Hamilelikte 28. Hafta (Gebelik)

28 haftalık gebelik konulu makalemizde, 28 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

28. Gebelik Haftası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik üç trimester döneminden oluşur, 28. Gebelik haftası ile birlikte anneler üçüncü trimester dönemine adım atar. Hamilelik dönemi boyunca annelerin en çok zorlandığı, bebeklerin ise hızlı bir gelişim sürecine girdiği zamandır. Son trimester’de anneler daha yorucu ve sancılı bir döneme adım atabilir.

Rahim, doğum anına kadar büyük bir yer kaplar ve iç organlar yer değiştirebilir. 28 haftalık hamilelik döneminde rahim neredeyse kaburgalara kadar dayanır ve anneler kaburga ağrısından şikayetlenebilir.

Hamilelikte 28. Hafta
Hamilelikte 28. Hafta

28 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebekler bu hafta gözlerini hareket ettirebilecek kas ve sinir dokusuna ulaşır ve ışığa duyarlı hale gelir. Anne ve babalar anne karnına fener tuttuğunda algılayabilir ve ışığa doğru dönebilir. Bebekler bu hafta ayrıca emme, hıçkırık, öksürme ve nefes alma çalışmalarına da devam eder. 

Bebekler bu hafta itibariyle tüm organlarını tamamlarlar ancak gelişmeleri ve hayata sorunsuz başlamaları için biraz daha zamana ihtiyaçları vardır. 28 haftalık doğan bebekler ‘prematüre’ sınıfına girer ve özel bir bakıma, ciğer geliştiricilere ve küveze ihtiyaç duyabilirler. 

 28 haftalık bebek kilosu 1000 – 1300 gram ağırlığına erişir ancak bazı bebekler bu değerlerin daha altında ya da üstünde olabilir. Rutin doktor muayenelerinde bebeğin gelişimi sağlıklı ilerlediği sürece kilosu büyük bir etki etmeyebilir. 

28 haftalık bebek boyu 35 – 37 cm aralığındadır. Bebekler doğuma kadar en az 10 cm daha uzayabilir ve iskelet gelişimleri doğuma az bir süre kala tamamlanır. 

Bebekler, bu hafta boyunca rahim içinde geniş bir yere sahiptir. Dönebilir, takla atabilir veya yer değiştirebilir. Doğum yaklaştıkça sabit bir pozisyonda kalır ve bu duruş doğum yöntemi belirlemekte önemli bir rol oynar. Yan duruş ya da makat geliş gibi duruşlarda sezaryen doğum tercih edilir.

28 haftalık bebek duruşu değişebilir, bazı bebekler baş aşağı dönebilir ancak baş aşağı durmayan bebekler için de uzun bir yol vardır ve doğum anına kadar sabit olmayabilir.

28 Haftalık Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?

Anne karnı, bebekler için sıcak ve karanlık bir ortamı oluşturur ancak dışardan gelen sesler ve annenin vücudundan gelen sesler ile işitme duyusu yeterli seviyede gelişebilir. Annenin kalp atış sesleri, bağırsak seslerini duyar, dışardan gelen anne ve baba seslerini ayırt edebilir. 

Kalp atışı 28 haftalık bebeklerde dakikada 140 – 150 gibi yüksek bir rakama çıkar ayrıca bebeklerde yaşanan değişimler şu şekilde sıralanabilir:

  • Derin uykuya ( REM ) geçiş yapabilir, bazı araştırmalarda bebeklerin anne karnında bile rüya gördüğü kanıtlanmıştır,
  • Saçları uzamaya başlayabilir,
  • Tırnak yerleri belirlenebilir ve ellerinin bilek kısmında yağ depolamaları başlayabilir,
  • 28 haftalık bebekler gözlerini kırpmayı öğrenebilir,
  • Diş etlerinin altında süt dişleri ve yetişkinlik dişlerinin yeri hazırlanabilir
  • Yarım saatlik periyotlar ile uykuya geçiş yapabilir,
  • 28 haftalık bebek ultrason görüntüsü incelendiğinde gülümsemesi ve gözlerini kırptığı an görülebilir,
  • Organ oluşumu tamamlandı ancak akciğerlerin dışarda nefes alabilmesi için gerekli olan surfaktan maddesi yeterli olmadığı için doğduğu takdirde solunum problemleri yaşanabilir,
  • Düz halde bulunan beyin artık kıvrımlaşmaya ve çukurlaşmaya başlar aynı zamanda nöronlar da hızla çoğalabilir.

Gebeliğin 28. Haftası itibariyle anne karnı steteskopla dinlendiğinde ya da birisi kulağını dayadığında bebeğin kalp atışları duyulabilir. 

28 Haftalık Gebelikte Anne Ve Bebekler

Yapılan araştırmalarda bebeklerin anne karnında tat alma duyularının geliştiği, sevdiği yiyeceklerini seçtiği ve sesleri duyabildiği kanıtlanmıştır. Annenin stresli ve üzüntülü olmasının ise bebeği direkt etkileyeceği ve stres hormonunda artışa sebep olacağı belirlenmiştir.

