34 haftalık gebelik konulu makalemizde, 34 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Gebelikte 34. Hafta Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kilo alım hızının düşeceği ancak bebek kilo alımının hızlanacağı 34. Gebelik haftası anneleri birtakım konularda zorlayabilir. Anne karnının iyice büyüyüp gelişmesi ile birlikte birçok insan gebelere fikir önerisi ve eleştiri sunabilir. Hamilelik dönemi boyunca en doğru bilgi doktordan ve anneden öğrenilmelidir.
Gebelik dönemi boyunca insanlardan duyulan kırıcı ve eleştirel sözler anneleri üzebilir ancak unutulmamalıdır ki anne karnında küçük bir mucize dünyaya gelmek için var gücüyle çalışmaktadır. Anneler 34 haftalık hamilelik dönemi ve sonrasında stressiz ve huzurlu bir süreç geçirmelidir aksi takdirde anne karnındaki bebek de stres ve üzüntüden etkilenecektir.
Araştırmalarda hamilelik dönemi boyunca stres ve üzüntüye maruz kalan annelerin doğum sonrasında da bebeklerinde yüksek oranda stes tespit edilmiştir. Hamileliğin mutlu ve huzurlu geçirilmesi doğum sonrasında bebeğin mutlu ve huzurlu olmasına yardımcı olacaktır.
34 Haftalık Bebek Gelişimi
34 haftalık bebekler henüz dış dünyada yaşamak için hazır sayılmazlar ve özel bir bakım gerekebilir. 34 haftada doğum gerçekleştiği takdirde bebekler birkaç gün küvezde kalabilir ancak toparlanma süresi oldukça kısa olacaktır.
Bebekler 34. Hamilelik haftası ile beraber günde ortalama 8 saat boyunca uyanık kalırlar ve hareketleri oldukça belirgin ve güçlüdür. Dış dünyadan gelen sesleri ayırt edebilir özellikle anne sesi bebeği sakinleştirebilir.
34 haftalık bebekler için anneler şarkı ya da ninni söyleyebilir, doğum sonrasında aynı şarkı ya da ninni anne tarafından söylendiğinde bebeklerin rahatladığı ve sakinleştiği görülmüştür. Aynı zamanda sıklıkla duyulan baba ve kardeş sesleri de bebekler tarafından ayırt edilebilmektedir.
34 Haftalık Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?
Bu hafta itibariyle bebeklerin emme refleksi oldukça iyi hale gelecektir öyle ki 34. Gebelik haftasında doğum gerçekleştiği takdirde bebekler anne sütünü emebilecek güce sahip olabilir.
34 haftalık bebek kilosu 2200 – 2500 kg ağırlığında değişebilir, 34 haftalık bebek boyu ise 45 – 47 cm uzunluğundadır. 34 haftalık bebekler bir balkabağı büyüklüğüne ulaşmaktadır.
34 haftalık bebek hareketleri yakından takip edilmelidir artık hareketler daha belirgin ve güçlüdür. Gün içinde annelerin aktif olması sebebiyle bebek hareketleri hissedilmeyebilir ancak sabırla beklenmeli ve dinlenmeye geçilmelidir.
34 haftalık bebek gelişimi ise anne karnında şöyledir:
- Erkek bebeklerde karında bulunan testisler, testis torbasına ulaşabilir ancak her 100 bebekten üçünde testis torbaları olması gereken yerde değildir ve doğum sonrasında ufak bir operasyon geçirilebilir,
- Bebekler bu hafta itibariyle kordonuyla oynayabilir, vücuduna dokunabilir ve parmaklarını emebilir,
- Hızla kilo almaya devam ederler, vücutları daha yumuşaktır,
- Ortalama 400 ml amniyotik sıvı bebekler tarafından yutulur ve idrar olarak amniyotik sıvıya tekrar karışır,
- Tırnakları parmak uçlarını geçebilecek kadar uzayabilir,
- Göz kapaklarını ovuşturabilir, anne karnına gelen ışığa doğru bakabilir ve göz bebekleri büyüyebilir.
34 Haftalık Hamilelikte Annelerdeki Değişim
Doğumların sadece %5’i hesaplanan doğum tarihinde gerçekleşir dolayısıyla daha erken doğum yapma ihtimaline karşı doğum çantası mutlaka hazır olmalıdır. 34 haftalık hamilelikte annelerdeki değişim artık daha yorucu olabilir.
Hamileliğin bu haftasında anne karnı aşağı inmiş olabilir ancak her kadın da bu durum yaşanmayabilir. Karnın aşağı inmesi ile birlikte nefes almak kolaylaşabilir.
Vücudun değişmesi ile birlikte artık oturmak, yatakta dönmek ve uyumak daha zor bir hale gelebilir. 34 haftalık hamileler mümkün olduğu kadar dinlenmeli, yatarken ve otururken ani kalkışlardan uzak durmalıdır.
34 haftalık gebelikte anne karnı artık çok fazla büyümüş olabilir, bu haftada amniyotik sıvı en yüksek hacme ulaşır ve karnın büyümesine sebep olabilir. 34. Gebelik haftası itibariyle amniyotik sıvı yavaş yavaş azalmaya başlar.
