36 haftalık gebelik konulu makalemizde, 36 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
Gebelikte 36. Hafta Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hamileliğin son haftaları ile birlikte anneler bazı şikayetlerinden kurtulabilir. Gebelikte 36. Hafta ile birlikte mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler büyük oranda azalacaktır ancak bebeğin duruş pozisyonu da oldukça önemlidir. Hamileliğin 36. Haftası itibariyle bebekler genellikle şekil değiştirmezler ve oldukları pozisyona göre doğum yöntemi belirlenebilir.
Normal doğum yapmak isteyen anneler, sezaryen doğum hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Doğum esnasında bebeğin kalp atışında yaşanan hızlanmalar, plasenta kaynaklı sorunlar sezaryen doğumu zorunlu kılabilir.
Gebelikte 36. Haftada Bebek Gelişimi
Bebekler, tahmini doğum tarihlerine sadık kalmayabilir, yalnızca on beş bebekten biri gününde doğar, dolayısıyla her an doğumun gerçekleşebilme ihtimali unutulmamalıdır. 36. Haftada doğan bebekler erken doğum olarak kabul edilir ancak özel bir bakıma ihtiyaç duyma olasılıkları oldukça düşüktür.
Hamilelikte 36. Hafta ile beraber bebekler yağ depolama hızını arttırabilir ve eklem yerleri, dizler, eller ve bacaklar boğum boğum olabilir.
36. hafta hamilelikte bebek kilosu ortalama 2600 – 2800 kg ağırlığındadır. Bu haftadan itibaren kilo alımı daha çok artabilir dolayısıyla anneler dengeli ve sağlıklı beslenmeyi asla ihmal etmemelidir.
36. hafta gebelikte bebek kilosu 45 – 47 cm uzunluğundadır. Bebeklerin kemik ve boy gelişimi son ana kadar devam eder ancak kafatası kemikleri doğumu kolaylaştırmak için kapanmaz ve son derece esnektir.
36. Haftalık Bebeklerde Adım Adım Gelişim
Bebekler anne karnında strese girebilir ve bu da 36. Haftada erken doğum gerçekleşmesine sebep olabilir. Bebekler anne ve baba seslerini tanıyabilir dolayısıyla bebeklere sık sık şarkı söylemek, rahatlatıcı müzikler dinletmek ve anne karnının okşanması bebeklerdeki stres seviyesini azaltacaktır.
Anne ve babalar bebeklerini sabırsızlıkla ve heyecanla beklemeye devam ederken bebekler her geçen gün daha fazla gelişmeye devam ediyor. 36. Gebelik haftasında bebeklerde gelişmeler şu şekildedir:
- 14 – 15. Haftalarda oluşmaya başlayan lanugo tüyler bu hafta itibariyle dökülmeye başlayacaktır,
- Amniyotik sıvı, lanugo tüyler ve verniks tabakasının yutulması ile birlikte bebekler ‘mekonyum’ adı verilen ilk dışkılarını oluşturmaya başlar,
- 36. Haftalık bebek hareketlerinde azalma hissedilebilir; bebeklerin yeri daralır ve hareketleri kısıtlanır,
- Doğumda ya da doğum sonrasında yaşanabilecek enfeksiyon risklerine karşı bağışıklık sistemi güçlenmeye devam eder,
- Sindirim sistemi henüz tam anlamıyla gelişmeyebilir, doğum sonrasındaki ilk 3 ayda yaşanan gaz sancıları bunun göstergesi olarak sayılabilir,
- Ciğerleri gelişmeye devam eder ancak bu hafta doğan bebekler genellikle sorunsuz bir şekilde nefes alabilir,
- Yüz, bilek ve bacaklarındaki yağlanmalar sayesinde bebekler 36. Haftalık gebelik ultrason görüntüsü ile daha dolgun ve kilolu gözükebilir,
- Anneler bazı zamanlarda karınlarında dalgalanmalar hissedebilir bu hafta itibariyle bebek hareketleri dışardan kolaylıkla fark edilebilir,
- Gebeliğin 36. Haftası itibariyle bebekler doğum kanalına girebilir bu durumda kafaları sivrileşir ve şekilsiz olabilir ancak doğumdan kısa bir süre sonra her şey normale dönecektir.
Bebekler 37. Haftadan önce doğarsa ‘prematüre’ olarak kabul edilir ancak bu haftadan sonra doğan bebekler zamanında doğmuş olarak nitelendirilir, 40. Haftadan sonra doğan bebekler ise geç doğum anlamında miladını aşmış olarak kabul edilir.
Gebelikte 36. Haftada Annededeki Değişiklikler
36. Gebelik haftasında annedeki değişiklikler yakından takip edilmelidir. Annelerin bu haftada yaşayacağı ağrı, kasılma ve sancılar doğum belirtisi olabilir. Yalancı sancılar ile gerçek sancıların karıştırılmaması ve doğru zamanda hastaneye gidilebilmesi için 36. Haftada doğum belirtileri mutlaka öğrenilmelidir.
Doğum yaklaştıkça doğum belirtileri ile anne adayları gergin ve huzursuz hissedebilir, doğum korkusunu yenebilmek amacıyla doğumun yapılacağı odayı ve hastaneyi gezmek, hekim ile bilgi alışverişinde bulunmak oldukça önemlidir.
