32 haftalık gebelik konulu makalemizde, 32 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
32 Haftalık Gebelik Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
İlk gebeliğini yaşayan anneler 32. Gebelik haftası hakkında onlarca konuyu merak edebilir. Sabırsız ve heyecanlı bir dönem geçiren gebeler bu hafta da sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam ederek ve dinlenerek bebekleri için konforlu bir ev sahipliği yapabilir.
Gebeler, mutlaka erken doğum belirtileri ve sürecini öğrenmelidir bu sayede erken müdahele edilebilir ve anne – bebek sağlığı korunabilir. 32. Haftada doğan bebekler prematüre olarak kabul edilir ve birkaç hafta küvözde özel bakıma ihtiyaç duyar. Bebekler anne karnında daha hızlı ve daha güçlü olarak gelişir.
32 Haftalık Bebeklerin Gelişimi
Bebeklerin akciğer gelişimi doğum anına kadar devam eder, 32. Haftada bebekler nefes alıp verme denemeleri yaparak gelişimlerini sürdürür. Akciğerler, beyin ve sindirim sistemi haricinde bebek gelişimi bu hafta büyük ölçüde tamamlanmış olarak kabul edilir. Bebeğin dış dünyaya daha çabuk alışabilmesi ve sorunsuz bir nefes alıp vermesi için ise en az beş altı hafta daha anne karnında kalması gerekebilir.
32 haftalık bebek kilosu 1600 – 1800 kg aralığındadır aynı zamanda bu haftadan itibaren bebekler haftada 200 – 250 gram alabilir. Bebek kilosunun artmasıyla beraber anneler de mide problemleri daha sık yaşanabilir.
32 haftalık bebek boyu 42 cm civarındadır. Bebekler ortalama 50 cm civarında doğar, bebeğin boyunun uzaması için yaklaşık sekiz haftası daha mevcut. Bebeklerin kas dokusu henüz gelişmediği için parmakları açık olarak durur, doğuma az bir süre kaldığında kasları gelişecek ve ellerini yumruk yapabilecek duruma gelecektir.
32 Haftalık Bebeklerde Adım Adım Gelişim Aşamaları
32 haftalık bebeklerin anne karnındaki gelişimi hızla devam eder, küçük bir hücreden büyük bir bebeğe dönüşme sürecinde birçok aşamadan geçilir. Bu hafta bebeklerde gözlemlenen gelişme aşamaları ise şöyledir:
- Bebeklerin el tırnakları uzamaya devam eder ve doğum sonrasında kesilmesi gerekebilir,
- Parmak emme çabaları devam edebilir ancak başarılı olması için birkaç haftaya daha ihtiyaç olabilir,
- Çoğu bebek bu hafta ve bu haftadan sonra doğum pozisyonu alır ve baş aşağı döner,
- Parlak, canlı ve yoğun ışıkları fark edebilir,
- 32 haftalık bebek ultrason görüntüsü izlendiğinde tüm vücut organları ve parmakları seçilebilir,
- Bebeğin vücudunu tamamen kaplayan lanugo tüyler dökülmeye başlayabilir ancak doğum sonrasında omuz ve sırtta tüyler görülebillir bu tüyler kısa süre içinde dökülecektir,
- Kaş, saç ve kirpikleri belirginleşebilir,
- Bebekler 32. Haftada düzenli bir uyku ritüeline sahiptir ve rüya görebilir,
- Bağışıklık sistemi mikrop ve enfeksiyonlara karşı güçlenmeye devam ediyor,
- Daha önce saydam bir cilde sahip olan bebekler hamileliğin 32. Haftası ile beraber opak bir görünüme ulaşabilir,
32 Haftalık Bebek Hareketleri Nasıldır?
Bebek hareketlerinin sıklığı gebeliğin 32. Haftasıyla birlikte daha sık ve daha sert olabilir. Anneler 32. Gebelik haftasında bebek hareketleri hissettiğinde takip edebilir, 24 saatte en az 10 hareket hissedilmediği takdirde hastaneye gidilmelidir.
32. gebelik haftasında bebek hareketlerinde azalma ve annede kanama, su gelmesi gibi durumlar yaşandığında erken doğum belirtisi göz önünde bulundurulur ve doktor müdahalesi gerekir.
Bebekler baş aşağı döndüğü zaman ayakları annenin kaburgasına dayanır ve hareket ettikleri an anneler acı duyabilir. Endişelenecek bir durum söz konusu değildir ancak anneler daha dik oturabilir ve dar kıyafetler giymeyerek anne – bebek sağlığını koruyabilir.
Bebekler bu hafta dönme, tekme atma ve yana kayma hareketleri yaptığında anneler tarafından belirgin şekilde hissedilebilir.
32 Haftalık Gebelikte Annelerde Yaşanan Değişimler
Hamilelik öncesinde yaklaşık bir kayısı büyüklüğünde olan rahim, hamileliğin son haftalarında yaklaşık bir karpuz büyüklüğüne ulaşabilir. Aynı zamanda annelerin kalbi, hamilelik öncesine göre artan kan ihtiyacını karşılamak için daha yoğun çalışır. Hamilelik baştan başa bir değişim sürecidir bu süreç içinde gebeler birçok zorlukla karşılaşabilir.
