Hamilelikte 29. Hafta (Gebelik)

29 haftalık gebelik konulu makalemizde, 29 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Gebelikte 29. Hafta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik döneminde vücut her hafta değişir ve yeni problemler ortaya çıkabilir. Gebeliğin 29. Haftası anneler için birtakım rahatsızlıklara yol açarken bebek hareketlerinde de hızlanmalar meydana gelebilir. Anneler artık pek çok işi yapmakta zorlanabilir ancak bebekler birçok işte ustalaşmıştır. 

Bebeklerin alanı bu haftadan itibaren daralmaya başlayabilir ancak kas ve kemiklerinin güçlenmesi sayesinde hareketleri daha sert ve can yakıcı olabilir. Hamilelikte 29. Hafta ile birlikte bebek hareketleri belirli bir düzene girebilir.

Hamilelikte 29. Hafta
Hamilelikte 29. Hafta

Hamileliğin 29. Haftasında Bebek Gelişimi

Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı sayesinde darbeler engellenir ve bebek rahat bir şekilde anne karnında hareket edebilir. 29. Hamilelik haftası sürecinde amniyotik sıvı oldukça gelişir ve doğum anına kadar esnekliğini koruyabilir.

Gebeliğin ilk aylarında bebekler kahverengi yağ deposu ile yaşamlarını sürdürür hatta yenidoğan bebeklerde bu yağ deposu bulunur. Kahverengi yağ deposu genellikle kış uykusuna yatan hayvanlarda soğuktan korunmak amacıyla bulunur. Bebeklerde kahverengi yağ sayesinde soğuklara karşı dirençlidir ancak doğumdan kısa bir süre sonra bu depolar beyaz yağ deposuna dönüşecektir. 

Hamileliğin 29. Haftasında bebek gelişimi hız kesmeden devam ederken, bebeği amniyotik sıvının içindeki asitlerden koruyan verniks tabakası da incelmeye başlar. Bebekler bu hafta nefes almayı ve vücut ısısını kontrol edebilmeyi öğrenecektir. 

29 Haftalık bebek kilosu 1100 – 1300 gram ağırlığındadır ve bu hafta bebekler küçük bir balkabağı boyutundadır. Bebekler, doğuma kadar şu an bulundukları kilonun en az iki katına çıkabilir ve son haftalarda kilo artışı hızlanır. 

29 haftalık bebek boyu 37 – 39 cm uzunluğundadır. Bebeklerin boy ve kilosu farklılık gösterebilir bu rakamlar grafiklerden elde edilen sonuçlar eşliğinde belirlenir. 

29 Haftalık Bebeklerin Anne Karnındaki Değişimleri

Gebelik döneminde bebeklerin, yetişkin dönemlerine ait sağlık, fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin temelleri oluşturulur. Gebelikte beslenme, stres seviyesi ve hareketler bebeğin tüm yaşamını etkileyebilir. 29 haftalık bebeklerin gelişimi sırasında yetişkinlik döneminde çıkacak dişler, diş etlerinin altında saklı olarak bulunur.

Bebeklerin bu hafta yaşayacağı değişimler şu şekilde listelenebilir:

  • Kafa ve gövde orantısı tamamlanmaya başlar,
  • Ciğerleri gelişmeye devam eder ancak tek başına nefes alabilecek düzeyde değildir,
  • Bağışıklık sistemi oluşmaya başlar ancak tam anlamıyla güçlenebilmesi için anne sütüne ihtiyaç duyabilir,
  • Kirpikleri ve kaşları büyümeye devam eder,
  • Gözlerini yavaşça hareket ettirebilir, 
  • Anne sesini tanıyabilir ve tepki verebilir,
  • Cildi kırışık görünümden uzaklaşarak yağ depoları sayesinde pürüzsüz bir görünüm almaya başlar. 

29 Haftalık Bebek Hareketleri

29. gebelik haftasında bazı bebekler baş aşağı pozisyona geçmiş olabilir ancak henüz doğum pozisyonu almayan bebekler için uzun bir dönem bulunur. Bebeğin büyümesi ile birlikte anneler 29. Hamilelik haftasında bebek hareketleri azalma konusunda kuşku yaşayabilir bu durumda sakin bir odada dinlenilmeli ve bebek hareketleri takip edilmelidir.

Gebeliğin 29. Haftasında bebek hareketleri azalabilir ancak gelişen ve sertleşen kemikler ile tüm hareketler daha net hissedilir. Bu hafta bebekler tekme atma ve şekil değiştirme hareketleri yapsa da tüm anneler bunu hissedemeyebilir.

Bebekler bazı zamanlarda ritmik bir şekilde hareket edebilir, birçok anne bu konuda korksa da önemli bir durum söz konusu değildir. Aniden oluşan ritmik hareketler bebeğin hıçkırıklarıdır ve amniyotik sıvının yutulması sırasında meydana gelebilir. 

Hamileliğin 29. Haftasında Annelerde Meydana Gelen Değişimler

Bebeğin güçlenmesi ile birlikte tüm hareketleri hissedilebilir bu durum anneleri rahatsız edebilecek düzeyde olabilir. Bebeğin ve annenin konforlu bir süreç geçirebilmesi için bu haftadan itibaren sola yatmak önem kazanacaktır.