Hamileliğin 36. Haftasında anneler ortalama 11 – 15 kg almış olabilir ancak bu haftadan itibaren kilo alım hızı oldukça düşecektir. Bazı hamileliklerde ise bebeğin baş aşağı dönmesi ve midenin rahatlaması ile iştah artışı gözlemlenebilir.
Hamileliğin 36. Haftasında annelerde yaşanan değişimler aşağıda sıralanmıştır:
- Bebeğin doğum pozisyonuna geçmesi ile birlikte ‘karnın aşağı inmesi’ hissedilebilir,
- Bu hafta itibariyle nefes almada güçlük ve sindirim şikayetleri hafifleyecektir,
- Gebeliğin 36. Haftasında anneler daha sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilir,
- Şiddetli baş ağrıları ve görmede yaşanan bozukluklar gebelik zehirlenmesi belirtisi olarak kabul edilir ve doktora başvurulmalıdır.
- Bacak ve karındaki çatlaklar daha belirgin bir hale gelebilir,
- 36. Gebelik haftasında kasılmalar ve sancılar doğum sancılarının provası olarak kabul edilir,
- Sırt ağrıları ve pelvik ağrısı bu dönemde artış gösterebilir,
- Braxton hicks adı verilen yalancı kasılmalar hamileliğin 36. Haftası itibariyle daha sık yaşanır,
- Hazımsızlık ve kabızlık şikayetleri artabilir,
- El, ayak ve yüzde ödem oluşabilir.
36. Haftalık Gebelere Tavsiyeler
36. haftalık hamileler eğilip kalmakta, uyumakta ya da oturmakta zorlanabilir ancak doğuma çok az bir süre kaldığı düşünülürse tüm zorluklar hafifleyecektir. Bir an önce doğum yapmak ve bebeklerini koklamak isteyen gebeler aşağıda belirtilenleri uyguladığı takdirde daha rahat bir hamilelik ve doğum süreci geçirebilir:
- Son haftalarda beslenme daha çok öne çıkıyor, bebek için gerekli olan yağ depoları ve gelişim sistemleri anne beslenmesinin doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır,
- İdrar yolu enfeksiyonları ve diş enfeksiyonu ihmal edilmemelidir, enfeksiyon erken doğumlara yol açabilir,
- Günde en az 2 lt su içmeye devam edilmeli, protein ağırlıklı bir beslenme programı oluşturulmalıdır,
- Gün içinde yapılacak olan yorucu ev işleri ve egzersizlerden kaçınılmalıdır,
- Mide yanması şikayeti devam eden hamileler günde bir adet maden suyu içebilir,
- 36 haftalık hamilelikte sancı ve ağrının hafiflemesi için gün içinde yürüyüş ve pilates topuyla egzersizler yapılabilir,
- Bebeğin anne karnında mekonyum adı verilen ilk dışkıyı yemesi durumunda yeşilimsi bir renkte su gelebilir bu durumda acil olarak hastaneye gidilmelidir,
- Erken doğum belirtileri göz ardı edilmemelidir, 36 haftalık hamilelikte kanama ve şiddetlenerek artan ağrılar doğum belirtisi olabilir,
- 36. Gebelik haftasında cinsellik yaşanabilir ancak hekim görüşü oldukça önemlidir ayrıca bu dönemde cinsel istekte azalma da sıklıkla görülebilir,
- 36 haftalık hamilelikte yolculuk sağlık riskleri sebebiyle tavsiye edilmeyebilir aynı zamanda bu dönemden itibaren havayolu seyahatleri de yasaklanmaktadır.
- Doğum çantası veya hastane çantası hazırlanabilir.
36 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
36 haftalık gebelik ile birlikte doğuma yaklaşık 4 hafta kalmıştır ve 9 aylık hamilelik sürecin son haftalarına girilmiştir. Anneler 36 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusunu sıklıkla sorar ve doğum planlaması yapabilir.
36. gebelik haftası ile beraber hamileliğin 9. Ayı sürecine girilmiş olunacaktır. 36. Gebelik haftasında 8 ay 12 günlük hamilelikten söz edilir.
Hamileliğin 36. Haftasında Yapılacaklar Listesi
Doğuma az bir süre kala yapılacak tüm işlemler halledilmelidir. Bebek odası seçimi, beşik ve yatağı, kıyafetler ve oyuncaklar, bez ve ıslak mendiller bir bebeğin ihtiyaç duyacağı temel ürünlerdir.
Erken doğum ihtimali ve annenin yorgun bedeni düşünüldüğünde hamilelikte 36. Hafta çok iyi değerlendirilmelidir, bu hafta yapılacaklar:
- Gebelikte 36. Haftadan sonra hekimler, hamileleri haftada bir muayeneye çağırabilir ve randevu listesi oluşturulmalıdır,
- Yasal doğum izni başladığı için iş yerindeki tüm işlemler halledilmeli ve doğum raporu alınmalıdır,
- Doğum sonrası misafirlere ikramlıklar hazırlanabilir,
- Bebek odası için beşik seçiminde doğal malzemelerden üretilen ürünler satın alınmalıdır.