38 haftalık gebelik konulu makalemizde, 38 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
38 Haftalık Gebelik Hakkında Her Şey
Doğumların büyük çoğunluğu 38. Haftadan sonra gerçekleşir. 38 haftalık gebelik ile beraber sağlıklı bir doğum gerçekleşir ve bebekler büyük bir özveri ile hayata tutunur. Son adet tarihinin ilk gününden emin olan anneler tahmini doğum tarihini bilebilir ancak bebeklerin sadece %15’i bu tarihte doğar.
Sezaryen doğum gerçekleştirecek anne adayları bu haftadan itibaren bir doğum tarihi belirleyebilir fakat normal doğum için bir gün belirlenmesi imkansızdır.
Hamileliğin 38. Haftası itibariyle her an doğum belirtileri ile doğum gerçekleşebilir dolayısıyla son eksikler gözden geçirilmeli, hastane ve doktor seçiminde emin olunmalı ve doğum çantası hazır olmalıdır.
38 Haftalık Gebelikte Annelerin Değişimi
38 haftalık hamilelik döneminde anneler sabırsız bir bekleyiş sürecine dahil olur öyle ki yakın çevre ve akrabalar da bu süreçte anne adayına sıklıkla aynı soruyu sorar, ‘Doğum ne zaman?’ sezaryen doğum haricinde bu sorunun cevabı kesinlikle bilinmez.
Doğumu başlangıcı için anne ve bebeğin hazır olması gerekir. Hamileliğin son ayı ile anne adayları aşağıda belirtilen durumları yaşayabilir:
- Kilo alımı yavaşlar hatta durabilir,
- Mide rahatsızlıkları şiddetlenerek artabilir,
- Ruh halinde dalgalanmalar meydana gelebilir,
- Bebeğin baş aşağı dönmesi ve pelvik kaslarına baskı yapması sebebiyle idrara çıkma sıklığı artış gösterebilir,
- Halsizlik, uyku problemleri ve yorgunluk yaşanabilir,
- Göğüsler büyümeye devam edebilir ve kolostrum adı verilen ilk süt sızabilir,
- Çatlaklar ve varisler daha belirgin olabilir,
- İdrar kaçırmaları artabilir,
- Özellikle uyku esnasında bacak krampları yaşanabilir.
38 Haftalık Gebelik Kaç Ay Olur?
38 haftalık hamilelik kaç ay olur sorusu en çok merak edilen konuların başında geliyor. Hamileliğin otuz sekizinci haftasıyla beraber 9 aylık hamilelik süreci tamamlanmak üzeredir. 8 ay iki hafta süren bu uzun yolculuğun yavaş yavaş sonu geliyor.
Hamilelikten sıkılan ve bir an önce bebeğini kucağına almak isteyen anneler için son birkaç hafta kaldı. 42. Haftalık hamilelik süresi oldukça nadirdir ve günümüzde pek çok doktor suni sancı ile doğumu başlatabilir.
38 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi
Organ gelişimini tamamlayan bebekler artık büyük gün için enerji toplamaya devam ediyor. 38 haftalık gebelikte bebek hareketleri azalabilir ancak endişe edilecek bir durum söz konusu değildir. Bebek hareketinde azalma hisseden anneler tatlı bir şeyler yiyerek sol tarafına yatmalı ve bebek hareketlerini takip etmelidir.
38 haftalık bebek kilosu yaklaşık 2800 kg ağırlığa ulaşmaktadır. Bu hafta ile birlikte bebekler daha az kilo alacaktır ancak vücut ve beyin gelişimleri son hızıyla devam edecektir.
38 haftalık bebek boyu ise ortalama 48 cm’dir. Genetik faktörler, annenin beslenmesi gibi durumlar boy üzerinde büyük önem taşımaktadır. Ancak doğumdan sonra bebekler büyük bir hızla gelişmeye devam edecek ve ayda ortalama 2 cm daha uzayacaktır.
Bebeğin tüm vücudunu kaplayan tüyler ise dökülmeye başlıyor, amniyotik sıvı ile bu tüyleri yutan bebekler mekonyum adı verilen dışkıyla tüm artıkları vücudundan atacaktır. Mekonyum, yeşil – siyah arası bir renktedir ve anne karnında bu maddenin yutulması büyük bir riske sebep olacaktır. Doğum sonrasında ise ilk 48 saat içinde mekonyumun dışarı atılması gerekmektedir.
Bebekler hamileliğin 38. Haftası itibariyle ciğerlerinde bulunan hava keseciklerinin nefes alımı sırasında yapışmaması için çalışmalara devam eder.
38 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
Hamileliğin ilk aylarından itibaren annelerin alışkın olduğu ultrason görüntüsü bu hafta da büyük önem taşıyor. 38 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü artık bir insan şeklindedir ve doğum anındaki yüzüne büyük bir benzerlik taşır.
38 haftalık hamilelikte bebeğin ultrason görüntüsü ile amniyotik sıvının durumu, bebeğin duruş pozisyonu ve solunum hareketleri takip edilebilir.
