Hamilelikte 33. Hafta (Gebelik)

33 haftalık gebelik konulu makalemizde, 33 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Hamileliğin 33. Haftası İle İlgili Her Şey

Hamileliğin 33. Haftası döneminden itibaren annelerde büyük değişiklikler yaşanabilir. Anne karnı belirginleşir, ödem artar ve hareket etmek zorlaşabilir. Anne ve babalarda, yakın çevrede doğum hazırlıkları başladığı gibi bebekler de doğum kanalına girmek için hazırlık aşamasında olabilir. 

Anne karnı gebeliğin 33. Haftası itibariyle iyice belirginleşir ancak bazı annelerde genetik faktörlere bağlı olarak karın büyümeyebilir. Hamileyken karnın büyümemesi doğal bir durumdur ve bebeğin sağlığı ile ilgili değildir. 

Hamilelikte 33. Hafta
Hamilelikte 33. Hafta

33 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeklerin duyu organları bu hafta ile oldukça gelişmiş seviyelere çıkabilir. Göz bebeklerini ışığa doğru hareket ettirebilir, dokunmaları hisseder ve seslere göre tepki verebilir. 33 haftalık bebek gelişimi hızla devam eder, anne kadar kilo alımı hızlanır ve kemikleri gelişir. 

33 Haftalık bebek kilosu 1800 – 2 kg ağırlığında değişim gösterir. Bazı gebeliklerde bebekler daha kilolu ya da daha zayıf olabilir. Her iki durumda bebek sağlığı iyi olduğu sürece önemli bir sağlık sorununu ifade etmez. Genetik faktörler, bebeğin gelişimi ve anne beslenmesine göre bebek kilosu da farklılık gösterebilir.

33 haftalık bebek boyu 41 – 43 cm aralığındadır. Kemikleri hızla büyür ancak kafatası henüz kaynamaz ve doğumdan sonraki ilk 3 yılda sertleşir. Bebeklerin kafatasının yumuşak olması nedeniyle doğum kanalına daha rahat yerleşir ve doğum esnasında şekil değiştirebilir. 

33 Haftalık Bebeklerin Anne Karnındaki Değişimleri

Hamilelik döneminde her hafta bebekler daha farklı gelişim gösterebilir. 33 haftalık bebeklerin anne karnında gelişimi devam eder, bu haftadaki değişimleri ise şöyledir:

  • Yenidoğan bebekler gibi uyurken gözlerini kapatır ve uyandığında gözleri açık olur,
  • Rahim duvarının incelmesiyle içeri daha fazla ışık girer bu sayede anne karnındaki bebekler gece ve gündüz farkını yavaş yavaş anlayabilir, 
  • Plasenta ile iletilen antikorlar sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar,
  • 33 haftalık bebekler annenin mutlu ve neşeli seslerini algılayabilir,
  • Göz bebekleri ışığa duyarlıdır ve karanlıkta küçülürken ışıkta büyüyebilir,
  • Baş çevresi bu haftadan sonra daha hızlı büyümeye başlar,
  • Bebekler, amniyotik sıvıyı yutar ve idrar olarak boşaltır bu sayede amniyotik sıvı belirli bir düzeyde doğuma kadar sabit kalır,
  • Kırmızı olan ten renkleri yavaşça pembeye dönüşür.

33 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebekler anne karnında duyabilir mi sorusu pek çok gebe tarafından sorulur. Bebekler anne karnında duyar ve tepki verebilir. Annenin şarkı söylemesi ya da mutlu ve sakin bir ses tonuyla bebeğiyle konuşması esnasında bebek hareketleri hızlanabilir. 

Anne karnındaki bebekler yüksek sesten rahatsız olabilir ve tekmeleri ile rahatsızlığını belli edebilir.

Anne karnındaki ritmik hareketler ise bebeğin hıçkırıklarıdır ve endişelenebilecek bir durum söz konusu değildir.

33 haftalık bebek hareketleri artık daha sert ve güçlüdür öyle ki bazı durumlarda annenin canı acıyabilir. Bu hafta ayrıca bebeğin dirsek ve bacak hareketleri ayırt edilebilir.

Her bebeğin hareket gücü ve sıklığı farklıdır dolayısıyla anneler diğer gebelerle kendini kıyaslamamalı ve üzülmemelidir. Rutin kontrollere devam edilmeli ve aşırı hareket azlığında doktor bilgilendirmelidir. 

33 Haftalık Gebelikte Annelerdeki Değişim

Bebeğin büyümesi ile birlikte anneler de hızlı bir değişim sürecine girebilir. Vücudun ağırlık merkezi değiştikçe anne adayları denge problemleri yaşayabilir ve yürümekte zorlanabilir. 

Anneler bu haftaya kadar yaklaşık 9 – 12 kg alabilir, bu haftadan sonra kilo alımı hızlanabilir ancak alınan kiloların büyük kısmı bebeğe ait olacaktır.

