Hamilelikte 25. Hafta (Gebelik)

25 haftalık gebelik konulu makalemizde, 25 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Gebelikte 25. Hafta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelikte 25. Hafta ile birlikte dokuz aylık yolculuğun büyük bir çoğunluğu tamamlanır. Annelerin karnı daha belirgin olur ve bebeğin varlığı diğer gözler tarafından da fark edilebilir. Bebeğin vücut sistemleri gelişirken annelerde de büyük değişimler yaşanabilir.

Doğumun yaklaşması ile birlikte anneler de korku ve endişeli günler başlayabilir ancak her anne bebeğini kucağına alacak güce sahiptir. Doğum korkusu yaşayan anneler nefes egzersizleri yapabilir, doğum hakkında mutlu hikayeleri okuyabilir ve doğum kurslarına katılabilir.

Hamilelikte 25. Hafta
Hamilelikte 25. Hafta

25 Haftalık Bebek Gelişimi

Anne karnı, bebekler için en güvenli ve sağlıklı bir ortam oluşturur. Bu hafta da bebeklerin hareket edebileceği büyük bir alan mevcut dolayısıyla hareketleri daha yoğun olabilir. 25 haftalık bebek hareketleri güçsüz ancak sık aralıklarla meydana gelirken ilerleyen haftalarda güçlü hareketler anneleri özellikle uyku esnasında rahatsız edebilir.

Bebekler gebeliğin 25. Haftası itibariyle denge duygusuna da sahip olabilir bu sayede anne karnının aşağı ve yukarı kısımlarını fark edebilir. Anne karnında doğuma kadar sayısız şekil değiştirebilir ancak doğum yaklaştıkça belirli bir pozisyonda sabit kalır ve bu durum doğum yöntemini belirleyebilir.

25 Haftalık bebek boyu baş ve popo mesafesi 22 cm civardındayken baştan ayağa kadar 33 – 34 cm uzunluğa erişebilir. 

25 Haftalık bebek kilosu 650 – 750 gram arasında değişebilir. Annenin beslenmesi ve genetik faktörler bebeğin kilo alım hızını büyük ölçüde arttıran etkenlerden biridir. 

Derinin altında oluşan kan damarları sayesinde kırışık cildi pembeleşmeye başlayabilir. Hamileliğin son haftalarında alınan kilolalarla birlikte cildi daha pürüzsüz bir görünüme kavuşacaktır. 

Gebeliğin 25. Haftasında Bebeklerin Gelişim Süreci

Gebeliğin ilk haftalarında dopplerle duyulan bebek kalp atışı bu hafta bir steteskop yardımıyla duyulabilecek kadar güçlenebilir. Bebeklerin kalp atış hızı, bir yetişkine göre iki kat daha hızlıdır ve kalp gelişimi hamileliğin son haftalarına kadar devam edebilir. 

25 haftalık bebek gelişimi beyin ve sinirler açısından oldukça önemli bir süreçtir. Bu hafta bebeğin ağız kısmındaki sinirler gelişebilir ve doğum sonrasında anne memesini bulabilmeyi ve emmeyi sağlayabilir. Bu hafta yaşanan diğer gelişimler aşağıda sıralanmıştır:

  • Tat reseptörleri gelişebilir ve annenin yediği besinlerin tadını alabilir,
  • Burun delikleri bu haftaya kadar kapalıydı ancak bu hafta burun delikleri açılır ve nefes alma çalışmaları başlayabilir,
  • Ayaklarına uzanabilir ve dokunabilir,
  • Bebekler anne karnında 25. Haftaya kadar dik bir oturma pozisyonuna hareket edebilir,
  • Ani ve yüksek seslerde anne karnındaki bebekler sıçrayabilir,
  • Saç kökleri oluşur ve ilerleyen haftalarda ilk saçları ortaya çıkabilir,
  • Beyin ve omurilik kısmındaki sinir gelişimleri devam edebilir,
  • Diş etleri gelişmeye devam ederken çıkacak olan ilk dişler de derinin altında belirebilir.

25. haftada doğum gerçekleştiği takdirde bebekler birkaç ay boyunca hastanede kalabilir. 25 haftalık doğan bebeklerin özel bir bakıma ihtiyacı vardır ve uzun süreli solunum cihazına bağlı kalabilir.

25 Haftalık Bebek Hareketleri

25 hafta gebelik bebek hareketleri oldukça yoğun ve hızlıdır. Ancak bebeğin yeterince büyük olmaması ve amniyotik sıvının fazlalığı tüm hareketlerin hissedilmesini engelleyebilir. 

Anneler zaman zaman ritmik hareketler hissedebilir bu hareketler birkaç dakika boyunca devam eder ve bebeğin hıçkırdığını gösterir. Hıçkırıklar, anne ve bebeğe zarar vermez ve gelişimin olağan bir sürecidir. Bazı bebekler her gün hıçkırırken bazı bebekler doğuma kadar birkaç defa ile sınırlı kalabilir. 

Hareketler bu hafta düzensiz olabilir ve her gün belirli sayıda hissedilmeyebilir. İlerleyen haftalarda bebeklerin uyuma ve uyanık kalma süreleri anneler tarafından fark edilebilir. Anneler bebek hareketlerini daha sık hissedebilmek için sol tarafa doğru uzanabilir.