38 haftalık bebeklerde artık kol ve bacaklar orantılı hale gelmektedir ancak normal şartlarda bebeklerin kafası her zaman vücuduna göre daha büyük olacaktır.
Hamileliğin 38. Haftasında Babalar Neler Yapabilir?
Anne ve bebek büyük gün için gelişimlerini tamamlarken baba adaylarına da büyük görevler düşmektedir. Anne ve bebeğin sağlığı, rahatı ve mutluluğu için büyük bir çaba gösteren babalar bu hafta itibariyle tüm eksiklikleri tamamlamalıdır.
Babalar mümkün olduğu kadar anneleri yalnız bırakmamalı, manevi desteklerini eksik etmemelidir. Annelerde meydana gelen özellikle ruhsal ve fiziksel değişimler gebeliğin 38. Haftası ile artış gösterebilir.
Doğum başladığında hastaneye gidilecek ulaşım aracının belirlenmesi, hastane çantasının eksikliklerinin tamamlanması, maddi ihtiyaçların giderilmesi ve doğum sürecinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması için babalar görevlerini yerine getirebilir.
Gebeliğin 38. Haftasında Neler Yapılabilir?
Doğumun her an başlayabileceği kesinlikle unutulmamalıdır ve doğum sonrası için de hazırlıklar tamamlanmalıdır. Emzirmeyi isteyen ve düşünen anneler hamilelikte 38. Hafta ile beraber emzirme danışmanları ile iletişime geçebilir ve destek alabilir.
Doğuma sayılı günler kala anneler doğum sonrası için buzlukta saklamak için yemek hazırlayabilir, ev temizliği için yardımcı birilerini çağırabilir ve doktor muayenelerini kontrol edebilir.
38. hafta doğum olasılığı oldukça yüksektir dolayısıyla tüm işlerin eksiksiz ve bir an önce yapılması tavsiye edilir.
Hastane odası süsleme ve misafirlere ikramlık hazırlamak için en doğru haftalardan biridir. Doğum odası ve bebek odası süsleme anne adaylarını mutlu edecek ve keyifli bir aktiviteye dönüşecektir.
Doktor muayeneleri sıklığı artış gösterirken 38. Hafta gebelik muayenesi esnasında rahim ağzı açıklığı ve incelmesi de kontrol edilebilir aynı zamanda bu haftadan itibaren NST ile bebeğin kalp atışları ve annenin doğum sancıları takip edilecektir.
38. Haftalık Gebelikte Hastaneye Gidilmesi Gereken Durumlar
38. hafta gebelik sancıları ve kasılmalarının başlangıcı olabilir. Yalancı sancılar ve gerçek sancıları ayırt edebilmek için dakika saymak yeterli olacaktır; düzenli sancılar belirli dakika aralıklarla meydana gelir ve git gide dakika aralıkları düşer.
Annelerin bu hafta itibariyle heyecanı ve endişesi artabilir, bazı durumlar oldukça normal iken bazı durumlarda mutlaka doktor bilgilendirilmesi ya da hastaneye gidilmesi gerekebilir. 38 haftalık gebelik doğum belirtileri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Doktorun aranması gereken durumlar:
- Sürekli artan baş ağrıları yüksek tansiyon sebebiyle gebelik zehirlenmesine yol açabilir,
- Görmede bozukluklar,
- Geçmeyen karın ağrısı ve mide bulantısı,
- Kanama ve vajinal akıntıda artışlar,
- Suyun gelmesi,
- Bebek hareketlerinde azalma.
Aynı zamanda 38 haftalık gebelikte rahimde sancı yaşanması olağan bir durumdur ancak saatler süren ve artan ağrılar da mutlaka dikkate alınmalıdır.
Doğum Korkusuyla Nasıl Baş Edilir?
Hamileliğin son haftaları ile birlikte anneler doğum korkusu ile yüzleşebilir. Doğum doğal ve normal bir olaydır dolayısıyla pek çok kadın bu mucizevi olayı gerçekleştirebilecek güce sahiptir.
Doğum korkusunu yenmek için pozitif insanların doğum hikayeleri dinlenebilir, doktor ile birlikte doğum anı planlanabilir, doğumun gerçekleşeceği hastane ve oda incelenebilir, uzman kişilerden destek alınabilir.
Hamileler normal doğum korkusu ile sezaryen doğuma yönelebilir ancak normal doğumun araştırılması ve bilinçli olunması ile bu korku yenilebilir. Anneler, daha önce duymuş oldukları negatif doğum hikayeleri nedeniyle kendi doğumlarının da ağrılı ve sancılı geçeceğini düşünebilir. Her doğum anne ve bebeğe özeldir dolayısıyla annelerin kendine ve bebeğine güvenmesi kolay bir doğumun gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Doğum korkusu yaşayan anneler doğum sonrası için mutlu planlar yapabilir ve minik mucizesine sarılmak için motivasyon toplayabilir.
39 .haftada bebeğin kafası ve bacak boyu kısa olduğu nu soylediler ne gibi bir sorun vardir