Hamilelikte 37. Hafta (Gebelik)

37 haftalık gebelik konulu makalemizde, 37 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Gebeliğin 37. Haftası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gebelikte 37. Hafta ile birlikte anneler daha yorgun ve ağırlaşmış hissedebilirler ancak bebekler gelişmeye ve değişmeye devam eder. Bu haftada doğan bebekler, kavrama ve emme hareketlerini tam anlamıyla yapabilir ve genellikle dış dünyada sorunsuz yaşar.

Erken doğum tehlikesi hamilelikte 37. Hafta itibariyle sonlanır. 37. Haftada doğan bebekler ‘prematüre’ değildir ve miadını doldurmuş olarak kabul edilir. 

Hamilelikte 37. Hafta
Hamilelikte 37. Hafta

Hamilelik süresi boyunca çalışan anneler, hamileliğin 37. Haftası sonrası yaşanabilecek doğum ihtimaline karşı yasal izin hakkını kullanmak zorundadır. 

37. Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Hamilelik haftasının hesaplanması kafa karışıklıklarına yol açabilir. Hamilelik ayının bilinmesi ile doktor kontrolleri daha rahat geçecek ve yapılacak olan testler hakkında ön bilgiye sahip olunmasını sağlayacaktır.

37. haftalık bebek kaç ay olur sorusu ise hamilelerin doğuma ne kadar kaldığı konusunda yardımcı olacaktır. 37. Haftalık bebek 9 aylıktır ve doğum birkaç hafta içerisinde gerçekleşir.

37. haftada normal doğum yapılabilir ancak bebekler anne karnında ne kadar çok kalırsa beyin ve vücut gelişimleri için yararlı olabilir.

37. Gebelik Haftasında Bebek Gelişimi

Doğuma az bir süre olmasına rağmen bebekler anne karnında son güne kadar gelişmeye devam eder. Son ay ile birlikte bebekler dış dünyada vücut ısısını korumak amacıyla vücutlarında yağ depolamaya çalışmaktadır. Erkek bebekler, kız bebeklere göre daha fazla yağ depolar ve daha iri olarak dünyaya gelir. 

37. gebelik haftası bebek kilosu yaklaşık 2800 – 3 kg ağırlığındadır. Bu haftada bebekler günde yaklaşık 20 – 30 gram almaya devam eder. Annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi ile kilo alımı hızlanacaktır.

37. gebelik haftası bebek boyu ise 48 – 50 cm uzunluğunda değişim göstermektedir. 

37. Haftalık Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?

37. haftalık bebekler genellikle anne karnında baş aşağı pozisyonda bulunur ve doğum hazırlığı başlayabilir. 37 Haftalık bebekler anne karnında aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Saçları tüm kafasını kaplayabilir ancak bazı bebekler daha az saçlı doğabilir,
  • Vücudu kaplayan lanugo tüyler bu hafta dökülmeye başlar,
  • 37. Haftalık bebek ultrason görüntüsü ile izlendiğinde parmak emme hareketinin yapıldığı görünebilir,
  • Lanugo tüylerin dökülmesi ile birlikte vücudu kaplayan kremsi yapıdaki verniks tabakası oluşmaya başlar,
  • Bu haftadan itibaren bebeklerin pozisyon değiştirme ihtimali daha düşük olabilir; baş aşağı, ayak geliş ya da yan olarak doğabilir,
  • Anneler, karanlık ortamda karınlarına ışık tuttuğu takdirde bebeğin ışığa döndüğünü gözlemleyebilir,
  • Amniyon sıvısını ciğerlerine çekip bırakıyor ve dış dünyada alacağı ilk nefesin provasını gerçekleştiriyor,

37. gebelik haftasında bebek hareketleri azalabilir ancak hareketleri diğer haftalara oranla daha güçlü ve sert olabilir. Anneler hareket azalması hissettiği takdirde sol yanına uzanarak hareketleri takip etmeli ve gerekli durumlarda doktoru bilgilendirmelidir.

37. Gebelik Haftasında Annelerde Yaşanan Gelişmeler

Bebeğin günden güne büyümesi ile birlikte anneler leğen kemiğinde daha fazla baskı hissedebilir. Leğen kemiğine yapılan baskı sonucunda 37. Gebelik haftasında anneler daha fazla ağrı ve sancı yaşayabilir. Doğum belirtileri dikkate alınmalı.

37 haftalık gebelik haftası doğum belirtileri yaşanma ihtimali oldukça yüksektir ancak yalancı ve gerçek sancılar mutlaka birbirinden ayırt edilmelidir. Yalancı sancılar kısa sürede geçerken gerçek sancılar uzun saatler boyunca ve düzenli olarak devam eder.

Gebeliğin otuz yedinci haftası ile beraber annede yaşanan değişimler aşağıda sıralanmıştır:

  • Bebeğin baş aşağı dönmesi ile birlikte gebelikte mide yanması şikayetleri azalabilir,
  • Rahimde yumuşamaya başlayabilir,
  • Gebelikte yaşanan sancılar uyku problemlerine yol açabilir,
  • Anneler, bu haftaya kadar yaklaşık 12 – 15 kg alabilir,
  • Amniyotik sıvının azalması ile birlikte vajinal akıntıda artış yaşanabilir,
  • Hamileliğin 37. Haftasında kasık ağrısı hissedilebilir,
  • Gün içinde ve uyku esnasında bacak krampları artabilir,
  • Göğüslerde ağrı ve sızı hissi oluşabilir.
Hamilelikte 37. Hafta
Hamilelikte 37. Hafta

37. Gebelik Haftasında Anneler Neler Yapabilir?

Hamilelik döneminde yaşanan fiziksel ve ruhsal yorgunluklar zaman zaman annelerde stres ve yorgunluğa sebep olabilir. Hamileliğin 37. Haftasında anneler yapacakları birkaç değişiklik ile daha mutlu ve sağlıklı bir dönem geçirebilir. Ayrıca hastane çantası hazırlanabilir.

