9 haftalık gebelik konulu makalemizde, 9 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.
9 Haftalık Gebelik Hakkında Her Şey
Hamileliğin ilk trimester döneminde anneler zorlu bir süreçten geçebilir. Vücudun hamileliğe alışma süresi, bebeğin rahme tutunması ve psikolojik etkenler anneler için gergin ve stresli bir döneme neden olabilir. 9 haftalık gebelik yaşayan anneler daha rahat ve mutlu hissetmek için bebeğe anı defteri hazırlayabilir, bebek bakımı hakkında kitap okuyabilir ya da diğer gebelerle iletişime geçebilir.
Bebeğin gelişimi bu hafta da hızlı bir şekilde devam eder şu an bir zeytin boyutunda olan bebek bu haftanın sonunda embriyonik dönemi bitirir ve fetal dönem başlar.
9 Haftalık Bebeğin Gelişim Süreci
Embriyo döneminin son haftasında olan bebekler bu hafta 2 cm uzunluğunda ve 2 gramdır. Bu hafta bebekler bir üzüm tanesi büyüklüğündedir. Kafası bedenine oranla daha büyüktür ve göğsüne bitişik bir görünümdedir.
Vücut organları bu hafta gelişim ve değişim sürecindedir, gözleri kafanın iki yanında bulunur ve yavaş yavaş orta hatta ilerleyebilir. Kulakları çene hizasında iki yanda bulunur, kulak memeleri gelişim sürecindedir ve gebeliğin ilerleyen haftalarında yukarı doğru çıkarak son şeklini alır.
Bebeğin kol, bacak, ayak ve elleri bu hafta büyümeye ve gelişmeye devam eder. Birbirine yapışık ve perdeli görünüme sahip olan ayak parmakları bu hafta birbirinden ayrılmaya başlar. Kas gelişimi ile birlikte 9 haftalık bebek gelişimi incelendiğinde bebeğin eklem yerlerini büktüğü ve parmaklarını oynatabildiği görülebilir.
Hamileliğin 9. Haftasında Bebeğin Değişimi
Bu hafta bebeklerin kalbi dört odacığa bölünür ancak doğum sonrasında da gelişmeye devam eder ve ayırıcı duvarlar oluşur. Beyin ve kas dokuları arasında sinir bağlantıları oluşmaya başlar böylece bebek hareketleri çoğalabilir. El, ayak ve kollarını hareket ettirebilir.
Bu hafta yaşanan diğer değişimler şunlardır:
- Ağız ve çene yapısı devam ederken dili bu hafta oluşabilir, dişlerin ilk temelleri oluşur ancak doğumdan sonra çıkacaktır,
- Burnu büyük oranda şekillenebilir,
- Bebeğin oksijen ihtiyacı 9 haftalık hamilelik döneminde annenin kanından sağlanır,
- Safra kesesi ve pankreası son halini almak üzeredir,
- Tüm vücut organları çalışabilir seviyededir,
- Kalbi dakikada 160 – 180 arasında atabilir,
- Omuzlarını hareket ettirebilecek kas ve sinir sistemine sahiptir,
- Plasenta, bebek hormonlarını üretebilecek seviyededir,
- Boynu gelişim aşamasındadır ve bu hafta hala C pozisyonundadır,
- Bağırsakları kordon ile bitişiktir ve bu haftanın sonunda hareket etmeye başlayarak karın boşluğuna yerleşir,
- Üreme organları gelişim sürecindedir ancak dış genital organlar hamileliğin 9. Haftası boyunca gelişmez,
- Kalp, ciğer, beyin ve böbrekleri gelişim aşamasındadır,
- Göz kapakları bu hafta gözlerini tamamen kapatır ve gebelikte genellikle gözleri kapalı kalacaktır.
9 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
9 haftalık bebek ultrason görüntüsü incelendiğinde ellerini kalbinin üzerinde birleştirdiği görülebilir. Bu hafta bebeklerin başı henüz eğik durur ve yuvarlaklaşmaya başlar. El ve ayak parmakları sayılabilir ancak kol ve bacak ölçümü bu hafta yapılamaz. Bebekler bu hafta anne karnında oldukça sıkışık bir görünümdedir.
İç organların çoğu bu hafta tamamlanır ancak dış organların gelişimi devam eder. 9 haftalık bebek cinsiyeti öğrenilemez, bebeğin dış genital organları henüz oluşmamıştır. Ultrason görüntüsünde bebeğin el ve ayak hareketleri, başını sağa sola çevirdiği, omuzlarını oynattığı görülebilir.
Bebekler bu hafta diğer haftalara göre daha fazla hareket etmeye başlar. 9 haftalık bebek hareketleri henüz anne tarafından hissedilemeyecek kadar güçsüzdür.
Gebeliğin 9. Haftasında Annelerin Değişimi
Rahim bu haftada hızlı bir büyüme aşamasındadır ancak yukarı doğru çıkma yolculuğu bu hafta başlamaz. Rahmin aşağıda olması ve mesaneye baskı yapması nedeniyle anneler sık sık idrara çıkma isteği duyabilir aynı zamanda rahmin büyümesi 9 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanmasına sebep olabilir. Kasık ağrısı şiddetlenerek arttığında mutlaka hastaneye gidilmelidir.
