Hamilelikte 26. Hafta (Gebelik)

26 haftalık gebelik konulu makalemizde, 26 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

26 Haftalık Hamilelik Hakkında Her Şey

Hamilelik dönemi, kadınların anne olmaya hazırlandığı ve bebeğin hızla geliştiği bir süreçtir. Bu dönemde anneler fiziksel ve ruhsal problemlerin yanısıra bebeğin sağlığı ve gelişimi hakkında da meraklı olabilir. Gebelikte 26. Hafta itibariyle anneler, bebek hareketlerini daha yoğun hissederken bebek sağlığı hakkında bilgi sahibi olabilir. 

Bebekler, anne karnında uyku düzeni oluşturmaya başlar ve uyku süreleri içinde hareket etmeyebilir. Anneler bebek hareketinde azalma hissettiğinde sol tarafa doğru uzanarak hareketleri takip edebilir.

Hamilelikte 26. Hafta
Hamilelikte 26. Hafta

26 Haftalık Bebek Gelişimi

Akciğerlerinde damar ve hava keseciklerinin geliştiği 26 haftalık hamilelik döneminde bebekler aynı zamanda nefes alabilmek için surfaktan adlı maddeyi üretmeye başlayabilir. Surfaktan sayesinde hava kesecikleri birbirinden ayrılır ve nefes alma işlemi gerçekleşir.

Dünyadaki tüm insanların el ve ayak izleri birbirinden farklıdır, bu farklılık hamileliğin 26. Haftası ile başlar. Doğum sonrasında bu farklılık sayesinde bebeklerin ayak tabanından mürekkeple iz alınır ve bebeğin kayıt işlemi gerçekleşir.

Bebeklerin sinir bağlantılarının güçlenmesi ile birlikte bu hafta daha net duyabilir. Anne ve baba seslerini ayırt edebilir ancak ani seslerde tepki verebilmesi için birkaç hafta daha geçmelidir. 

Kılcal damarların belirgin olması bebeklerin cildin bu haftada kırmızı gözükür. Yağ depolarının güçlenmesi ile birlikte ten rengi normale döner ve hamilelik sürecinde esas rengini alır.

26 Haftalık bebek kilosu 750 gram ve – 1 kg ağırlığında değişir. Yapısal faktörler bebek kilosu üzerinde etkilidir ancak doğum anına kadar en az 2 – 3 kg artış görülebilir. Aynı zamanda ultrason görüntüsüyle belirlenen bebek kilosu her zaman doğru sonuç vermeyebilir.

26 Haftalık bebek boyu baş – popo uzunluğu ölçüldüğünde 23 – 25 cm, baş – ayak ölçüldüğünde 35 – 37 cm olabilir. Bebekler bu hafta bir yeşil soğan büyüklüğündedir. 

 Bebeklerin göz rengi bu hafta belirlenir ancak göz pigmentlerinin olmaması nedeniyle gerçek rengi doğumdan birkaç ay sonra ortaya çıkacaktır.

26 Haftalık Bebeklerin Gelişim Süreci

Bebeklerin bu hafta kalp atış hızı 140 – 150 civarındadır, annelerin kalp atışı ise 70 – 80 olarak değerlendirilir. Hızlı kalp atışı bu hafta anne karnı dinlendiğinde duyulabilir seviyeye gelmiştir. 

26 Haftalık bebeklerin gelişimi büyük bir hızla devam ederken bu hafta yaşana gelişimler aşağıda sıralanmıştır:

  • Beynin korteks maddesi gelişir, korteks sayesinde bebeklerin düşünme, bilinç ve kişilik faaliyetleri oluşur,
  • Beyin ve el koordinasyonu gelişir ve ellerini yumruk yapabilir,
  • Bu haftada bebeklerin beyni düz ve kıvrımsızdır ancak sinir ağları son hızla gelişmeye devam eder,
  • Erkek bebeklerin testisleri skotruma inmeye başlar ancak bu süreç 2 – 3 ayı bulabilir,
  • Gözleri görmeye başlar ancak rahim içinin karanlık olması nedeniyle gözlerini sürekli kapatabilir,
  • 26 haftalık bebek ultrason görüntüsü ile el ve ayak parmakları sayılabilir, kol ve bacağı ölçülebilir, göz ve dudakları incelenebilir,
  • Bebekler sık sık amniyon sıvısını yutar böylece nefes alıp verme egzersizleri yapabilir,
  • Anne karnına ışık tutulduğunda bebekler ışık kaynağına doğru dönebilir,
  • Parmaklarını emebilirler ve emme reflekslerini geliştirebilirler,
  • 26 haftalık bebek hareketleri genellikle hızlı ve yoğun şekilde hissedilir, bebeğin henüz küçük olması özgür bir hareket ortamı sunar,
  • Uyuma ve uyanma rutini oluşabilir, bu rutin genellikle annenin gün içindeki faaliyetlerine bağlıdır.

26 Haftalık Gebelikte Annenin Değişimi

Anneler, bu hafta karın ve kasık bölgesinde ani kasılmalar hissedebilir. Braxton Hick adı verilen bu kasılmalar doğuma hazırlığın bir parçası olarak kabul edilir ve yalancı sancılardır. Bu kasılmalar düzensizdir ve kısa sürede geçer ancak sürekli devam eden ağrı ve kasılmalar 26. Haftalık gebelikte erken doğum belirtileri olarak değerlendirilir ve hastaneye gidilmelidir.