34 haftalık ikiz gebelik ise anneleri daha çok yorabilir, uyku problemleri artabilir ve sabırsızlık başlayabilir. Çoğul gebeliklerde tüm şikayetler ve rahatsızlıklar daha yoğun yaşanabilir. İkiz gebeliklerde tahmini doğum aralığı 34 – 37. Haftalar arasındadır ve büyük gün için tüm hazırlıklar tamamlanmalıdır.
34 Haftalık Hamilelikte Anne Bedenindeki Değişimler
- Birinci trimester döneminde olduğu gibi bu hafta itibariyle idrara çıkma sıklığı artabilir,
- 34 haftalık gebelikte sancı sıklıkla görülür ancak düzenli ve şiddetli sancılar doğum belirtisi olabilir,
- Anne ve bebeğin daha rahat uyuyabilmesi, tansiyonun düzenlenmesi ve bebeğin rahat bir pozisyon bulabilmesi için anneler sol tarafa dönük uyuyabilir,
- 34. Haftalık gebelikte kalça ve bacaklarda oluşan kırmızı noktalar hamilelik ürtikeri belirtisi olabilir, bebeğe zarar vermez ancak doktora başvurulmalıdır,
- Hamilelikte tüm vücutta oluşan kaşıntı karaciğer yağlanması sebebiyle olabilir ve anne – bebek sağlığı için doktora gidilmelidir,
- Bacaklarda varis oluşumu artabilir,
- Hamilelikte hemoroid oluşabilir, tuvalet esnasında ıkınma, vücudun ağırlaşması ve rektum kaslarının değişmesi hemoroidin gelişmesine sebep olur.
34 Haftalık Hamilelik Döneminde Yapılması Gerekenler
34 haftalık gebelik dönemi itibariyle anneler bir doğum yöntemi seçmelidir. Anneler, normal doğum yapmaktan çekinebilir ya da istemeyebilir bu sıklıkla rastlanan bir durumdur.
Normal doğumun avatajları araştırılmalı, doktor ile bilgi alışverişi yapılmalı ve en son karar anne tarafından verilmelidir. 34. Haftada sezaryen doğum olasılığı da unutulmamalıdır.
Her iki doğum yönteminde de anne ve bebek sağlığı ilk sırada düşünülür ancak anne adayı normal doğum istemediği takdirde ya da zorunlu sezaryen durumlarında da her zaman öncelik anne ve bebeğidir.
34. gebelik haftası süresince anne adayları doğum çantası hazırlayabilir, bebek alışverişini tamamlayabilir ya da doğum öncesi kısa bir tatil ile rahatlayabilir.
34 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
34 haftalık gebelikte doktor muayenesi sırasında mutlaka tüm sorular sorulmalıdır. Çevreden duyulan yanlış bilgiler ve batıl inançlar anne ve bebeğin yaşam kalitesini düşürebilir.
Hamileliğin üçüncü trimester döneminde hamilelik depresyonu sıklıkla görülür, yorgunluk, sürekli olumsuz düşünme, devamlı mutsuz ve üzgün olma gibi belirtiler yaşanıldığında mutlaka doktor ile görüşülmeli ve uygun ilaç tedavisi başlatılmalıdır.
34. haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler ise aşağıda sıralanmıştır:
- Çift görme, görmede bozukluk, şiddetli baş ağrıları ve el – yüzde oluşan aşırı şişlikler gebelik zehirlenmesi belirtileridir ve acil olarak hastaneye gidilmelidir,
- Bebeğin sağlıklı kilo alması için şekerli ve hamurlu gıdalardan uzak durulmalıdır aynı zamanda bebeklerin tat alma duyguları hamilelik döneminde başlar dolayısıyla uygun olan tüm besinler yenilmeli ve tek tip beslenme programlarından uzak durulmalıdır,
- 34 haftalık gebelikte kasık ağrısı olağan bir durumdur ancak adet ağrısına benzeyen ve geçmeyen ağrılar doğum belirtisi olabilir,
- Yeşil, kahverengi ve sarı renkteki akıntılar enfeksiyon göstergesi olarak kabul edilir ve ilaç tedavisi gerekebilir,
- 34 haftada doğum gerçekleşebilir ancak bebekler anne karnında daha hızlı gelişeceği için doktorlar tarafından doğum geciktirilebilir,
- Göz kuruluğu, gözde kaşıntı ve yanma hissi oluşabilir, lens kullanan anneler bu hafta itibariyle gözlük kullanımı ile daha rahat edebilir,
- Kanama, şiddetli ağrılar, suyun gelmesi gibi durumlarda kesinlikle hastaneye başvurulmalıdır.
34 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Hamilelikte ay hesaplamaları doktor kontrolünde önemli olmayabilir, pek çok doktor gebelik haftasını sorar ve muayeneler için en gerekli bilgilerden biridir. Ancak sosyal hayatta ay hesaplamaları daha kolay olacaktır.
34 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusunun cevabı 7 ay 28 gün olarak verilebilir ancak 34 hafta 3 gün itibariyle 8 aylık hamilelik dönemine girilir.