Bu hafta özellikle sabahları mide bulantısı devam edebilir, baş dönmesi ve kusma gibi rahatsız edici belirtiler anneleri rahatsız edebilir. Bu belirtiler yaklaşık üç dört hafta daha sürebilir. Fiziksel şikayetlerin yanısıra hormonal değişimler nedeniyle sık sık duygu değişimleri de yaşanabilir.
Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için plasenta henüz hazır olmadığı için anneler iki kat efor sarfedebilir. Bu nedenle gün içinde yorgunluk, halsizlik ve uykuya eğilim görülür. Plasenta oluşumunun tamamlanmasıyla anneler daha neşeli ve coşkulu olabilir.
9 haftalık gebelikte anne karnı büyür mü sorusu birçok gebe tarafından sorulur. Bu dönemde anne karnı genellikle dışardan belli olmayabilir, anneler ayna karşısında karnını daha net görebilir. Ancak karnın büyümesi ya da büyümemesi yapısal etkenlere bağlıdır. İlerleyen gebelik haftalarında rahmin dışarı çıkmasıyla karın daha büyük gözükecektir.
9 Haftalık Gebelik Belirtileri
Karın ve bel kalınlaşması bu hafta sıklıkla yaşanır ancak anneler fiziksel olarak hamile hissetmeyebilir. Yaşanan fiziksel rahatsızlıklar ise hamileliğin en büyük göstergelerinden biridir. Her gebe farklı rahatsızlıklar yaşayabilir ya da tüm rahatsızlıkları en alt seviyede hissedebilir.
Gebelik döneminde kan hacmi artar aynı zamanda üretilen kanın %25’i plasenta ve rahme iletilir. Vücudun hamilelik öncesine göre daha fazla çalışması ağrılara sebep olabilir. 9 haftalık gebelik belirtileri şu şekildedir:
- Baş ağrısı ve baş dönmesi yaşanabilir,
- Sürekli ağlama hissi, öfke patlamaları, aniden mutlu olma gibi ruh halleri yaşanabilir,
- Gün içinde ve gece sürekli uyku hali,
- Gaz ve hazımsızlık problemleri devam edebilir,
- Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet oluşabilir,
- Hormon seviyelerinin yükselmesi ile birlikte tüm gebelik belirtileri daha yoğun yaşanabilir,
- 9 haftalık gebelikte kanama ve ağrı düşük belirtisi olabileceği için en kısa zamanda hastaneye gidilmelidir,
- Burun tıkanıklığı ve burun kanaması yaşanabilir.
9 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamileliğin dokuzuncu haftasında düşük gerçekleşme ihtimali bulunabilir. Annelerin düşük tehlikesine karşı dikkat etmesi gereken belirtiler:
- Vajinal Kanama: Her kanama düşük belirtisi değildir ancak kanama bebek sağlığını tehlikeye atabilir. Yoğun ve kırmızı, kahverengi kanamalarda et parçaları görülüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
- Bel Ve Sırt Ağrıları: Bel ve sırt bölgesinde oluşan şiddetli ağrılar 9 haftalık gebelikte düşük belirtisi olarak kabul edilir. Bu ağrılar sürekli şiddetlenir ve dinlenildiği halde geçmez.
- Lekelenme: Hamilelik döneminde pembe ya da açık renkli lekelenmeler meydana gelebilir. Lekelenmeler yoğunlaşarak artarsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.
- Aşırı Ağrılar Ve Ateşlenme: Gebelik döneminde yaşanan aşırı ağrı, ateşlenme, aşırı kusma ve baş dönmesi anne – bebek sağlığını tehlikeye atabilir.
Her beş hamile kadının ikisinde yukarıda belirtilen durumlar yaşanabilir. Anneler kuşku yaşamamak ve bebek sağlığını tehlikeye atmamak adına mutlaka hastaneye gitmelidir.
Düşük tehlikesinin yanısıra 9 haftalık gebelikte beslenme de son derece önemlidir. Bu hafta beslenme programında yapılabilecek düzenlemeler:
- Çikolata, tatlı ve şeker içeren ürünlerin yerine kuruyemiş ve kurutulmuş meyveler tüketilmelidir,
- Beyaz ekmek yerine çavdarlı, kepek, tam buğdaylı ekmekler tüketilmelidir,
- Kızartma sebzeler yerine fırında yapılan sağlıklı besinler tercih edilmelidir,
- Asitli ve şekerli içeceklerin yerine taze sıkılan meyve suları içilmelidir.
Tüm hamilelik dönemi boyunca haftada en az bir kere balık tüketilmelidir, balık tüketemeyen anneler fıstık, ceviz ve fındık gibi omega – 3 içeren besinleri tercih edebilir. Yeşil yapraklı sebzeler, avokado, ay çekirdeği gibi besinler de bebeğin beyin gelişimini destekleyecektir.
Benim kanamam var rengi kahverengi doktora gittim bebek daha yeni olusuyor ve 9 haftalik gebeyim ben bi anlamadim arkadaslar
9 haftalik olana kadar hangi belirtileri yaşadınız?