Hamilelik döneminde kan hacmi artar, damarlar genişler ve varisler oluşabilir. Gebelikte varisler doğum sonrasında genellikle geçer ve ciddi bir sağlık sorunu değildir. 

Gebelik döneminde yüksek oranda prolaktin hormonu salgılanır öyle ki doğum anında prolaktin hormonu en üst seviyeye çıkar ve doğum sonrasında anne sütünün salgılanmasını sağlar. 29. Haftada erken doğum yapılsa dahi annelerin bedeni bebekleri doyurmak için hazır bulunabilir.

Rahimin büyüyerek iç organlara baskı yapması ve progesteron hormonunun kasları yavaşlatıp gevşetmesi sonucunda 29. Gebelik haftasındaki şikayetler şu şekildedir:

  • Kabızlık,
  • Hemoroid,
  • İdrar kaçırma,
  • Mide yanması ve ekşimesi,
  • Hazımsızlık,
  • Şişkinlik.

Bu rahatsızlıkları önlemenin en kolay çözümleri ise az ve sık yemek, bol su içmek ve gün içinde çok fazla hareketsiz kalmamaktır. Yukarıda yer alan sorunlar için hamilelikte ilaç kullanmadan önce mutlaka doktor onayı alınmalıdır.

Ani oturup kalkma ya da yatma sırasında tansiyon inip çıkabilir ve bu da annelerde baş dönmesi, dengenin kaybolması gibi problemlere yol açar.

Hamilelikte 29. Hafta
Hamilelikte 29. Hafta

29 Haftalık Gebelikte Beslenme

Bebekler doğum tarihi yaklaştıkça daha çok vitamine ihtiyaç duyar. 29 haftalık gebelikte beslenme programı oluşturulmalı ve uyum sağlanmalıdır. Bebeğin ve annenin artan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için aşağıdaki öneriler dikkate alınabilir.

  • Bebeğin kemik gelişimin hızlanması ve sağlıklı olması için günde bir kase yoğurt, bir bardak süt ya da kefir veya düzenli olarak peynir yenilmelidir,
  • Kalsiyum içeren gıdalar gebeliğin 29. Haftası döneminde sıklıkla tüketilebilir,
  • Çeşitli nedenlerle kalsiyum tüketemeyen anneler doktor onayıyla kalsiyum içeren vitaminleri tüketmelidir,
  • Hamileliğin tüm sürecinde olduğu gibi haftada en az iki kere balık tüketimi ile bebeğin beyin ve sinir gelişimi olumlu yönde etkilenecektir,
  • Bol su tüketimi ile ödemler büyük oranda azalır,
  • Gebelikte tansiyon yüksekliği yaşamamak ve erken doğumdan korunmak amacıyla tuzsuz gıdalar tüketilmelidir,

Gebelik döneminde kalsiyum içeren gıdalar tüketilmediğinde annelerde özellikle doğum sonrasında diş ağrıları ve kayıpları, diş eti problemleri ve kemik hastalıkları ortaya çıkabilir. 

29 haftalık gebelik kilosu kaç olmalı sorusunun cevabı ise hamilelik dönemindeki kiloya göre değişim gösterir ancak bu haftaya kadar 8 – 10 kg alınması normal olarak karşılanmaktadır.

29. Gebelik Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelikte beslenme son derece önemlidir ancak 29. Gebelik haftasında dikkat edilmesi gerekenler ile konforlu ve sağlıklı bir gebelik geçirmek mümkün olabilir. Bu hafta anneler doğumu kolaylaştırmak, ödemden kurtulmak ve ağrıları azaltabilmek amacıyla şu egzersizleri yapabilir:

  • Hafif tempolu kısa yürüyüşler,
  • Hamilelik pilatesi,
  • Temizliğinden emin olunan havuz ya da denizlerde yüzme,
  • Jogging.

29. haftalık gebelikte egzersiz yapmadan önce doktor onayı alınmalıdır aynı zamanda daha önce yapılmayan aktivite ve sporlardan uzak durulmalıdır.

29 haftalık gebelikte uyku problemleri de sıklıkla yaşanır. Hamilelik döneminde en iyi uyku pozisyonu sola dönük yatmaktır, rahat edemeyen anneler bacaklarının arasına yastık koyarak kolayca uykuya geçebilir. 

Hamilelik döneminde kadınlar cinsel ilişki konusunda şaşırtıcı derecede değişimler yaşayabilir. Bazı kadınlarda libido artar bazılarında ise cinsel isteksizlik meydana gelebilir. 29 haftalık gebelikte cinsel ilişki yaşanmasında bir sakınca görülmeyebilir ancak bazı durumlarda doktor onayı gerekebilir. İlişki sonrasında kanama, ağrı ve farklı akıntı görülmediği takdirde bazı çiftler doğum tarihine kadar ilişkilerini devam ettirebilir.

29 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

29 haftalık gebelik kaç aylık olur diye merak eden anneler çeşitli araştırmalar yapabilir. 29 haftalık gebelik 6 ay 3 haftalık döneme denk gelir. Kısa bir süre sonra yedinci aya girilir ve doğum için haftalar sayılmaya başlanabilir.

4 yorum

Yorum yapın