Ultrason görüntülerinde bebek hareketleri net bir şekilde görülebilir. 25 haftalık bebek ultrason görüntüsü izlendiğinde ellerinin yumruk olduğu ya da parmaklarını emme anı izlenebilir. 

25 Haftalık Gebelikte Annelerde Yaşanan Değişim

Rahmin yukarı ve dışarı doğru çıkması, bebeğin kilo alması ile birlikte anne karnı belirginleşecek büyüklüğe gelebilir. Bir futbol topu büyüklüğüne ulaşan rahim, annelerde denge problemleri, sırt ve bel ağrıları, mide yanmaları ve reflü problemlerinin yaşanmasına sebep olabilir.

Hormonların değişmesi ile birlikte annelerin saç dökülme problemleri durabilir ancak karın, bacak ve kol kısımlarında tüylenmeler çoğalabilir. Doğum sonrasında tüyler dökülürken saç dökülmeleri de hızlanabilir. Hamilelikte saç dökülmesi için dışardan yapılan müdaheleler işe yaramayabilir ancak sağlıklı beslenmek saç dökülmelerini azaltabilir. 

Hamilelikte basur ve kabızlık da bu hafta ile birlikte görülebilir. Her iki durum içinde bol su içmek ve lifli gıdalar tüketmek son derece önemlidir. Uzun süreli problemlerde ise doktor onayı ile ilaç kullanmak gerekebilir. 

Bacak, el ve ayaklarda kasılmalar ve ağrılar görülebilir. 25 haftalık gebelikte annelerdeki değişiklikler tüm vücudu ve organları etkileyebilecek düzeye gelebilir. Yorgunluk, bitkinlik ve uykusuzlukta en sık yaşanan problemlerden biridir. 

25 Haftalık Gebelikte Annelerde Hangi Değişimler Görülür?

Hormonanl değişimler, rahmin büyümesi, ruhsal ve fiziksel değişimler ile birlikte anneler bu hafta aşağıdaki değişimleri yaşayabilir:

  • Vajinal akıntılarda artış yaşanabilir,
  • Cilt kuruluğu ve karın kaşıntısı artabilir,
  • Diş ve diş eti problemleri çoğalabilir,
  • Ödem ve şişkinlikler görülebilir,
  • Saç dökülmeleri durabilir,
  • Bebek hareketleri, karnın büyümesi ve hormonal değişimler nedeniyle uyku problemleri yaşanabilir,
  • Yürürken ya da merdiven çıkarken nefes darlığı yaşanabilir,
  • Ağlama atakları meydana gelebilir.
Hamilelikte 25. Hafta
Hamilelikte 25. Hafta

25 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelikte şeker yüklemesi için 24 ve 28. Gebelik haftaları dikkate alınmalıdır. Günümüzde pek çok doktor şeker yükleme testi uygularken bazı doktorlar uygulamayabilir. Hamileler, kendi doktorları ile görüşerek en doğru kararı verebilir. Gebelikte şeker yüklemesi çoğunlukla önerilir ve olası hastalıkların önüne geçilmesi için uygun tedaviler başlatılır. 

25 haftalık gebelikte doktor muayenesi sırasında gebelere hemoglobin / hemorgram testi de yapılabilir. Tam kan sayımı sonucunda gerekli olan vitamin takviyeleri yapılır, rahatsızlıkları engellemek için ilaç tedavisi de başlatılabilir. 

Hamileler için rahat bir dönem, sağlıklı bir bebek, ve kaliteli bir uyku için 25 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Hamilelikte uyku yastığı kullanımı ile uyku süreleri uzayabilir ve rahat bir pozisyon bulunabilir,
  • Vajinal akıntılar anneleri rahatsız edebilir bu dönemde pamuklu iç çamaşırları giymek ve kişisel hijyene daha fazla önem göstermek olası enfeksiyonlardan koruyabilir,
  • Gözler hassaslaşabilir ve göz kurulukları meydana gelebilir gerekli durumlarda göz damlaları kullanılmalıdır,
  • Stresten uzak durulmalıdır, araştırmalara göre yoğun stres durumunda erken doğum ve yüksek tansiyon rahatsızlığı tetiklenebilir,
  • 25 haftalık gebelik annenin kilosu ve bebek için sağlıklı ve dengeli beslenmelidir, bu döneme kadar annelerin 5 – 7 kg almaları normal olarak kabul edilir,
  • Araç içinde mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır,
  • Sigara ve alkolden uzak durulmalı ve sigara içilen ortamlarda bulunmamalıdır,
  • Bebeğe giden kan ve besin akışını hızlandırmak için sola yatmaya özen gösterilmelidir.

25 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

25 haftalık gebelik ile gebeliğin 5 ayı geride kalmıştır. 25 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusu sıklıkla merak edilir. 25 haftalık hamilelik 6 aylık olarak kabul edilir. 

Doğuma yaklaşık üç ay kalması ile birlikte anne ve bebekler hızlı bir gelişim sürecine girebilir. Bu süreçte baba ve yakın çevreden gelebilecek olan yardım talepleri geri çevrilmemeli ve mümkün olduğu sürece doğuma kadar dinlenilmelidir.

    Yorum yapın