Hamileliğin 37. Haftasında bulunan annelere tavsiyeler:

  • Bebek odasının son hazırlıkları tamamlanmalıdır,
  • Bebek bakımı ve beslenmesi hakkında araştırmalar yapılabilir,
  • Doktor kontrolleri mutlaka takip edilmelidir, bu hafta itibariyle rahim açılması kontrol edilebilir,
  • Sezaryen doğum yapacak olan anneler doktor eşliğinde bir doğum tarihi belirleyebilir,
  • Acil durumlarda aranacaklar için kişi listesi oluşturulabilir,
  • Ödemleri azaltmak amacıyla bol bol su içilebilir,
  • Sol yana yatmak varislerin azalmasını sağlayabilir,
  • Uyurken ve dinlenirken ayakların baş hizasından yukarıda olması anne ve bebeği rahatlatabilir,
  • Bacak kramplarını azaltmak amacıyla magnezyum desteğine ihtiyaç duyulabilir aynı zamanda ceviz, fındık ve badem magnezyum içeriği yüksek olan besinlerdendir,
  • Doğum yöntemine mutlaka karar verilmelidir, 37. Haftada normal doğum yapma olasılığı oldukça yüksektir.
  • 37. Gebelik haftasında cinsel ilişki erken doğum tehlikesi olmayan hamilelerde yaşanabilir.

Hamileliğin 37. Haftasında Yaşanan Doğum Belirtileri

İlk gebeliğini yaşayan anneler 37. Gebelik haftasında doğum sancısı ve ağrısını anlayamamaktan korkabilir. Özellikle filmlerde yaşanan sahneler ve duyulan korkutucu hikayeler anneleri endişelendirebilir, annelerin en fazla korktuğu durumlar evde ya da yolda doğum yapmaktır ancak bu ihtimal oldukça düşüktür. 

Rahim ağzının 10 cm açılması ile doğum başlar ve ilk gebeliklerde 1 cm açılma yaklaşık 1,5 – 2 saatte gerçekleşir. Rahim ağzının açılması sırasında düzenli sancılar yaşanır ve bu sancılar anneler tarafından fark edilebilir.

Hamileliğin 37. Haftasında doğum belirtileri aşağıda sıralanmıştır:

  • Su gelmesi: Anne iradesinin dışında ve aniden akan sızıntılar su gelmesi olarak değerlendirilir. Amniyotik sıvının gelmesi ile birlikte doğum yaklaşık 10 – 12 saat sürer ancak enfeksiyon riskine karşı su geldikten sonra doktora gidilmelidir.
  • Nişan gelmesi: Bebeği bakteri ve mikroplardan koruyan ve kanlı, sümüksü yapıda bulunan nişan; en önemli doğum belirtilerinden biridir. Bazı hamileliklerde nişan, doğum esnasında da düşebilir.
  • İshal: Doğumun yaklaşması ile birlikte hormon seviyelerinde dalgalanmalar ve kaslarda gevşemeler görülür. Yoğun şekilde yaşanan ishaller 37. Haftada doğum belirtisi olarak nitelendirilir.
  • Gerçek sancılar: Hamileliğin 37. Haftasında sancı yaşanma olasılığı yüksektir ancak gerçek sancılar belirli dakikalarda düzenli olarak gelir ve her sancı daha şiddetli olabilir. Yaşanan kasılma ve sancılar ile birlikte rahim ağzı açılmaya başlar ve 10 cm olduğunda doğum gerçekleşir. 

37. haftada gebelik sancıları yaşandığı takdirde pek çok doktor sancıların 5 dakikada bire inmesi halinde hastaneye gidilmesi gerektiğini söyleyebilir. 

37. Haftada Doğum Egzersizleri

37. hamilelik haftasında doğum ihtimali başlar ancak bu süre 42. Haftayı bulabilir. Bebeğini kucağına almak için sabırsızlanan anne adayları 37. Haftada doğum egzersizleri yapabilir. Egzersiz yapmadan önce doktor izni gerekli olabilir aynı zamanda egzersiz sırasında oldukça yavaş hareket edilmeli ve zorlanılmamalıdır.

Egzersiz yaparak doğum daha kolay olabilir ayrıca sırt, bacak, kalça ve kas ağrıları hafifleyebilir.

Hamilelik döneminde pilates topu ile yapılan egzersizler doğumu kolaylaştırabilir aynı zamanda doğumu hızlandırabilir.

Gün içinde hafif tempo ile yarım saat yürüyüş yapmak annenin mutluluk hormonunda artış sağlanmasına ve doğum için gerekli olan kasların çalışmasını sağlayabilir.

Vajinadaki kasları çalıştıran kegel egzersizleri hamilelik döneminde yapılabilecek en kolay egzersizler arasında ilk sıralarda yer alır. Gün içinde 5 defa kegel egzersizi yapılabilir.

Bir Yorum

Yorum yapın