Kan basıncının yükselmesi ile birlikte vücutta ödem ve şişmeler meydana gelebilir. Bu belirtiler neredeyse tüm gebelerde görülür ancak aşırı miktarda ödem ve şişme oluşursa doktor bilgilendirilmeli ve tansiyon takibi yapılmalıdır. Gebelik zehirlenmesi erken doğuma yol açar yüksek tansiyon; el, bilek ve ayaklarda aşırı şişme, görme bozukluğu ve haftada 3 – 4 kg almak preeklampsi belirtileridir. 

Annelerde Gerçekleşen Değişimler Nelerdir?

Progesteron hormonunun artmasıyla birlikte vücutta bulunan tüm kaslarda gevşeme meydana gelir. Yaşanan gevşemeler ve vücudun ağırlık merkezinin değişmesi ile birlikte anneler günlük faaliyetlerini yerine getirmekte zorlanabilir. 26 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler ile daha yavaş ve ağırlaşmış hissedebilir.

  • Özellikle gece uykularında uyanma ve uykuya dalamama problemleri başlayabilir,
  • Mide yanması şikayetleri artabilir,
  • Rahmin büyümesi ve organları ittirmesi nedeniyle akciğerler sıkışır ve nefes almada problem yaşanabilir,
  • Kabızlık yaşanabilir bu dönemde anneler bol su içmeye ve lifli gıdalar tüketmeye özen göstermelidir,
  • 26 haftalık gebelikte vajina ağrısı doğal kabul edilir, rahmin ve bebeğin baskı yapması sonucunda oluşur ancak gün içinde sık sık tekrarlayan ağrılar dikkate alınmalıdır,
  • Karın ve kasık bölgesinde bir saat içinde dört ya da beş kez kasılma yaşanıldığı takdirde doktora gidilmelidir,
  • Sol tarafa yatmak kan dolaşımını hızlandırır, bebeğe rahat bir pozisyon sunar ve ağrıları hafifletebilir,
  • Karın kaslarının zayıflaması ve hormonal değişimler bel ağrılarını çoğaltabilir. 

26 Haftalık Gebelikte Beslenme

Bebeğin sağlıklı gelişebilmesi ve zamanında doğması için gebelikte beslenme oldukça önemlidir. Araştırmalarda gebelik beslenmesi ve bebeğin gelişiminde doğrudan bağlantı olduğu kanıtlanmıştır. Sağlıklı beslenerek bebeğin kilo alımı arttırılabilir, beyin ve sinir sistemi desteklenir ve erken doğum riski engellenir. 

26 haftalık gebelikte annenin kilosu farklılık gösterebilir ancak bu haftaya kadar 6 – 9 kg almak normal olarak karşılanır. Gebeliğin son haftalarında kilo alımı hızlanacağı için anneler sağlıksız gıdalardan uzak durmalıdır.

Bebeğin artan demir ihtiyacını karşılamak ve kanszlık yaşamamak için 26 haftalık hamilelik sürecinde demir yönünden zengin gıdalar tüketmelidir. Yumurta, pekmez, kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda demir içerir. 

Balık tüketemeyen anneler ceviz, badem, soya fasulyesi ve keten tohumu yağı tüketerek omega – 3 açığını kapatabilir. 

26 Haftalık Gebelikte Annelere Öneriler

Doğumun planlanması, doktor ve hastane seçimi bu hafta yapılmalıdır. İlerleyen gebelik dönemlerinde annede yaşanan panik ve yorgunluk bu işlemleri geciktirebilir. Aynı zamanda hekimin anneyi ve bebeği yakından takip etmesi gebeliğin sağlıklı geçmesi için önemli bir adımdır. 

26 haftalık gebelikte erken doğum belirtileri takip edilmeli, kanama ve şiddetli ağrı durumlarında hastaneye gidilmelidir. Bu hafta doğan bebekler yenidoğan bakım ünitesinde uzun bir süre kalabilir ve yaşama ihtimalleri daha düşük olabilir. 

Gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için yorucu aktivitelerden uzak durulmalı ve her fırsatta dinlenilmelidir. Yüzüstü yatılmamalı ve mümkün olduğu kadar sol tarafa yatılmalıdır bu sayede bebeğe giden kan akışı hızlanabilir.

26. haftalık gebelikte doktor muayenesi olmayabilir,  bu haftalarda hamileler genellikle üç – dört haftada bir muayene çağırılır ve anne – bebek gelişimi takip edilir. Ayrıca gebeliğin 26 – 37. Haftaları arasında tansiyon kaynaklı gebelik zehirlenmesi ihtimaline karşı anneler şiddetli baş ağrıları ve görme bozukluğu yaşadığı takdirde hastaneye başvurmalıdır.

26 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Hamileliğin 26. Haftası ile birlikte ikinci trimester döneminin bitmesine birkaç hafta kalır. Üçüncü trimester ile birlikte son döneme girilir ve doğuma çok az bir süre kalır. 

Gebelikte 26. Hafta 6 aylık hamilelik olarak hesaplanır.

    Yorum yapın