Rahmin iç organları sıkıştırması nedeniyle 32. Haftalık gebelikte mide yanması ve ekşimesi problemleri sıklıkla yaşanır. Halk arasında bilinen ‘bebeğin saçı çıktığı için gebelerin midesi ekşiyor’ inanışı son derece yanlıştır ve bilimsel bir dayanağı bulunmaz.
Nefes almada zorluk yaşayan gebeler az ama sık yemek yiyerek oluşan baskıyı azaltabilir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için ayrıca tuzlu, hamurlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Gebelikte sırt ağrısı yaygın şikayetler arasındadır ancak adet ağrısına benzeyen sancılar 32. Haftada erken doğum belirtisi olarak kabul edilir ve dikkate alınmalıdır.
32 Haftalık Gebelik Belirtileri
Hamileliğin son ayları ile birlikte annelerde kilo alım hızı artabilir. 32. Gebelik haftası ile beraber anneler haftada yarım kilo alabilir, bu kilonun yarısı ise bebeğe aittir. Ancak şekerli ve sağlıksız besinler anne ve bebeğe fayda sağlamayacağı gibi sağlıksız kilo artışına neden olacaktır.
32 haftalık gebelik belirtileri her anneye göre değişim gösterebilir ancak genel belirtiler aşağıda sıralanmıştır:
- Bacak kramplarının yaşanma sıklığı artabilir,
- Uyumada zorluk problemleri yaşanabilir,
- Bebek hareketleri yüzünden gece boyu uykusuzluk yaşanabilir,
- Vücudun ağırlık merkezi değişir ve annede duruş bozuklukları, yürümede zorluk ayrıca denge problemleri yaşanabilir,
- 32 haftalık gebelikte kasık ağrısı en sık görülen şikayetlerden biridir ve rahmin büyümesi kaynaklıdır,
- Hamileliğin otuz ikinci haftası ile birlikte yalancı sancı dönemi de başlayacaktır bu sancılar doğum belirtisi değildir, oldukça düzensizdir ve kısa sürede geçer,
- Yalancı kasılmalar ile vücut doğuma hazırlanır,
- Kabızlık, şişkinlik ve gaz problemleri artabilir,
- Dalgınlık ve unutkanlık yaşanabilir,
- Karında kaşıntı ve çatlaklar oluşabilir.
32 Haftalık Gebelikte Beslenme
Bebekler, anne karnındayken dahi yiyeceklerin tadını alabilir ve sevdiği yiyecekleri belirleyebilir. İlerleyen yaşlarındaki damak tadının oluşması için annenin beslenmesi son derece önemlidir. Bebekler genellikle tatlı yiyecekler yenildiğinde daha fazla hareket eder ancak anne adayları 32 haftalık gebelikte beslenme sırasında aşırı tatlı yememeli ve sağlığına özen göstermelidir.
- Sağlıklı bir gebelik ve bebek için anneler tüm besin gruplarını tüketmelidir,
- Bebeğin beyin gelişimi bu hafta hızlanacağı için balık ve omega – 3 içeren gıdalar yenilmelidir,
- Ödem ve şişkinlikleri azaltmak, rahat bir hamilelik geçirmek ve baş ağrılarını önleyebilmek amacıyla günde en az 2 lt su içilmelidir,
- Tuzlu gıdalar tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Gebelikte tansiyon yüksekliği erken doğumu tetikleyebilir bu nedenle tuzsuz gıdalar tüketilmelidir,
- 32 haftalık ikiz gebelik yaşayan anneler daha fazla kilo alabilir ve iştahları her zamankinden daha çok olabilir,
- Hamileliğin son haftalarında bebek için ekstra 250 – 300 kalori alınmalıdır.
32 Haftalık Gebelikte Yapılması Gerekenler Nelerdir?
32 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler ile gebeler daha planlı bir doğum gerçekleştirebilir. Bu hafta anneler doğum çantası hazırlamalı ve eksiklikleri gidermelidir. Erken doğum aniden gerçekleşebilir ve birçok anne hazırlıksız yakalanabilir.
32 haftalık hamilelikte yapılması gerekenler şunlardır:
- Bebek kıyafetleri tamamlanmalı, yıkanmalı ve ütülenmelidir,
- Doğum anında aranacak kişilerin listesi yapılmalıdır,
- 32. Haftadan itibaren doktor muayeneleri iki haftada bire düşeceği için muayene günleri belirlenmelidir,
- Çalışan anneler 32. Haftada doğum raporu alabilir ve yasal izne ayrılabilir,
- D vitamini ve kansızlık testleri yapılmalı, gerekli durumlarda vitamin takviyesi alınmalıdır,
- Bacak kramplarını azaltabilmek, doğumu kolaylaştırmak ve ödemi azaltabilmek amacıyla sık sık yürüyüş yapılmalıdır.
32haftalik gebeyim çok fazla midem bulanıyor kusma olayı gerçekleşiyor riskli olabirim gebelikte
32 hafta 3 günlük hamileyim bebeğim kilosu 2.290 olmus doktor protestan kullan ve cok fazla ayakta kalma dedi sırt ağrım cok fazla ellerimin oturmasından unutamıyorum umarım erken doğum olmaz
Pki siz kaç kilo aldinuz bnde 32 haftası dayım bir ay 10 gün önce bir kiloydu şimdi kaç olmuştur acababn ise 65 dil şimdi 67 kilo oldum bebek ne kadr almustir merak ediyorum