Hamilelik dönemi birçok kadında stresli ve gergin bir ruh haline sebep olabilir ancak anne ve bebek sağlığını koruyabilmek için stresten uzak durulmalıdır. Bebeğin doğacağı günü hayal eden anneler stresten uzaklaşabilir.

28 haftalık gebelikte erken doğum belirtileri takip edilmeli ve gerekli durumlarda hastaneye gidilmelidir. Erken doğum belirtileri şunlardır:

  • Uzun süreli ve geçmeyen ishal,
  • Adet benzeri sancılar ve ağrılar,
  • Bel kısmında sancı,
  • Vajinal akıntıda aşırı artış ve farklılık,
  • Sürekli var olan kasılma ve kramplar.
Hamilelikte 28. Hafta
Hamilelikte 28. Hafta

28 Haftalık Gebelikte Annelerin Değişimi

Hamileliğin son dönemi ile birlikte anneler daha önce hiç yaşamadığı 28.haftalık gebelik belirtileri ve ağrılarını yaşayabilir. Üçüncü trimester’da kramplar, uyuşukluk hissi ve huzursuz bacak sendromu ortaya çıkabilir. 

28 haftalık gebelikte huzursuz bacak sendromu yaşayan anneler uyurken veya gün içinde seğirme, rahatsızlık hissi ve karıncalanma hissedebilir. Huzursuz bacak sendromunun neden oluştuğu günümüzde bilinmemektedir ancak demir takviyesi ve bol su içmek bu rahatsızlığın azalmasını sağlayabilir.

Bebeğin güçlenmesi ve büyümesi ile birlikte 28 haftalık bebek hareketleri çoğalabilir,  bu haftalarda anneler gece uykusundan sıçrayarak ve acı içinde uyanabilir. Özellikle bebeklerin yer değiştirme esnasında siyatik ağrılar anneleri zorlayabilir, bu ağrılar bebek uygun pozisyon bulana kadar devam edebilir. 

Bu haftadan itibaren annelerde bacak, el ve ayak şişmelerinde artış görülebilir. Yüzük, saat ve bileklik takan anneler bu haftadan itibaren rahatsızlık duyabilir, konforlu bir gebelik geçirmek için bu takılar doğum sonrasına saklanabilir. 

Annelerde Adaylarında Hangi Değişimler Görülür?

Anneler bu haftaya kadar yaklaşık 6 – 10 kg alabilir ancak bu haftadan sonra her hafta yarım kilo alımı normal karşılanmaktadır. Bebeğin artan ihtiyaçlarını karşılamak için anneler sağlıklı beslenmeye ve vitamin takviyeleri almaya özen göstermelidir. 

  • Karın bölgesinde derin ve kırmızı renkli çatlaklar meydana gelir,
  • Rahmin büyümesiyle birlikte mide sıkışır ve annelerde bu hafta iştahsızlık, sürekli tok olma ve hazımsızlık problemleri yaşanabilir,
  • Hemoroid, kabızlık ve hazımsızlık gibi şikayetlerde artış olabilir,
  • Bacaklarda varisler oluşabilir,
  • 28. Gebelik haftasında burun tıkanıklığı ve kanaması da sıklıkla görülebilir, 
  • Ciltte kuruluk ve gerilme şikayetleri başlayabilir,
  • Ani kalkma ve oturma durumlarında denge problemleri olabilir,
  • Göğüslerden sarı ve yoğun bir süt gelebilir, bu süt kesinlikle sıkılmamalı ve sağılmamalıdır,
  • Duygusal iniş çıkışlar meydana gelir ve anneler endişeli ve korkulu bir ruh haline bürünebilir.

28 Haftalık Gebelikte Doktor Muayenesi

28. Gebelik haftasına kadar doktor kontrolleri ayda bir gerçekleşirken bu dönemden sonra 2 – 3 haftada olabilir. Erken doğum riskini önlemek, bebeğin gelişimini yakından takip etmek ve annenin sağlığını koruyabilmek için doktor muayeneleri ihmal edilmemelidir.

28. gebelik haftasında doktor muayenesi esnasında bazı testler yapılabilir. Bu haftaya kadar gebelikte şeker testi yaptırmayan annelerde şeker yüklemesi uygulanabilir. Gebelikte şeker testi zorunlu değildir ancak anne ve bebekte oluşabilecek diyabet hastalığını önceden bilmek ve uygun bir diyete başlamak için önerilir.

Anne adaylarının kan grubu negatifse ve anne – baba arasında kan uyuşmazlığı varsa bu hafta kan uyuşmazlığı iğnesi yapılabilir. Doğum sonrasında bebeğin kan grubu pozitif olursa tekrar iğne vurulması gerekmektedir. 28. Gebelik haftasında kan uyuşmazlığı iğnesi mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde bebekte kansızlık, vücutta su birikmesi gibi rahatsızlıklar başlar ve bebeğin hayatı tehlikeye girebilir.

Bu haftaki doktor muayenesinde 28 haftalık gebelikte beslenme programına kalsiyum yönünden zengin içerikli besinler dahil edilebilir. Kalsiyum eksikliği yaşayan annelerde diş ve kemik rahatsızlıkları doğum sonrasında başlayabilir ve diş kayıplarına yol açabilir.

    Yorum yapın