Hamilelikte 27. Hafta (Gebelik)

27 haftalık gebelik konulu makalemizde, 27 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Hamileliğin 27. Haftası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Hamileliğin 27. Haftası ile ikinci tirmester’in son haftası yaşanır. Genellikle gebeler ikinci trimester döneminde daha rahat ve aktif olurken üçüncü ve son dönemde yeni sorunlar ve şikayetler ile tanışabilir. Bebekler ise üçüncü dönemde hızlı bir büyüme ve gelişim sürecinde olurlar. 

Bebeklerin organ gelişimi tamamlanmaktadır ve 27 haftalık doğan bebekler ‘prematüre’ olarak kabul edilse de yaşama ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu hafta bebekler göz açıp kapatma hareketini öğrenebilirler.

Hamilelikte 27. Hafta
Hamilelikte 27. Hafta

27 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeklerin duyu organları oldukça gelişmektedir ve bu hafta annelerinin seslerini büyük ölçüde tanıyabilir. Anneler, 27 haftalık bebek hareketleri konusunda endişelenebilir ancak bu dönemde bebekler hareket etmediğinde genellikle uykuda olurlar.

Bebekler anne karnında günün büyük bir kısmını uykuda geçirebilir, ilerleyen haftalarda ise derin uykuda olabilir. Aynı zamanda bu hafta bebekler parmaklarını uzun süre emebilir. Emme çalışmaları sayesinde annenin sütünü daha iyi çekebilir ve beslenme konusunda büyük bir adım atabilir. 

Gebelik döneminde bu haftaya kadar bebeklerin baş ve popo uzunluğu ölçülürken bu haftadan sonra tüm vücutları ölçülebilir durumdadır. 

27 Haftalık Bebek boyu 37 – 40 cm aralığında değişim gösterir. Kemik ve iskelet gelişimi hamileliğin so haftalarına kadar devam edeceği için boy uzamaları da hızlanabilir. 

27 Haftalık Bebek kilosu ise 850 gram ve 1 kg arasındadır. Bazı gebeliklerde bebekler daha fazla kilolu ya da zayıf olabilir ancak son haftalara doğru bebekler daha hızlı bir kilo alma sürecine girer ve vücutları yağ depolamaya başlar.

27 Haftalık Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?

Bebekler anne karnında yiyeceklerin tadını alabilir ve tepki verebilir. Genellikle tatlı yenildiğinde bebek hareketlerinde artış gözlemlenir ayrıca keskin bir tada sahip olan yiyecekler tüketildiğinde bebekler hıçkırabilir veya tekme atabilir. 

Doğum şeklini belirleyen en önemli faktörlerden biri bebeğin duruş pozisyonudur. 27 haftalık gebelikte bebeğin pozisyonu baş aşağı, makat geliş ya da yan duruş olarak gözlemlenebilir. Ancak bu hafta bebeğin duruş pozisyonu doğumu belirleyecek bir unsur olarak görülmez, doğum gününe kadar bebekler birçok şekil değiştirebilir. 

Bebeklerin anne karnındaki gelişimi şu şekildedir:

  • Ciğerleri tam anlamıyla gelişmemektedir ancak tıbbi destekler ile nefes alabilir,
  • Bebekler anne karnında sesleri bulanık ve boğuk duyabilir ancak bol bol konuşmak, şarkı ve ninni söylemek bebekleri mutlu edebilir,
  • Göz, dudak ve burun gibi küçük organları 27 haftalık bebek ultrason görüntüsü izlendiğinde daha net olarak belli olabilir,
  • Bu haftadan sonra bebekler plasenta aracılığı ile antikor üretmeye ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye başlayabilir,
  • Bebekler 4 boyutu ultrason görüntüsü ile izlendiğinde mimikleri belli olabilir,
  • Kalp atışları, anne karnından duyulabilir,
  • Verniks tabakası kalınlaşmaya başlayabilir.

Anneler, bu haftadan sonra yoğunlukla bebeklerin hıçkırık hareketini hissedebilir. Hıçkırıklar, bebeğe zarar vermez ve gelişimsel bir süreçtir.

27 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Bebeklerin hıçkırık, tekme, yana kayma, şekil değiştirme gibi hareketleri anne karnında hissedilebilir. Bebekler ikinci trimester’in son haftası ile birlikte daha belirgin ve güçlü hareketler ile varlığını gösterebilir. 27 haftalık bebek hareketleri genellikle yoğun bir şekilde yaşanır. 

Bebekler günün belirli saatlerinde hareket etmeyebilir. Özellikle çalışan ve gün içinde yorulan anneler bebek hareketlerinde azalma hissedebilir. Bu durum oldukça normal karşılanır ve bebeğin sağlığı konusunda bilgi vermez. Ancak uzun süreli hareket hissetmeme gibi durumlarda anneler dinlenmeli ve sakin bir şekilde beklemelidir.

27 haftalık bebek hareketlerinde azalma ya da aşırı bir artış görülebilir. Kanama, suyun gelmesi ve şiddetli ağrılar eşlik etmediği sürece anneler endişelenmemelidir. 