33 haftalık gebelikte annelerde yaşanan değişimler şu şekildedir:

  • Bebek büyüdükçe mide yanması ve hazımsızlık şikayetlerinde artış görülebilir,
  • Sindirim rahatsızlıkları bu hafta da devam eder,
  • Karın bölgesinde ve bacak bölgesinde gebelik çatlakları oluşabilir,
  • Bacak krampları şiddetlenebilir,
  • Vajinal akıntılarda artış olabilir,
  • El, ayak ve bacaklarda ödem kaynaklı şişmeler meydana gelebilir,
  • Hamilelik döneminde karpal tünel sendromu birçok gebede görülebilir,
  • Özellikle stresli ve yorgun olunan dönemlerde uykusuzluk problemleri yaşanabilir.
Hamilelikte 33. Hafta
Hamilelikte 33. Hafta

33 Haftalık Gebelikte Yaşanan Belirtiler

Gebeliğin her haftası anneler için yeni bir deneyime neden olabilir. Hormonal ve metabolik değişimler annenin vücut sisteminde her bir hücreyi değiştirebilecek güce sahiptir. 33 haftalık gebelik belirtileri birçok annede görülen olağan değişimlerdir:

  • Özellikle yaz mevsiminde gebe kalan kadınlar aşırı terlemeden şikayetçi olabilir,
  • Susuzluk ve hormonal değişimler baş ağrılarını tetikleyebilir,
  • Gebelik migreni oluşabilir,
  • El ve kollarda karıncalanma ve uyuşma olabilir,
  • Rahmin büyümesi ile birlikte nefes almada zorluk yaşanabilir,
  • Hamilelik döneminde beyin küçülür ve bu durum annelerde unutkanlık, dalgınlık ve sakarlık gibi sorunlara yol açabilir.

33 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik dönemi sürekli dikkat edilmesi gereken ve titizlikle hareket edilmesi gereken bir zamandır. Yanlış beslenme ve hareketler gebelikte ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. 33 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler sayesinde anne ve bebek sağlığı büyük oranda korunabilir:

  • Uyurken ve uzanırken sırt üstü ya da yüz üstü yatılmamalıdır,
  • Ani hareketler, uzanma ve gerinme gibi hareketler yapılmamalıdır,
  • 33 haftalık gebelikte rahimde açılma anneler tarafından hissedilmeyebilir ancak kanama ve şiddetli sancılarda mutlaka doktor ile görüşülmelidir,
  • Uzun süreli hareketsiz kalınmamalı ve kan dolaşımı için hareket edilmelidir,
  • Her hafta en az iki kere balık yemek bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir,
  • 33 haftalık gebelikte kasık ağrısı dokuların gevşemesi sebebiyle sıklıkla yaşanır,
  • Ödem ve baş ağrıları için hamilelikte bol bol su tüketilmelidir,
  • İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı dikkat edilmeli ve hijyene özen gösterilmelidir,
  • 33 haftalık gebelikte rahim sancısı şiddetli yaşanılırsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Şiddetli baş ağrıları, bulanık ya da çift görme gibi sorunlar gebelik zehirlenmesi kaynaklı olabilir. Özellikle tansiyon sorunu yaşayan gebeler bu şikayetlere özellikle dikkat etmelidir. Gebelik zehirlenmesi erken doğuma neden olan ciddi bir sorundur. 

33 haftalık gebelikte cinsel ilişki erken doğum tehlikesi bulunmayan gebeler için bir problem teşkil etmez ancak cinsel ilişki sonrası kanama, farklı renkte ve kokuda akıntı, şiddetli rahim ağrıları mutlaka dikkate alınmalıdır. 

33 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

33 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusu gebelerin en fazla merak ettiği konular arasındadır. Hamileliğin bu haftasında gebeler 7 ay 21 günlük hamiledir ve yaklaşık 8 aylık hamile olarak adlandırılır.

Hamileliğin son ayları ile birlikte ay hesaplamalarından çok hafta hesaplamaları öne çıkar ve doktor kontrolünde ilk sorulan sorulardan biri gebelik haftasıdır. 

33 Haftalık Gebelik Egzersizi Ve Beslenme

Gebelik döneminde yaşanan ağrı ve sancıları hafifletmek, doğumu kolaylaştırmak amacıyla 33 haftalık gebelik egzersizi yapılabilir. Egzersizler sırasında anne çok zorlanmamalı ve alışkın olmadığı hareketleri yapmaktan kaçınmalıdır.

Gebelik döneminde yapılabilecek en güzel ve sağlıklı egzersizlerden biri yürüyüştür. Yürüyüş doğumun ağrılı ve sancılı geçmesini büyük oranda engeller.

33 haftalık gebelikte beslenme bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu haftada hamilelikte yenmemesi gereken gıdalar ve içeceklerden uzak durulmalı; mevsiminde meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

Hijyeninden emin olunmayan yerlerde yemek yenmemeli, hazır meyve suları ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Hamilelik döneminde kilo artışı sebebiyle gebeler az yemek yememeli ve sağlıklı beslenmeye devam etmelidir. Doğum sonrasında hamilelik kilolaları büyük oranda kendiliğinden azalacaktır. 

    Yorum yapın