,
  • Dış sesleri daha net duyabililir ve seslere tepki olarak tekme atabilir. 

24 Haftalık Bebek Hareketleri Nasıldır?

İlk hareketler hissedildiği andan itibaren anneler bebek hareketi konusunda hassas davranabilir. Bebeğin hareket etmediği anlarda huzursuzlanabilir ancak 28 – 30. Gebelik haftalarına kadar hareketler düzensiz ve seyrek olabilir.

24 haftalık bebek hareketleri aşağıdaki faaliyetler gerçekleştiğinde artabilir:

  • Annenin hareketli olduğu günlerde bebekler de yorulabilir ve daha az hareket edebilir, sakin geçen ve dinlenilen günlerde bebek hareketlerinde artış olabilir,
  • Yemek yenildikten sonra ya da tatlı atıştırmalıklardan sonra bebek hareketleri çoğalabilir,
  • Sol yana doğru yatmak bebeği hareketlendirebilir.

24 haftalık bebek ultrason görüntüsü izlendiğinde bebeğin hareketleri net olarak seçilebilir, ultrasondan önce yemek yemek bebeğin daha net görülmesini sağlayabilir.

24 Haftalık Gebelikte Annelerde Yaşanan Değişim 

Anneler, hamilelik döneminde hızlı bir kilo artışı yaşayabilir aynı zamanda rahmin yukarı çıkması ile birlikte sırt ve bel ağrıları çoğalabilir. Özellikle ayakta geçen günlerde bel ağrıları artabilir. 

Hamilelik dönemi boyunca ayda 2 – 3 kg almak normal kabul edilir, hamileliğin ilk aylarında genellikle kilo alımı olmayabilir ancak bu haftadan sonra kilo artışı hızlanabilir. Anneler sağlıklı besinler tüketerek gereksiz kilo alımından kurtulabilir. 24. Hafta anne kilosu doktorlar tarafından değerlendirilebilir bu haftaya kadar 4 – 6 kg almak normal karşılanır. 

Gebeliğin 24. Haftasında annelerde yaşanan değişimler şunlardır:

  • Bebeğin kalsiyum ihtiyacı artacağı için kalsiyum depolarında azalmalar meydana gelebilir ve annede diş problemleri çoğalabilir,
  • Gebelikte diş tedavisi genellikle doğum sonrasına ertelenir bu nedenle kalsiyum içerikli besinler tüketilmelidir, 
  • Karın ve göğüs bölgesinde çatlaklar meydana gelebilir,
  • Vajinal akıntı artabilir, akıntı sarımsı ya da yeşilimsi renkte ise enfeksiyondan şüphelenilir,
  • El parmakları ve bilekte uyuşmalar artabilir,
  • Ödem ve şişkinlikler bu dönemden itibaren başlayabilir.
Hamilelikte 24. Hafta
Hamilelikte 24. Hafta

24 haftalık gebelikte cinsel ilişki doktor uygun gördüğü takdirde yaşanabilir. Ancak erken doğum riski bulunan, ağrı ve sancılı günler geçiren gebelerin cinsel ilişkiden uzak durması gerekebilir.

Gebelikte Yapılan Şeker Yükleme Testi Nedir?

Hamilelik döneminde birden ortaya çıkan ve anne – bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyen gebelik şekeri ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Hamilelik öncesi şeker hastalığı bulunmayan gebelerde de bu hastalık oluşabilir.

Gebelik şeker yüklemesi nasıl yapılır sorusu anneler tarafından merak edilebilir, test öncesinde annelerin aç olması talep edilir, kan alınır ve açlık kan şekeri ölçülür. Test sonrasında 50 mg glikoz içilir ve bir saat sonra tekrar kan alınır. 

Test sonucunda kandaki glikoz seviyesinin 140 / mg olması beklenir. Sonucu 140 / mg çıkan gebelerde 100 mg glikoz testi uygulaması yapılır. Gebelik şekeri çıkan annelerin diyet yapması gerekebilir, test sonucu yüksek çıkan gebelerde ise insülin iğnesi yapılabilir.

Gebelikte şeker testi gerekli mi sorusu pek çok anne tarafından sorulur, günümüzde bazı doktorlar şeker yükleme testi yapmayabilir en doğru karar anne – doktor işbirliği içinde verilmelidir. 

Gebelik şekerinin bebeğe zararları aşağıda sıralanmıştır:

  • Bebeğin iri ya da çok küçük doğması,
  • Böbrek ve kalp rahatsızlıkları,
  • Yüz ve kulak bölgesinde oluşabilecek anomaliler,
  • Akciğer problemleri nedeniyle bebeğin solunum sıkıntısı yaşaması.

Gebelikte şeker hastalığının belirtileri annenin aşırı iştahlı olması, yoğun susuzluk hissi, hızlı kilo kaybı veya hızlı kilo alımıdır. Bzı gebeliklerde bu şikayetler oluşmayabilir

24 Haftalık Gebelikte Beslenme

Bebeğin alyuvarlarının gelişmeye başladığı gebeliğin 24. Haftasında mutlaka yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta bol miktarda E vitamini içerir ve bebeğin gelişiminde yardımcı olur. 

24 haftalık gebelikte beslenme sırasında kızartma, tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Şekerli ve tatlı gıdaların aşırı tüketimi bebeğin iri doğmasına ve sezaryen doğuma neden olabilir. Hamileliğin bu döneminde bol miktarda su içmek, balık ve taze sebzeler tüketmek bebeğin beyin ve vücut gelişimini olumlu yönde etkileyebilir.

24 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

24 haftalık gebelik kaç aylık olur pek çok anne tarafından merak edilir. 24 haftalık gebelik 6 aylık olarak değerlendirilir. 6. Aya girilmesi ile birlikte ikinci trimester’in de son haftaları yaşanır. 

    Yorum yapın