27 Haftalık Gebelikte Annelerde Yaşanan Değişimler

Üçüncü trimester ile birlikte anneler daha önce yaşamadıkları gebelik belirtilerini öğrenmeye başlayabilir. Gebeliğin 27. Haftası itibariyle bacak krampları ve sırt ağrılarında artış görülebilir. Özellikle uyku esnasında yaşanan bacak kramplarını engelleyebilmek için doktor tavsiyesiyle magnezyum takviyesi gerekebilir.

Rahmin ve bebeğin büyümesiyle kan damarlarında basınç oluşabilir bu baskı sonucunda bacaklarda varis, karın bölgesinde çatlaklar ve kramp meydana gelebilir. Gebelikte nefes egzersizleri ve yürüyüş yapılması bazı ağrıları hafifletebilir.

Bebeğin mesaneye baskı yapması ve kasların gevşemesi sonucunda anneler öksürme, hapşırma ve gülme sırasında gebelikte idrar kaçırma problemi yaşayabilir. Doktorlar tarafından bu durum olağan olarak karşılanır ve doğuma kadar devam edebilir. Kegel egzersizleri ise idrar kaçırma sorununu engelleyebilir.

Hamileliğin 27. Haftasında Annelerin Değişim Süreci

Gebelik esnasında vücudun öncelikli amacı bebeği hayata tutmak ve yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmektir. Bebekler, büyüme sırasında kalsiyum, demir ve folik asit gibi vitaminlere ihtiyaç duyar ve ihtiyaçlar annelerin depolarından karşılanır. Vücut, artan ihtiyaca yetemediği takdirde annelerde kansızlık, vitamin eksikliği ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

27 haftalık gebelikte annede yaşanan değişiklikler kişiye göre değişim gösterebilir ancak genel belirtiler ve süreç şu şekildedir:

  • Oksijen ihtiyacının artması ve rahmin diyaframa baskı yapması sonucunda nefes darlığı şikayetleri ortaya çıkabilir, özellikle anneler sırt üstü yattığında nefes almakta zorlanabilir bu durumda anneler sol yanına yatarak rahatça nefes alabilir,
  • 27 haftalık gebelikte nefes darlığı yaşayan anneler bebeklerin sağlığı konusunda endişelenebilir ancak bebekler hormonlar ve plasenta sayesinde kolaylıkla oksijen alabilir,
  • Doğumdan korkma, hamilelik döneminin yorucu ve zorlu geçmesi gibi sorunlar gece uykuları sırasında kabus görme olasılığını arttırabilir, 
  • Hamilelikte göbek deliğinin dışarı çıkması da sıklıkla görülür, bölgede yer alan kasların zayıflığı nedeniyle gerçekleşir ve doğumdan kısa bir süre sonra eski haline döner,
  • Bağ dokusu lifleri gebelik esnasında zayıflayabilir ve bu durumda anneler özellikle karın bölgesinde kaşıntı hissedebilir,
  • Her 10 hamilenin yedisinde ödem ve şişmeler meydana gelir, gebeliğin 27. Haftası ile birlikte ödemler çoğalabilir ve doğumdan sonra ödemler azalır,
  • Diş eti kanamaları, diş ağrıları ve iltihaplanmalar oluşabilir.

Gebeliğin 27. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cildin gerilmesi ve kurulması nedeniyle oluşan rahatsızlıklara karşı anneler sık sık nemlendirici kullanmalıdır. Özellikle karın bölgesine uygulanan nemlendiricilerin doğal içerikli olmasına dikkat edilmelidir. Günde bir kez zeytinyağı sürmek cildi nemlendirir ve kaşıntıları büyük oranda azaltabilir.

Anneler gebeliğin 27. Haftasında dikkat edilmesi gerekenler ile sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilir:

  • Anne ve bebeğin artan vitamin ihtiyacına karşı kan tahlilleri yapılmalı ve gerekli olan vitaminler aksatılmadan kullanılmalıdır,
  • Kalsiyum yönünden zengin içerikli besinler günük tüketilmelidir,
  • 27 haftalık gebelik kilosu anneleri endişelendirmemelidir, alınan kiloların büyük kısmı bebek, rahim ve plasenta kaynaklı olabilir ancak sağlıklı gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir,
  • Gerekli olduğu takdirde b12 vitamini kullanılmalıdır, vitamin eksikliğinde bebeğin gelişiminde gerilikler meydana gelebilir,
  • Süt, yumurta, yoğurt ve yeşillikler her gün tüketilmelidir, 
  • Anneler demir için vitamin kullanmadığı takdirde kansızlık problemi yaşayabilir,
  • Bebeğin beyin dokusunu geliştirmek ve hızlandırmak amacıyla omega – 3 yönünden zengin balıklar haftada iki kere tüketilmelidir.

Titreme ve ateşlenme, şiddetli ağrı ve sancılar, vajinal kanamalar, farklı doku ve renkte akıntılar, görmede bulanıklık, bayılma ve aşırı kusma durumlarında mutlaka doktora gidilmelidir. 27 haftalık gebelik ve tüm hamilelik sürecinde yukarıda belirtilen durumlar anne – bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

    Yorum yapın